Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Test kamer do 20 000: Samsung VP-MX10A

6.8.2008, Michal Učeň, recenze
Dalším modelem v testu je Samsung VP-MX10A. Na svou velmi nízkou cenu disponuje slušným portfoliem funkcí. Za zmínku stojí technologie redukce šumu, díky které by mělo jít natáčet i v horších podmínkách. Uvidíme, jak dopadne v porovnání s dražší konkurencí.
A jak tedy vlastně hodnotíme kameru Samsung VP-MX10A? Po pravdě řečeno záleží zejména na tom, co od kamery čekáte. Pokud chcete, aby dokázala fotografovat, pak na ni rychle zapomeňte. Také uživatelé, kteří si rádi vychutnají vysokou kvalitu a potřebují širší možnosti nastavení, asi raději sáhnou po nějakém dražším modelu. Ovšem na druhou stranu může mít docela velký úspěch u méně náročných uživatelů, kterým stačí průměrné výsledky a nehodlají řešit, zda-li jsou na snímku horší detaily či že je v menším rozlišení. Cena je opravdu lákavá a Samsung připravil docela slušný produkt, který posouvá hranici dostupnosti poměrně slušné kamery na cesty zase o kus blíže k běžným zákazníkům.

Kamera nás potěšila hlavně nízkou hmotností a slušnými rozměry, ikdyž v testu jsme měli už i lehčí a menší modely. Uživatele potěší i dobrá výdrž baterie kolem dvou hodin, což je dostatečná doba pro pořízení záznamu i na delší akci. Ruku v ruce s vynikající cenou jde i integrovaná 4GB paměť, která eliminuje další náklady spojené s nákupem paměťové karty, kterou si tak můžete koupit až v případě vyšších nároků na kapacitu.

Negativní vlastností je hlavně fakt, že s kamerou nelze fotografovat. To jí jistě ubere velký počet bodů do celkového hodnocení, ovšem pokud tuto funkci nevyžadujete, klidně si připočtěte nějaký ten bonusový bodík. Vzhledem k nižší ceně je znatelná horší kvalita použitých materiálů, chybí také širší možnosti nastavení a některé běžné výstupy. Video je průměrné kvality, což je ovšem adekvátní k cenové úrovni videokamery. Poslední výtka patří LCD displeji. Ani by nevadilo, že není dotykový, ovšem jeho čitelnost je slabší, zejména pak z jiného než přímého úhlu.


- Pro zvětšení klikněte -

Závěrem můžeme kameru označit jako cenově přijatelnou variantu určenou výhradně méně náročným uživatelům. Pro domácí použití by měla stačit průměrná kvalita záznamu a základní možnosti nastavení. Na závěr je také třeba zmínit, že dnes recenzovaný model VP-MX10A by měl být podle informací ze Samsungu v září nahrazen nástupcem MX20 s prodejní cenou 5.490,- Kč vč. DPH.


Nízká hmotnost a poměrně malé rozměry
Nelze fotografovat
Velmi nízká cena
Materiál a jeho odolnost
Integrovaná paměť 4 GB
Nabídka funkcí a možnosti nastavení
Výdrž baterie
Špatně čitelný displej
Ikona Odkaz na databázi
Méně výstupů
Ikona Odkaz na databázi
Průměrná kvalita videa
Cena v době testování: 5 500 Kč s DPH


Za zapůjčení videokamery Samsung VP-MX10A děkujeme firmě Samsung.