Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer nad 20 000: Panasonic HDC-SD9EP

18.8.2008, Michal Učeň, recenze
Panasonic se řadí mezi oblíbené výrobce v různých oblastech domácí zábavy, mezi kterými nechybí ani digitální videokamery. Model HDC-SD9EP je jednou z lepších kamer, které jsou sice už dražší, ovšem zase na druhou stranu nabízí spoustu výborných funkcí a slibuje i záznam Full HD s rozlišenéním 1920x1080p. Skutečné schopnosti kamery jsme prověřili v naší recenzi.
Mnohem podstatnější částí testu, než je fotografování, je kvalita záznamu videa. Panasonic HDC-SD9 je kamerou, která fotky zvládá poměrně dobře a lze ji srovnávat s levnějšími kompakty. U videa nás však překvapila ještě víc, protože se jedná o opravdu velmi dobré výsledky. Nejde možná ani tak o technickou kvalitu, ale také o pohodlí při natáčení díky perfektnímu tvaru kamery.

Video je zaznamenáváno ve formátu AVCHD s maximálním rozlišením 1920x1080, případně lze také zvolit menší 1440x1080. Díky tomu, že jde o poměrně velká a na editaci náročná videa, doporučujeme zvážit problémy s editací a případně si pořídit výkonnější hardware. Kamera disponuje čtyřmi možnostmi nastavení kvality - HA (17Mbps), HG (13Mbps), HX (9Mbps) a HE (6Mbps). Od ní se odvíjí i celková délka záznamu, kterou je pak zvolená paměťová karta schopna pojmout. Papírově je tedy kamera prakticky na špičce možností dnešních osobních kamer, uvidíme však její chování při samotném natáčení.

Vzhledem k tomu, že se jedná o videa ve velmi vysokém rozlišení, nechali jsme pro vás v tom původním pouze první dvě. V ostatních se totiž zaměřujeme na jiné vlastnosti, než je samotná kvalita snímku z pohledu rozlišení. Vybrali jsme tradiční scény, které by měly dostatečně ukázat kvality kamery při natáčení v interiéru, exteriéru, v noci a přidali jsme i testovací snímky prověřující rychlost ostření, optický zoom a společně s ním i stabilizaci. Pokud byste přesto měli zájem o video v originálním formátu .MTS, můžete si stáhnout první video i v této verzi.


Exteriér


Videa v plném rozlišení slibují velmi dobré detaily a takřka bezchybnou kvalitu. Této kameře v tomto ohledu nemůžeme moc vytknout, ovšem problémy jsme v exteriéru postřehli při kontrastním přechodu, kde si automatická expozice dost dlouho neuměla poradit. Viditelné je to hlavně na prvním videosnímku v přechodu mezi bližšími tmavými objekty a sluncem osvětlenými domy a oblohou v pozadí. Jinak ale nemá kamera problémy ani v horším počasí, kdy dosahuje i slušného barevného podání.

- Exteriér 1 [33,4 MB] - pro stažení klikněte -
- Exteriér 2 [32,4 MB] - pro stažení klikněte -


Interiér


V interiéru s bodovým světlem se kameře dařilo, ale na druhou stranu zde byl mírný šum. Snímání dítěte asi velmi dobře napoví, jak se kamera chová v praxi a v tomto případě nemáme větších výhrad. Dobré je i barevné podání, přestože byla místnost osvětlena pouze denním světlem. Při snímání dítěte byl výsledný snímek s automatickou expozicí tmavší, ovšem na vině bylo velmi špatné osvětlení, které přicházelo pouze okny. Lepších výsledků jsme se v testu moc nedočkali a jedná se naopak o docela dobré barevné podání.

