Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer nad 20 000: Canon HF100

14.8.2008, Michal Učeň, recenze
V dalším testu se podíváme na kameru Canon HF100, která umožňuje záznam v maximálním rozlišení 1920 x 1080i Full HD. Rozdílem oproti předchozímu HF10 je zejména absence vnitřní paměti. V článku se dozvíte, který model od Canonu má lepší poměr ceny a výkonu.
Dnešní test kamery Canon HF100 je u konce a my můžeme zhodnotit její klady a zápory. Vzhledem ke stejným vlastnostem zopakujeme většinu výhod i nevýhod, které jsme jmenovali již u modelu HF10. Začneme tedy pozitivními vlastnosti, kterých je popravdě většina. Musíme uznat, že kvalita videa je u této kamery výborná a je to samozřejmě dáno už tím, že umožňuje záznam ve vysokém rozlišení Full HD 1080i (tedy prokládaně).

Přidejme si k tomu zkušenosti výrobce Canon v této oblasti, účinnou optickou stabilizaci a široké možnosti nastavení a dostanete do rukou kameru, která by jistě uspokojila i náročnější uživatele. Mezi další výhody patří široké možnosti výstupů včetně HDMI a pestrá nabídka funkcí a nastavení v menu kamery. V neposlední řadě musíme také pochválit kvalitu fotografií, které jsou již v přijatelné kvalitě i pro vyvolání.

I kamera této ceny a kvality má ovšem své chybičky, které ale na druhou stranu nejsou nijak výrazné. V praxi nám trochu vadil menší rozsah optického zoomu, který je pouze 12násobný a některé levnější modely nabízí větší hodnotu. Na druhou stranu je to v této kategorii běžná hodnota. Je ale pravda, že nás uchvátilo jemné krokování a dobře zpracovaná páčka, což považujeme u kamery za důležité. Příliš se nám ani nelíbil zastaralý design, ovšem to je spíše otázka vkusu a na druhou stranu jde především o funkčnost kamery. Při horším osvětlení, zejména u nočních záběrů, se nám zdála hladina šumu dost vysoká. Poslední výtku bychom měli ke slabšímu příslušenství, které nezahrnuje kolébku a ani ochranný obal. Uživatelé by také měli zvážit, zda-li jim vyhovuje spíše dotykové ovládání na displeji nebo pomocí tlačítek, tak jak je tomu u tohoto modelu (a u Canonu obecně).


- Pro zvětšení klikněte -

Kamera je zaměřena především na pokročilejší a náročnější uživatele, kterým bude vyhovovat i po stránce kvality a nabídky funkcí. Rozhodování mezi dražšími modely je ovšem poněkud obtížné, ve většině případů je totiž kvalita srovnatelná, a tak spíše záleží na doplňkových funkcích a faktorech, které byste měli sledovat.

Po recenzích kamer Canon HF10 a HF100 se jednoznačně přikláníme k levnějšímu modelu HF100, která za cenu o 4 000 Kč nižší nabízí prakticky totéž až na černé provedení a interní paměť. Samozřejmě není na HF10 nic špatného, ovšem v současné době pořídíte paměťovou kartu podstatně levnější než za tento cenový rozdíl. Také provedení ve stříbrné barvě by nijak nemělo vadit a nepřináší oproti černému nástřiku nevýhody.


Kvalita zpracování
Šum při horším osvětlení
Výborná kvalita videa
Slabší příslušenství
Funkce a možnosti nastavení
Průměrný rozsah zoomu
Možnosti výstupů
Ikona Odkaz na databázi
Použitelné fotografie
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 20 900 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Canon HF100 děkujeme firmě Canon.