Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Topfield SBI-2050: připraven na Irdeto

12.8.2010, Jiří Piškula, recenze
Tento HDTV satelitní přijímač je na českém trhu novinkou. Jde o jeden z prvních exemplářů, které obdržely certifikaci „Skylink READY“, díky přítomnosti čtečky karet pracující v systému Irdeto PI-sys, jehož nasazení rozjel Skylink koncem roku 2009.

Aktualizace firmwaru


Podobně jako jiné přijímače, požaduje i Topfield bezprostředně po zapnutí základní nastavení, kterým je volba jazyka OSD menu. Ze všeho nejdříve jsme provedli aktualizaci firmwaru přístroje prostřednictvím USB flash disku. Celý proces je poměrně jednoduchý a netrvá déle než 5 minut.

Výrobce doporučuje použití paměťového média s kapacitou minimálně 4 GB, což se potvrdilo jako nutnost. Při použití 1GB klíčenky z ní sice dokázal číst běžná data, avšak aktualizace firmwaru se nerozběhla. S 8GB pamětí nebyly žádné potíže. Pro upgrade softwaru v přijímači lze využít i satelitní signál (funkce OTA), tento způsob je však mnohem zdlouhavější kvůli pomalému stahování potřebných dat.


Aktualizace firmwaru ořes USB port probíhá hladce a rychle.


Vyhledávání a třídění programů


Po úspěšném dokončení aktualizace a návratu do továrního nastavení přístroje lze přistoupit ke konfiguraci antény a vyhledání dostupných programů. V paměti přístroje je uloženo velké množství družic, včetně těch nejpoužívanějších pro příjem v ČR. Nastavení LNB i parametrů pro vyhledávání služeb skýtá bohaté možnosti, což může na první pohled působit složitě.


V přijímači jsou uloženy předvolby pro většinu populárních satelitních pozic.

Výraznou pomocí je to, že v pravém horním rohu obrazovky se během změn parametrů vyhledávání neustále zobrazují ukazatele síly a kvality signálu, díky čemuž lze snadno vyhodnocovat vliv prováděných změn nastavení na kvalitu příjmu. Pokud by se vám nedařilo nastavit vše správně zejména při příjmu z více satelitů současně, je ideálním řešením použít manuální hledání v rámci konkrétního transpondéru.


Při správném nastavení lze automaticky proslídit všechny transpondéry.

I po úspěšném nalezení kanálů nelze některé z nich zobrazit. Po mnoha pokusech o nápravu se ukázalo, že je potřeba laborovat s nastavením LNB (zejména frekvence a DiSEqC) i dodatečně již po uložení vyhledaných programů. Vše opět usnadňují stále přítomné ukazatele síly a kvality signálu u jednotlivých programových pozic.


Pokud neuspějete s automatickým prohledáváním satelitu, je lépe zkusit manuální průzkum v rámci konkrétního transpondéru.

Možnosti třídění nalezených stanic a jejich ukládání do favoritních seznamů jsou rozsáhlé (mazání, přesouvání, zamknutí, přejmenování). S kanály lze pracovat jednotlivě i po celých skupinách (možnost označení libovolného většího počtu najednou), což urychluje práci. Vítaná je možnost seřadit zobrazení stanic v seznamu dle různých kritérií, aniž by se to projevilo na jejich výsledné pozici. Praktické je také abecední vyhledávání v nalezených kanálech.


Možnost označení více různých položek v seznamech urychluje práci.

Výrobce v přijímači přednastavil 4 favoritní seznamy: Zprávy, Film, Hudba a Sport. Dle potřeby k nim lze přidat další (celkem jich může být až 30). Veškerá nastavení přijímače včetně seznamu stanic lze zálohovat na paměťové médium připojené do USB portu a kdykoliv v budoucnu znovu načíst ze záloh.


Zobrazení seznamu kanálů lze třídit dle různých kritérií.

Důležitým prvkem přijímače je integrovaný dekodér Irdeto, který umožní využívat služeb českých satelitních televizí, jenž používají v současné době kódování Cryptoworks, jehož podpora bude přibližně do 2 let ukončena. Topfield SBI-2050 byl podroben zkouškám kompatibility se systémem Irdeto PI-sys provozovatele české satelitní služby Skylink s kladným verdiktem. Více informací o způsobu testování a podmínkách, které musí nové přístroje splňovat, lze najít na webu Skylink.


Zabudovaný dekodér Irdeto umožní v budoucnu využití doposud nevídaných služeb.

Nový systém kódování přinese divákům možnost využívání zcela nových služeb, jako je např. individuální komunikace operátora s divákem adresně (vázáno na konkrétní přijímač a kartu), což obnáší příjem různých zpráv od operátora prostřednictvím přijímače, včetně e-mailových zpráv. Topfield má těmto novým funkcím již přizpůsobené OSD menu, jehož jednu z šesti hlavních položek tvoří právě ta s názvem „Irdeto přístup“.


Další vlastnosti a funkce OSD menu


V nastavení OSD menu lze provádět různé úpravy. Lze nastavit jeho průhlednost od 0 do 50 % (krok 5 %), dále je možné určit, v jaké výšce má být zobrazována informační lišta a jak dlouho po stisku tlačítka má zůstat zobrazená. Ve třech stupních lze nastavit úroveň rolování dlouhých řetězců textu v nabídkách.


0% průhlednost OSD menu.


50% průhlednost OSD menu.

Během procházení OSD menu se v malém okně zobrazuje (volitelně stiskem tlačítka „i“) rychlá nápověda s popisem právě zobrazené části nabídky nebo editované položky. Pokud volbu ponecháte aktivní, zobrazuje se všude neustále, bez zvláštního vyvolávání funkce nápovědy, což může nezkušeným uživatelům usnadnit manipulaci s přístrojem.