Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer nad 20 000: Panasonic HDC-SD9EP

18.8.2008, Michal Učeň, recenze
Panasonic se řadí mezi oblíbené výrobce v různých oblastech domácí zábavy, mezi kterými nechybí ani digitální videokamery. Model HDC-SD9EP je jednou z lepších kamer, které jsou sice už dražší, ovšem zase na druhou stranu nabízí spoustu výborných funkcí a slibuje i záznam Full HD s rozlišenéním 1920x1080p. Skutečné schopnosti kamery jsme prověřili v naší recenzi.
Jsme u konce recenze videokamery Panasonic HDC-SD9EP, a tak se patří shrnout poznatky, které jsme během testování získali. Určitě musím už před samotným zhodnocením přiznat, že ji budeme spíše chválit než kritizovat. Jako první se tedy podíváme na pozitivní vlastnosti, mezi kterými vévodí velmi dobrá kvalita videa i fotografií ve vysokém rozlišení. Dále nás zaujala často zmiňovaná ergonomie a díky tomu velmi dobrá manipulace, které napomáhá i nízká hmotnost a ideální rozměry. Při záznamu napomáhá také efektivní optická stabilizace, která umožňuje stabilní záznam i při maximálním přiblížení. Panasonic velmi překvapil integrováním spousty funkcí pro zlepšení výsledného videosnímku, mezi které patří třeba detekce tváře, PRE-REC (nahrávání 3 sekundy v předstihu), nebo 5.1 zvuk.

Z negativních vlastností můžeme jmenovat snad jen umístění tlačítek, která trochu snižují ovladatelnost kamery a možnost měnit nastavení při videozáznamu. U kamery této kategorie bychom také očekávali trochu bohatší příslušenství. Chyběl nám alespoň základní ochranný obal a také kolébka, která ovšem u tohoto modelu nepřichází ani teoreticky v úvahu (není na něm konektor). U videa, které bylo jinak velmi dobré i z hlediska ostření a stabilizace, jsme si všimli problémů s kontrastním přechodem, kdy automatická expozice trvala zbytečně dlouho. V horším osvětlení se objevuje mírný šum. Také při nákupu uvažujte další náklady spojené s nákupem paměťové karty, která v balení bohužel není a kamera nemá ani integrovanou paměť.


- Pro zvětšení klikněte -

Kamera Panasonic HDC-SD9EP je určena zejména pokročilejším uživatelům, kteří už vyžadují kvalitu záznamu ve vysokém rozlišení a aktuální funkce, které jsou výsadou dražších modelů. Cenově je na tom tato kamera velmi dobře a její konkurencí budou zejména modely od Sony nebo Canonu. Ovšem ani podstatně levnější Samsung nemusí být špatnou alternativou, musíte pak ale oželet optickou stabilizaci a další funkce, které vylepší vaše záběry.

Kameru tedy hodnotíme pozitivně a naše výtky jsou menšího rázu, takže je snadno předčí pozitivní bodíky hlavně za skvělou ergonomii a optickou stabilizaci. Uvidíme, jak si povede v závěrečném porovnání s ostatními konkurenty v podobné cenové kategorii.


Kompaktní rozměry a nízká hmotnost
Tlačítka na těle kamery
Zpracování kamery
Méně bohaté příslušenství
Design a ergonomie
Kontrastní přechody ve videu
Kvalita videa i fotografií
Další náklady na paměťovou kartu
Optická stabilizace a další funkce
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 20 760 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Panasonic HDC-SD9EP děkujeme firmě Panasonic.