Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Toshiba Camileo X100: nejlepší z řady

20.4.2010, Jan Vítek, recenze
Dnes přinášíme recenzi nové videokamery Toshiba řady Camileo. Model X100 stojí na vrcholu své řady s rozlišením 10 megapixelů, desetinásobným zoomem, třípalcovým dotykovým displejem či 4GB vestavěnou pamětí. Pojďme na ni.

Video testy


A nyní již následují video testy, které byly natáčeny především v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu, ale vyzkoušíme si také i jiná rozlišení, a to především také 1080i.
  • FHD (1920 x 1080p / 30 FPS)
  • FHD (1920 x 1080i / 60 FPS)
  • HD (720p / 60 FPS)
  • HD (720p/30 FPS)
  • VGA (640 x 460 / 30 FPS)

Kamera jinak nenabízí žádné zvláštní režimy, které bychom označili za unikátní, a tak se zaměříme na klasické testy. Nejdříve to ale budou dvě videa z exteriéru, dvě z interiéru a pak test zoomu s využitím elektronické stabilizace (ta nefunguje s nastavením rozlišením 1080i) a také pohotovost ostření. Přijde ale také řada na srovnání rozlišení 1920 x 1080p / 30 FPS a 1920 x 1080i / 60 FPS.

Dříve se ale zmíním o samotném natáčení videa, protože to nebylo bez problémů. Především jde o samotná videa ukládaná v normální kompresi H.264, na nichž si ale řada aplikací vylámala zuby, a to včetně MAGIX Movie Edit Pro, který při načítání videa v každém případě jednoduše spadnul. Všechna videa v rozlišení Full HD bez výjimky byla při přehrávání ve Windows Media Player trhaná, přičemž u jiných kamer jsem nezaznamenal takovou náročnost na procesorový čas. Pokud si tedy budete videa přehrávat, doporučím třeba VLC media player, jenž to zvládl dobře, ale také se našla videa, která se v něm i na několik sekund zasekla, a to vždy ve stejném bodě.

Videa jsou zpřístupněna pro stažení v


Exteriér


Nejdříve si ukážeme dvě videa z jarního venkovního prostředí, která nám ukáží jednak slunný a pak také zamračený den. Obě videa byla zachycena v rozlišení 1080/30p.

- klikněte pro stažení -
- klikněte pro stažení -

Videa ukazují že kamera podává venku dostatečně dobré výsledky s živými barvami, pokud se s ní tedy jako zde bude pracovat pomalu a bez prudkých pohybů. Už zde bez jakéhokoliv přiblížení bychom ale uvítali optický zoom, protože ten elektronický nemá téměř žádný vliv.


Interiér


Další snímky ukáží naše dva obvyklé aktéry, a to zrovna při jejich nejoblíbenější činnosti a také pracovní prostředí při ne zrovna dobrém osvětlení, abychom otestovali šum v obraze. Obě videa jsou brána v obvyklých 1080/30p.

- klikněte pro stažení -
- klikněte pro stažení -

U těchto videí se již znatelně projevují časté problémy kamery s ostřením spojené s nižším osvětlením scény, pohybem a především zoomem. Ty dokáží bohužel často zkazit celý záznam. Šum se v obraze tolik znatelný není, tedy vzhledem k tomu, že zvláště u druhého videa bylo v pokoji spíše příšeří.


1080p/30 vs. 1080i/60


Teď si ukážeme rozdíl mezi rozlišeními 1920 x 1080p / 30 FPS a 1920 x 1080i / 60 FPS, tedy neprokládaným Full HD s 30 snímky za sekundu a prokládaným Full HD s 60 snímky.

1920 x 1080p / 30 FPS
- klikněte pro stažení -
1920 x 1080i / 60 FPS
- klikněte pro stažení -

Rozdíl je zcela markantní. V prokládaném rozlišení (na proužkování nehledíme) je obraz i při prudkých pohybech dobrý a bez viditelného zvlnění, pouze se kamera trošku nestíhá přizpůsobovat světlu, což lze pochopit. Naproti tomu v 1080p je jasně vidět, že se obraz vlní.


Zoom a ostření


Nakonec to jsou obvyklé testy ostření a zoomu. Zoom je zde optický desetinásobný, což je u dnešních kamer celkem běžné, a tak si vyzkoušíme, co natáčení na největší přiblížení obnáší.

- klikněte pro stažení -
- klikněte pro stažení -

Zoom ukazuje jednak problémy s ostřením a také to, že elektronická stabilizace téměř nic neřeší. V ruce kameru tedy stabilně neudržíte ani omylem. A navíc už i v náhledu videa je v rozích vidět, že objektiv kamery trpí vinětací, tedy ztmavnutím okrajů. V testu ostření, kde byla kamera zaměřena do jednoho směru, bych naopak neviděl problém.