Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test MPEG-4 kodeků: 2. část

26.2.2008, Radek Jahoda, recenze
Konečně se dostáváme ke druhé části našeho testu MPEG-4 kodeků. V první části jsme komprimovali čisté nezašuměné video, ve druhé části to bude video horší kvality se šumem, kde budeme testovat kodeky na jejich maximu. Oproti první části bude ale několik změn.
Tak a jsme u konce a posledního - nejvyššího bitrate. U libavcodecu již víme, že nezvládá stanovený datový tok, ostatní kodeky pak pokračují v nastaveném trendu - XviD je mírně pod, jediný DivX mírně překročil požadovanou hodnotu.


Celkový datový tok v kbit/s

Průběh v čase ukazuje, že WMV9 prodloužil dobu velmi vysokého bitrate, který začal na "kouřové" scéně, ale protahuje se i dále, poté ale naopak značně klesá pod ostatní konkurenty.


Velikost snímků v čase v bytech (~bitrate)

Rozdílový test pak potvrzuje dominanci x264, za ním se také nic nemění.


Rozdíl vůči originálnímu videu - průměr

Průběh v čase ukazuje důsledek zmiňované scény u WMV9, když je nejprve nejlepší a poté naopak až na libavcodec nejhorší. Zajímavé je i srovnání DivX a XviD - XviD díky většímu rozkmitu bitrate má mnohem hladší křivku a i v první polovině, kde použil o dost menší datový tok než DivX, dosahuje podobných výsledků.


Rozdíl vůči originálnímu videu - průběh v čase

U maximálního rozdílu nedokázal ani u nejvyššího bitrate prolomit kodek VP7 desítku, i když mu příliš nechybělo. x264 se to povedlo u 3500kbit/s. DivX a WMV9 se opět přetahují o třetí příčku, ale opět je WMV9 o něco lepší.


Maximální rozdíl vůči originálnímu videu - průměr

Tentokrát se povedlo WMV9 překonat DivX i v dynamické scéně s motýlem.


Maximální rozdíl vůči originálnímu videu - průběh v čase

DCT test již s přehledem vyhrává x264 kodek, DivX se nepodařilo překonat libavcodec ani zde, když už používá o 1000kbit/s vyšší bitrate, což je u tohoto kodeku docela zklamání.


Průměr rozdílu počtu nenulových DCT koeficientů

Časový průběh potvrzuje, kde DivX nejvíce ztrácí - u dynamických scén, kde pravděpodobně probíhá větší vyhlazování obrazu.


Rozdíl počtu nenulových DCT koeficientů v čase

WMV9 si postupně bodově polepšuje, čímž se lehce blíží k VP7, zdaleka to ale nestačí. Mírně si polepšuje i DivX a naopak lehce ztrácí XviD, takže se rozdíl mezi nimi malinko zmenšil. Je to dáno hlavně rozdílovým testem, kde si DivX trochu polepšil. Libavcodec získal nejméně bodů ze všech kol. Všechny získal u DCT testu, kdy vítězil vždy nad DivX kodekem, v tomto kole ale jen o chlup, což je dáno malým bodovým ohodnocením 0,02 body.


Celkové bodové ohodnocení