Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Windows 7 Media Center: centrum digitální domácnosti?

4.1.2011, Radek Jahoda, recenze
Před časem jsme si představili multimediální centrum MythTV, nyní se nabízí porovnání s něčím jiným. A nejlépe s největším protikladem, kterým je bezesporu Windows Media Center z aktuální verze Windows 7.
Přeskočme nejprve k nastavení programu. V menu nastavení vidíme základní rozdělení, není překvapivé, nejdůlěžitějšími položkami jsou nastavení televize a knihovny médií.



Nastavení televize probíhá v několika krocích a snaží se být co nejvíce nápomocné uživateli, aby se nemusel příliš obtěžovat technickými detaily. Prvním krokem je volba oblasti, kde se nacházíme - přesněji státu. Ten je automaticky detekován podle nastavení Windows, ale lze ho změnit.



Déle ještě upřesníme polohu podle poštovního směrovacího čísla, čímž WMC zvolí tabulku kanálů a pravděpodobně i dostupných stanic. U nás (tedy v místě mého bydliště) to ale moc nefunguje.



Poněkud zvláštností je nutnost souhlasit s podmínkami služby Program televize. Ta má dodat informace o stanicích a také programu stanic, tedy klasickému EPG. To je dostupné online se stahováním po internetu. U DVB vysílání je ale přijímáno z éteru a tedy internet k tomuto není potřeba. Pokud ale nesouhlasíme, nebude EPG přijímáno ani z DVB. Pokud chceme tedy využívat EPG, musíme souhlasit tak jako tak.



Dále je nabídnuta další služba - PlayReady. Jde o aplikaci DRM na obsah přijímaný z internetu. Každému uživateli bude vygenerován jedinečný klíč, který je použit pro stáhnutá média z internetu. Pouze uživatel daného klíče je oprávněn tento obsah přehrát, zkopírování do jiného přístroje nebo počítače je zbytečné, nepůjde tam přehrát. S nabídnutou smlouvou nemusíme souhlasit, pak ale nebude dostupné stahování a streamování médií po internetu.



Poté se konečně dostaneme k vyhkedávání stanic. Nejprve zvolíme způsob příjmu televize - kabel, satelit nebo anténu.



Při příjmu po kabelu se počítá se set-top-boxem, analogovým příjmem a na výběr je i digitální příjem. U antény je na výběr analogový příjem nebo digitální DVB. Satelitní jsem nezkoušel, protože nemám satelitní přijímač. Hledat je možné i na více kartách, což je vhodné pro simultánní nahrávání. Po nastavení výběru se spustí vyhledávání, během tohoto procesu se zobrazuje seznam nalezených stanic.



V mém případě byly nalezeny všechny stanice, pokud by se tak nestalo, není zde možnost vložit přímo frekvenci nebo kanál. Žádné manuální nastavení.

Přejděme na nastavení knihoven multimediálních souborů - obrázků, videí, filmů a hudby. Pro tyto typy lze nastavit složky, kde se budou média vyhledávat. Ty mohou být i v jiném počítači, připojeném přes počítačovou síť, například datové úložiště.



Vyhledávání pak chvilku trvá, může ale běžet i na pozadí.



V nastavení je mnoho dalších položek. Například výběr barevného schématu, animace přechodů, nastavení připojení k internetu, reproduktorů, displeje, automatického stahování názvů skladeb a informací, rodičovská kontrola, posílání informací o používání zpět výrobci atd. Asi nemá cenu je všechny procházet, pro náš účel představení to není důležité.