Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Xtreamer Elvira: Malý, ale umí vše

19.11.2012, Pavel Kovač, recenze
Hledáte levné multimediální centrum a nevadí vám absence síťového rozhraní či pevného disku? Pokud ano, tak možná právě pro vás je tu Xtreamer Elvira. Toto centrum umí přehrát téměř vše, co mu na flash disku podstrčíte.
Pokud se těšíte na menu, tak se těšíte právem. To se totiž nechalo inspirovat Windows Media Centrem. Na levé straně jsou jednoduché popisky, které při pohybu mění obrázek na pozadí. Bohužel zde jsem narazil na první zádrhel. Pohyb v menu je extrémně pomalý. Najednou jsem dostal pocit, že jsem se vrátil do předchozího století. Pokud stisknete šipku nahoru či dolů, tak si můžete dát kávu. Reakční doba je totiž mezi jednou a dvěma vteřinami. Nejprve jsem si dokonce myslel, že je přehrávač zaseklý.




Velikost ikon je velmi dobrá a grafická podoba názorná


Co se však musí přehrávači nechat, je grafická podoba, která je zkrátka velmi dobrá. Škoda, že je na úkor svižnosti systému.


Správce souborů


Správa souborů je u levných multimediálních center prakticky totožná. Téměř všechny totiž vycházejí ze stejného softwaru a mají pouze jinou grafickou podobu. V podstatě to je jako recenzovat WinAmp s jiným skinem. Hardwarová výbava však bývá lehce odlišná, a tak je přecejen otázka složitější. Ale správce souborů je téměř vždy shodný. Můžete vybírat více položek současně, mazat, přesouvat či kopírovat. Přesto je organizace složek stále výrazně omezená a raději flash disk zapojte do notebooku nebo počítače.





Nastavení přístroje


Pokud se podíváte do nastavení přístroje, tak zjistíte, že největší nastavení se odehrává v položce video. Zde lze měnit rozlišení obrazu od SD po Full HD 1080i. Plné rozlišení HD 1080p se mi ale bohužel nepovedlo z přehrávače dostat.





Zvukový výstup lze provádět přes digitální HDMI nebo digitální optický. Oba zvládají 5.1 zvuk. Přes klasický komponentní výstup však dostanete pouze stereo, což je však asi všem jasné při pohledu na zadní stranu z konektorů.





Další nastavení prolítneme již trošku rychleji. Není zde totiž již nic zajímavého. Snad jen verze firmwaru 3.0.0 na stránkách výrobce





V nastavení obrazu můžete nalézt již zmíněné rozlišení a poměr stran. V dnešní době však většina z vás nastaví 1080p a 16:9. Nic dalšího nastavovat netřeba.





Menu lze také přepnout do češtiny. Bohužel některé položky zůstávají nepřeloženy. Například podrobný popis nastavení je stále v angličtině.





V poslední položce Search and Indexing můžete změnit chování přehrávače po vložení flash disku. Výchozí nastavení je však zcela v souladu s běžnými zvyklostmi.





Prohlížení obrázků






Po stisknutí tlačítka Home se zobrazí menu obdobné z mobilních telefonů. V podstatě se můžete rychle pohybovat mezi pěti položkami. Také se můžete velmi rychle vrátit na úvodní obrazovku a nemusíte zběsile mačkat tlačítko zpět.