Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Topfield SBI-2050: připraven na Irdeto

12.8.2010, Jiří Piškula, recenze
Tento HDTV satelitní přijímač je na českém trhu novinkou. Jde o jeden z prvních exemplářů, které obdržely certifikaci „Skylink READY“, díky přítomnosti čtečky karet pracující v systému Irdeto PI-sys, jehož nasazení rozjel Skylink koncem roku 2009.
Od zapnutí přijímače po naběhnutí obrazu a zvuku uběhne přibližně 16 s u FTA kanálů (SD i HD), 23 s si počkáte u kódovaných programů. Přepínání mezi kanály probíhá velmi rychle – u FTA SD kanálů trvá něco málo přes 1 s, u kódovaných SD kanálů necelé 3 s, u FTA HD kanálů necelé 2,5 s, přepínání na kódované HD programy trvá zhruba o sekundu déle. Mnohé dražší přístroje jsou v tomto ohledu pomalejší. Přepínání kanálů je plynulé, obraz ani zvuk při něm nezadrhává. K občasnému zaseknutí obrazu dochází při spouštění a vypínání OSD menu, je to však téměř neznatelné.


Informace o síle a kvalitě signálu jsou i v základní info liště.

V informační liště se zobrazuje název pořadu s částí jeho základního popisu, aktuální informace o síle a kvalitě přijímaného signálu, uprostřed postupně rolují textové informace o technických parametrech sledovaného programu (satelit, kmitočet transpondéru, hodnota BR, polarizace, originální formát obrazu). V pravé části lišty je vidět předpokládaný čas začátku a konce sledovaného pořadu s ukazatelem již uplynutého času.


Podrobný popis pořadu v EPG.

V seznamu TV kanálů, který se zobrazí standardně po stisku tlačítka „OK/List“ můžete třídit jejich zobrazení dle různých parametrů (abecedně, dle satelitu, transpondéru, provozovatele,…). Jméno provozovatele služby může být volitelně zobrazeno přímo v seznamu. Kódované programy jsou označeny symbolem dolaru, ostatní programy žádné označení nemají (ani ty ve vysokém rozlišení).


Seznam TV programů je možné třídit dle mnoha parametrů.

Kvalita obrazu i zvuku je velmi dobrá, obzvláště vynikne u programů vysílaných ve vysokém rozlišení. Přímo tlačítky dálkového ovladače lze volit rozlišení/prokládání obrazu přenášeného rozhraním HDMI (576i, 576p, 720p, 1080i) a také jeho formát (16:9 plný nebo centrovaný, 4:3 Letter Box nebo centrální výřez).


Elektronický programový průvodce (EPG), časovač


Zobrazování českých znaků v EPG (ISO 6937) funguje bez potíží, problémy jsou však s některými slovenskými znaky. V zobrazení EPG lze přepínat mezi dvěma módy – grafickou časovou tabulkou s výpisem obsahu 7 programů současně, nebo sloupcovým zobrazení 5 programů najednou. Listovat v nich lze po jednotlivých pořadech nebo po dnech (24hodinový skok).


V jednom módu zobrazení má EPG podobu časové tabulky pro 7 TV programů s ukazatelem aktuálního času.

Možnost zobrazit najednou několikadenní program jednoho kanálu bohužel chybí. U každého kanálu můžete zobrazit krátký i dlouhý popis pořadu. Přímo z EPG menu lze ukládat události do časovače (pro přehrávání i záznam),


Druhý mód EPG zobrazuje pět programů v sloupcovém provedení.

S časovačem lze pracovat i manuálně, tedy zadat čas, kdy má začít záznam a jeho délku. Tuto možnost využijete zejména u těch stanic, které EPG neobsahují. Můžete nastavit i opakované nahrávání, např. jednou týdně, denně, každý všední den, každý víkend.


Do časovače lze přednastavit až 70 událostí.


Teletext, titulky


Výrobce nikde neuvádí, kolik stránek teletextu pojme paměť přijímače. Praktický test dokázal, že kapacita paměti a rychlost načítání stránek je zcela dostačující, během 15 sekund bylo načteno přibližně 300 stran. Při postupném listování až na konec seznamu po třicetisekundovém vyčkávání nedocházelo k výpadkům u žádných stránek. České znaky jsou v teletextu zobrazovány bezchybně (viz obrázek).


Český teletext je zobrazován bez chyb, paměť stránek je dostatečná.

Teletextové titulky spuštěné z menu titulků nezobrazují správně české znaky, teletextové titulky spuštěné z teletextu a DVB titulky fungují bez chyb. Volba jazyka zobrazovaných titulků se neukládá individuálně s každým kanálem, po přepnutí programu jsou vždy preferovány přednastavené titulky pro celý přístroj.


České teletextové titulky vyvolané z menu titulků nefungují správně.


České DVB titulky se zobrazují korektně.