- Interiér 1 [8,8 MB] - pro stažení klikněte -
- Interiér 2 [9,5 MB] - pro stažení klikněte -

Záznam v různé kvalitě


Jak už jsme zmínili výše, v nabídce nastavení máte možnost volby mezi čtyřmi stupni kvality záznamu (HA, HG, HX a HE). Pro srovnání jsme provedli testovací videosnímky, které si můžete stáhnout níže. V podstatě u statického předmětu není vidět podstatný rozdíl, horší je to naopak při špatném osvětlení, kde se nejvyšší kvalita podstatně odlišuje.

- HA 17 Mbps [5,8 MB] - pro stažení klikněte -
- HG 13 Mbps [5,4 MB] - pro stažení klikněte -

- HX 9 Mbps [3,3 MB] - pro stažení klikněte -
- HE 6 Mbps [3,5 MB] - pro stažení klikněte -

Speciální režimy


Noční videosnímky měly velmi podobné výsledky jako u fotografování. Vyzkoušeli jsme i funkci nočního režimu, který s delší expozicí znamenal lepší prosvětlení a viditelnost objektů na scéně, ovšem způsobilo to zase rozmazání obrazu při jakémkoliv pohybu. Jinak je schopnost záznamu v noci průměrná a mezi testovanými kamerami této kategorie o moc lepší nenajdeme.

- Noční scéna [11,3 MB] - pro stažení klikněte -
- Noční režim [12,6 MB] - pro stažení klikněte -

Zoom nabízí zvětšení 10x (digitálně 700x), což není mezi kamerami nijak významná hodnota. Ostření při rychlém přechodu není pro kameru problém. Protože se už jedná o kameru pro pokročilejší uživatele za nemalé peníze, je samozřejmostí i optická stabilizace Advanced O.I.S. Její účinnost je dobrá a osvědčila se nám i v praktickém testu. Rychlost ostření jsme otestovali na přechodu z makra na nekonečno a zpět v typické scéně jako u ostatních testů. Kamera ostří velmi dobře a to v obou směrech.

Ikdyž jsme to již zmiňovali u popisu kamery, musíme ještě jednou pochválit citlivost páčky zoomu. V testu patřila k tomu nejlepšímu, co jsme měli možnost vyzkoušet. Krokování je velmi jemné a ovládání je díky plochému tvaru tlačítka ideálně citlivé. Rozsah ohniskových vzdáleností je 3,0 - 30 mm, přepočet na 35mm kinofilm 42,9 - 429 mm (v režimu 16:9).

- Zoom a stabilizace: ohnisko 3,0 – 30 mm [5,9 MB] - pro stažení klikněte -
- Rychlost ostření [3,7 MB] - pro stažení klikněte -


Pro zajímavost jsme vyzkoušeli optickou stabilizaci při snímání s plným přiblížením. Vše bylo samozřejmě točeno z ruky a výsledek můžete posoudit sami v následujícím videosnímku.


- Telemakro [38,6 MB] - pro stažení klikněte -

Kamera překvapivě neobsahuje žádné digitální efekty, které u jiných modelů bývají implementovány prakticky vždy. Není to ale samozřejmě problém, protože je lze naradit editací v počítači. Otestovali jsme také kvalitu zvuku, takže si pomocí krátkého záznamu můžete udělat vlastní obrázek, zejména pak následným porovnáním s ostatními modely. Kamera umožňuje nahrávání v režimu 5.1 (3,2 MB) s možností manuální úpravy citlivosti. Kvalita je dobrá a není příliš znatelný šum v pozadí.

Rychlost kamery v režimu nahrávání videa je prakticky stejná jako u fotografií. První video tak pořídíte za 5,3 sekundy, započetí záznamu při přechodu z pohotovostního stavu už jen 1,5 sekundy. Identická je také rychlost zoomu, který z nejkratšího ohniska na nejdelší přejde za 3,0 sekundy. Výsledky jsou stejné zejména proto, že obě funkce najdete v jednom módu a není nutné se přepínat například na režim fotografování.

První video
5,3 s
Video z pohotovostního režimu
1,5 s
Rychlost zoomu
3,0 s