Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Topfield TF7710HTCI - pozemní přijímač s HD

1.10.2007, Radek Jahoda, recenze
Před časem jsme se podívali na řadu základních set-top-boxů pro příjem pozemního digitálního vysílání TV. Dnes zde máme jeden z nejvyšších modelů firmy Topfield, který se může pyšnit digitálním HDMI výstupem a podporou HD rozlišení.
Dále se podíváme na nastavení set-top-boxu. Hlavní menu má položky pod sebou a je průhledné. Pod první položkou se skrývají veškeré parametry přijímače. Zde nastavíme čas, můžeme ho buď řídit podle vysílače, pak nastavíme jen časový posun, nebo rovnou ručně, pak nastavíme přesný čas. Dále máme možnost nastavit rodičovský zámek - zablokovat některé funkce přístroje čtyřmístným kódem - např. nastavení času, jazyka, výstupů nebo třídění programů. Samozřejmě zde pak nastavíme i omezení příjmu vysílaných programů podle věku (4-18 let nebo kompletní blokování/povolení). Dále máme možnost nastavit jazyk - jazyk menu a první a druhé zvukové stopy a titulků, čeština samozřejmě nechybí.



Nastavení výstupů umožňuje vybrat formát videa na SCARTu - RGB, S-video, CVBS. VCR SCART typ umožňuje zvolit, zda je připojen video rekordér na druhý SCART a zda je signál z něho pouštěn automaticky na první SCART při spuštění přehrávání (nastavení Standard). Pokud vybereme External A/V, tak je tato funkce zablokována a k přepnutí TV výstupu na video vstup z rekordéru je nutné použít tlačítko na dálkovém ovladači. Dále je možné nastavit poměr stran TV obrazovky (16:9 a 4:3) a případný ořez na letterbox u poměru 4:3. Pro YPbPr a HDMI je zde možné vybrat rozlišení - při nastavení na Auto bude výstup ve formátu, jaký je vysílán, lze ale vnutit i rovnou formát 576i, 576p, 720p nebo 1080i. Pak funguje jak upscale, tedy zvýšení rozlišení z SD na HD, tak i downscale - snížení rozlišení z HD na SD 576i. Nastavit lze i zvukový výstup - stereo, mono, levý nebo pravý a výstup na digitálním výstupu - PCM nebo původní bitstream.



Pod první položkou hlavního menu Nastavení systému najdeme ještě nastavení OSD - doby zobrazení (0-30s), průhlednosti (0-50%) a pozici okna s informací o stanici a vysílaném pořadu.

Další položka hlavního menu - Nastavení časovače - slouží ... pro nastavení časovače. Lze do něj přidávat zde ručně nebo i přímo z EPG. Pořady lze nahrávat i opakovaně - každý den, každý týden, každý víkend nebo jednou týdně.



Pod položkou Instalace je vyhledávání programů, návrat k továrnímu nastavení a aktualizace firmware. Programy lze vyhledávat automaticky přes celý rozsah nebo manuální s nastavením kanálu nebo rozšířené s nastavením PID. Vyhledávání začne vybráním položky vyhledávání.



Průběh hledání je zobrazován ve spodní části včetně kanálu, frekvence a šířky pásma, zobrazován je i seznam nalezených stanic.



Nalezené stanice je možné třídit, čímž se jim přiřadí i nové číslo, třídil lze i automaticky podle jména nebo čísla, nežádoucí stanice (jako testovací vysílání apod.) je možné smazat a jednotlivé stanice je možné i uzamknout pro rodičovskou kontrolu.



Název stanice je možné změnit, i když to většinou není potřeba. K tomu je zde virtuální klávesnice, z které vybíráme písmenka ovládacím křížem na dálkovém ovladači.



Podobně jako celkový seznam je možné třídit stanice do různých tematických okruhů - oblíbených programů. Pokud nevyhovují stávající, je možné vytvořit nové okruhy (maximum 30). Při přepínání pak toto usnadňuje orientaci, nelze ale omezit přepínání jen na jeden okruh, stále se přepíná přes všechny stanice.



Posledními položkami v menu je zobrazení informací o přijímači (verze, firmware), zde najdeme i jednoduchý kalendář a dále informace o instalovaných kartách v CI slotech.