Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer mxV: plnohodnotné 4K za 1500 Kč?

6.10.2016, Jakub Doležal, recenze
Výrobce Xtreamer vždy tlačil na co nejnižší cenu svých multimediálních center, bohužel ne vždy se povedlo zároveň dodat i funkční kus hardwaru a softwaru. Podaří se to novince mxV s podporou 4K, která stojí včetně DPH jen 1500 Kč?
Xtreamer v dávné minulosti patřil mezi nováčky na trhu, kteří dokázali zčeřit stojaté vody zařízením s velmi nízkou cenou a přesto solidní výbavou i výkonem. Pak ale přišla doba, kdy vývojové oddělení usnulo na vavřínech a do světa putovaly nepovedené série. Bude tomu stejně i v případě nové generace mxV?





Musím říci, že po zkušenostech z minula jsem k této recenzi přistupoval velmi opatrně a o to víc mě Xtreamer mxV překvapil. Výrobci se podařilo za velmi nízkou částku připravit velmi solidní stroj. Máme tu dobře dimenzovaný čipset, který zvládl majoritu našich testovacích 4K videí, umožnil svižný chod operačního systému a přesto zkonzumuje zanedbatelné množství energie.

Software v podobě Android TV konečně není několik generací pozadu a kromě menších obtíží na začátku, kdy jsem musel znovu nahrát systém, jsem po celou dobu nezaznamenal jediné zaseknutí. Openelec jsem z důvodu již uvedené chyby nemohl řádně vyzkoušet, nicméně tak jako tak doporučuji si Kodi raději pustit přes Android TV, kde na vás čeká dalších několik tisíc aplikací.

Řadě mxV by se jistě dalo vyčíst, že nemá dostatek výkonu na všechny myslitelná videa, chybí nejnovější Wi-Fi standard a dálkový ovladač má tak 10 let starý design, nicméně musíte si v tu chvíli uvědomit, kam tento model cílí a jaké stojí peníze.

Za částku 1500 Kč totiž po dlouhé době od Xtreameru dostanete velmi povedený a hlavně funkční 4K přehrávač, který rád doporučím nenáročnému divákovi s omezeným rozpočtem. Ve vodách levných modelů je mxV jednoznačným uchazečem o pomyslný trůn. K dokonalosti stačí dopilovat software a změnit technologii dálkového ovladače.


Multimediální centrum je vhodné pro:


1) Přehrávání běžných formátů včetně 4K rozlišení
2) Méně náročné uživatele, těm poslouží skvěle


Plusy


+ Dostatečně výkonný čipset
+ Operační systém Android TV
+ Svižnost přístroje
+ Nízká spotřeba
+ Dobrý poměr cena/výkon


Minusy


- První spuštění neproběhlo v pořádku
- Openelec se špatně zobrazoval
- YouTube jen 1080p
- Ovladač působí velmi levně

 
Za zapůjčení televizoru UE65KS9002 děkujeme Samsungu.
Za zapůjčení routeru Mikrotik RB751G-2HnD děkujeme HALshop.cz.
Za zapůjčení Xtreamer mxV děkujeme UMAXu.

 

Cena v době testování: cca 1 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: