Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Topfield SRP-2411 s bohatou výbavou

6.9.2010, Jiří Piškula, recenze
Produkty značky Topfield mají čeští satelitní fandové v oblibě. Není tedy divu, že výrobce přináší na náš trh pravidelně nové produkty. Dnes testovaný dvoutunerový model s integrovaným pevným diskem a funkcí PVR se poprvé objevil na jaře 2010.

Funkce PVR


K záznamu pořadů je přijímač vybaven integrovaným pevným diskem s kapacitou 500 GB. Je možné připojit také externí disk přes rozhraní eSATA nebo USB 2.0. Pro možnost záznamu musí být disk naformátován v systému JFS nebo EXT2/3. Souborové formáty FAT16/32 a NTFS umí pouze číst, zapisovat nikoliv.


Na připojení externího disku/flash paměti přijímač upozorní systémovým hlášením.

Každý záznam je ukládán se všemi zvukovými doprovody i titulky do trojice souborů s příponami REC, NAV a INF. Rychlý (okamžitý) záznam se spouští stiskem tlačítka „record“ po jeho opakovaném stisku je možné zvolit, kdy má být nahrávání ukončeno (standardně trvá 2 hodiny od spuštění) – zda po skončení právě sledovaného pořadu nebo pořadu následujícího, eventuálně jindy.

Pokud probíhá záznam kódovaného pořadu a není během něj přepínáno na jiný kanál, je nahrávka uložena jako nekódovaná a lze ji kdykoliv přehrát i bez přístupové karty. Zakódovaně nebo částečně zakódovaně se záznam uloží v případě, že v jeho průběhu přepneme na jiný kanál. V přístroji je možné vytvořit nekódovanou kopii kódované nahrávky (je ji potřeba přehrát standardní rychlostí a současně nahrávat).


Přijímač umí ze zakódovaných záznamů vytvořit nekódované kopie.

Při vhodné anténní konfiguraci lze díky dvojitému tuneru provádět souběžný záznam z různých satelitů či transpondérů. Ověřili jsme funkčnost současného záznamu dvou kódovaných HD kanálů z různých transpondérů a sledování třetího programu z jednoho z nich. Přístroj zvládá souběžný záznam v HD kvalitě bez výrazných potíží. V nahrávkách lze občas zaznamenat drobné zasekávání obrazu (jednou za 20–30 minut).


Během záznamu dvou HD kanálů můžete nerušeně sledovat jiný pořad (z jednoho ze dvou nahrávaných transpondérů).

Kódované záznamy (i jen částečně) nelze během přehrávání pozastavovat, přehrávat zpomaleně nebo zrychleně, je možné se jen posouvat v rámci nahrávky vpřed nebo vzad. Přístroj umožňuje jednoduché editační zásahy do nahrávek, jako je vkládání záložek a kopírování/vyjmutí částí záznamu. Také lze opakovaně přehrávat označené části záznamu nebo i několik záznamů po sobě včetně možnosti tvorby playlistů.


Nahrané pořady lze snadno kopírovat na externí USB nebo eSATA zařízení.

Zpomalené přehrávání je možné v rychlostech 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, zrychleně lze přehrávat šesti rychlostmi: 2×, 4×, 8×, 16×, 32×, 64×.


Export dat


Z interního pevného disku je nahrávky možné kopírovat nebo přesunovat několika způsoby. Jednak je možné soubory přenášet do zařízení připojených k některému ze tří dostupných USB portů, ještě efektivnější je využít eSATA port k připojení externího pevného disku. Výborný způsob přenosu dat z/do přijímače je skrze zabudovaný FTP/web server prostřednictvím LAN portu. IP adresa přijímače může být přidělena dynamicky (DHCP) nebo ji lze nastavit ručně.


Ovládání přístroje přes jednoduché webové rozhraní je praktické a funkční.

Po zadání adresy do webového prohlížeče (výrobce doporučuje použít Internet Explorer) se zobrazí jednoduché webové rozhraní, jehož prostřednictvím lze monitorovat aktuální provozní stav přístroje, spravovat časovač, kopírovat soubory, spustit záznam vysílání. Obrazovka prohlížeče se automaticky aktualizuje každých pět sekund. K přenosu souborů je možné využít také libovolného FTP klienta. Po zadání IP adresy přijímače je možné data pohodlně přenášet. Přístup přes Webové i FTP rozhraní lze chránit loginem a heslem, které se nastavuje v přijímači (z výroby přednastaveno na guest/0000).


Funkce FTP serveru je nepřetržitě dostupná, aniž by omezovala jiné funkce přijímače.