Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

WD TV Live Hub: multimédia na dlani

26.11.2010, Jakub Doležal, recenze
Multimediální centra se pomalu stávají standardem v domácnostech s novou LCD či plazmovou televizí. My se proto dnes podíváme na novinku od Western Digital, která přináší podporu většiny videoformátů a vlastní disk s kapacitou 1 TB.
Chladné a uživatelsky nepříliš přívětivé rozhraní je pryč, seznamte se s Mochi. Celé menu nabízí kompletně jiné ovládání a využití širokoúhlé obrazovky přineslo hned několik výhod. Barevně rozdělené skupiny či vyměnitelné pozadí působí velmi příjemně.



Ten, kdo měl v poslední době doma některé multimediální přehrávače, mi dá jistě za pravdu, že WD se opravdu vytáhlo a připravilo konečně prostředí, na které je radost jen se dívat. Chladné a částečně „odfláknuté“ nabídky jsou snad za námi.



Celková nabídka menu je velmi podobná předchozím produktům od Western Digital a není divu, že se výrobce snažil zachovat alespoň strukturu pro uživatele přecházející ze starších generací. Navíc změnou prošel i ovladač, který nyní konečně disponuje dostatkem tlačítek pro pohodlnější ovládání.



Asi nejdůležitější komponentou celého menu je správce souborů. V případě TV Live Hub se stará hned o několik úložišť najednou. Kromě interního disku obsluhuje případně připojenou USB flashku a samozřejmě také lokální sdílené složky. V přítomnosti pevného disku bych však ocenil správce se dvěma okny, neboť v současné situaci musíte při změně místa (USB, disk, LAN) přepínat červeným tlačítkem na dálkovém ovládání a zmíněné lokace nelze zobrazit naráz pod sebou.



K celkovému pohybu v menu si vystačíte se základními šipkami a tlačítkem OK, nicméně pro rychlejší přesun je vhodné více vyzkoušet možnosti dálkové ovladače, avšak o tom si povíme až za chvíli.



Když už surfujeme v menu, je dobré se zastavit u internetových služeb, jako je YouTube či facebook. Ty jsou zde samozřejmě zastoupeny a navyšují tak použitelnost tohoto přístroje. Na druhou stranu stále se jedná spíše o nouzové řešení a k pohodlnosti ovládání na stolním počítači to ještě chvíli potrvá.


Nastavení přístroje


Prakticky ihned po vybalení se musí každý pustit do nastavení přístroje. Z továrny je TV Live Hub nastaven pro anglicky hovořící země, a to se projeví jak v použitém jazyce, tak zobrazení aktuálního času či teploty. Přímo na základní paletě je odkaz do této nabídky, takže jej nelze přehlédnout.



Základní menu nastavení využívá šířku celé obrazovky, což mu výrazně přidává na přehlednosti. Bohužel zde stále postrádám přítomnost české lokalizace, která by pomohla méně znalejším uživatelům při upravování jednotlivých hodnot. Nepotěší ani fakt, že v balení není český manuál.



Hned první nabídka nás zavede k nastavení obrazu, kde se především upravuje zobrazení titulků. Měnit můžeme jejich velikost, ohraničení a také zda se mají automaticky zobrazovat, či nikoliv. Oproti minulé generaci se však žádných změn nedočkáme, tedy až na jiné barevné provedení.



Další položkou nastavení je hudba a i zde se setkáme jen s několika hodnotami, které můžeme upravit. Měnit lze způsob přehrávání, zobrazování názvu skladeb, či zapínat informace na pozadí.



Kratší zastávku provedeme také u položky "Photo Settings", kterou ocení uživatelé prohlížející pořízení snímky z fotoaparátu. Upravovat můžete opět běžné parametry typu: animace přepnutí, čas přepnutí, nebo velikost fotografie.



Přibalený dálkový ovladač je doslova napěchován novými tlačítky, a proto bylo již předem jasné, že si v nastavení vyslouží svou vlastní záložku. Zde si můžete detailněji prohlédnout přiřazené funkce a případně nevyužitým tlačítkům přidělit další. V porovnání s konkurencí či minulými modely je to velký krok kupředu.



Pokud budete na tomto přístroji sledovat filmy s českými titulky, je nezbytné najít v nastavení také volbu enkódování a napovědět přístroji, že se nachází v samém srdci Evropy. Důvodem je samozřejmě správné zobrazovaní diakritiky, které by jinak vyústilo v hromadu nečitelných znaků.