Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Topfield TF7710HTCI - pozemní přijímač s HD

1.10.2007, Radek Jahoda, recenze
Před časem jsme se podívali na řadu základních set-top-boxů pro příjem pozemního digitálního vysílání TV. Dnes zde máme jeden z nejvyšších modelů firmy Topfield, který se může pyšnit digitálním HDMI výstupem a podporou HD rozlišení.
Topfield uvedl na trh set-top-box, který se může jako jeden z mála pyšnit jak YPbPr, tak i digitálním HDMI výstupem. Lze očekávat, že s nástupem plochých panelů bude těchto přijímačů přibývat a i Topfield jich má v nabídce více (na jeden z nich se můžete v dohledné době rovněž těšit). Model TF7710HTCI má navíc i jiné přednosti, které sice momentálně nevyužijeme, ale v budoucnu se tak určitě může stát. Je to podpora pro dekódování vysílání ve vysokém rozlišení 720p a 1080i včetně MPEG-4 AVC (H.264). Zapomenout nesmíme ani na dva CI sloty pro vložení dekódovacích karet placených programů. Ty u nás zatím také nejsou použitelné, plán digitalizace s placenými kanály ale počítá, i když to u nás není otázka měsíců, ale spíše let.

Co se týče chyb, tak jsme je zmínili - špatné listování u info okna k pořadu a občasné špatné zobrazení diakritiky v jednom režimu EPG. Doufejme tedy, že budou tyto chyby v budoucích verzích firmware odstraněny. Současně s tímto přijímačem jsem měl k dispozici i jiné přijímače této firmy, kde je podobný firmware, ale tyto chyby se tam nevyskytovala. Verze firmware testovaného kusu byla TF-HTCE 7.00.34.

Ještě si vyjmenujme nejdůležitější specifikace přístroje:


Frekvence VHF(174 ~ 230MHz), UHF(470 ~ 862MHz)
Napájení anténního zesilovače 5V, max 100mA
Demodulace OFDM
Dekodér MPEG-2, MPEG-4 AVC (H.264)
Rozlišení video výstupu 576i, 576p, 720p, 1080i
Poměr stran výstupu 16:9, 4:3
Video/Audio výstupy HDMI, TV SCART (RGB, YPbPr, S-Video, CVBS), VCR SCART (S-Video, CVBS), YPbPr, CVBS, stereo audio, S/PDIF
Ostatní vstupy/výstupy USB 2.0, RS-232
Dekodéry 2 CI sloty
Spotřeba max 23W, standby 7W
Rozměry (šířka, výška, hloubka) 340x60x265mm


U tohoto typu přístroje je důležitá i cena a tak ji nemůžeme opomenout. Nebudeme ji samozřejmě hodnotit, názor ať si udělá každý sám, spíše na ní upozornit - přes 6 tisíc za přijímač je docela dost, nesmíme ale zapomenout na podporu HD.

Další malé upozornění jde pak ke všem výrobcům set-top-boxů, - marně hledám přijímač, který by se hodil do sestavy ke standardním 43cm širokým výrobkům elektroniky, což je nejběžnější velikost. Trend je ale zřejmě opačný a dnes se vše zmenšuje.

Abychom nezapomněli - závěrečné hodnocení je i přes malé nedostatky výborné.


HDMI výstup
Dvě drobné softwarové chyby
Podpora HD - 720p, 1080i
Chybí diakritika velkých písmen
Dekodér MPEG-4
u teletextu
2 CI sloty pro dekodéry
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 6100 Kč bez DPH
 

Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě iSAT.CZ.