Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Telit Galileo: DVB-T přijímač se záznamem

29.9.2011, Tomáš Ligmajer, recenze
Nedávno se na českém trhu objevila novinka v podobě multimediálního DVB-T přijímače od společnosti Telit pod názvem Galileo. Dokáže nabídnout něco víc, než jeho početní cenoví konkurenti, nebo zapadne do průměru? To zjistíme v naší recenzi.
U přijímačů za cenu kolem „pětistovky“ bývá možnost přehrávání videa velmi často pouze doplňkovou funkcí, jenž má zdobit parametry daného produktu na stránkách internetových obchodů. Pro Telit Galileo to bohužel platí také, jako plnohodnotný přehrávač prostě neobstojí.




Vzhled průzkumníka je více než průměrný, najednou zobrazí maximálně 12 položek a poskytuje funkce nastavení a třídění.


Podporované formáty obrázků jsou JPG/JPEG/BMP, hudební soubory zvládá také ve dvou formátech MP3 a WMA. U videa zvládne přehrát všechny svoje pořízené záznamy z vysílání a podporuje formáty s příponou MPG a MPEG. Nejvíce si poradil s naším testovacím formátem MPEG-2 (v rozlišení 720 × 576). Žádné další (např. MKV, DivX, WMV, Xvid) neumí ani detekovat. Stala se mi i nepříjemnost, kdy jsem měl složku obsahující dvě videa ve vysokém rozlišení, která přijímač nepodporuje. Pokud se je pokusíte přehrát, videa se začnou opakovaně načítat (neustále dokola) a přístroj přestane reagovat na pokyny DO, pomohlo až 5–6 stisknutí tlačítka EXIT.




Drtivou většinu multimediálních formátů (přípon souborů) ani nezobrazí, umí jen MPG a MPEG.


Bohužel nepodporuje ani žádný z našich testovaných formátů titulek a přehrávač je nedovolí ani zobrazit. Vůbec celý vzhled přehrávače a jeho ovládání je dosti prapodivné. Například položka nastavení obsahuje jen dvě vlastnosti: interval slidu (2, 4, 6, 8, 10 vteřin) a efekt slidu (vypnuto, clona, vlevo/nahoru, šachovnice, prolínat, náhodný) a třídit položky lze podle abecedy nebo prvního obrázku/hudby. Už z toho je patrné, že se přehrávač zaměřuje spíše na obrázky než videa.




Ani prohlížeč obrázků příliš nezáří, kromě nastavení způsobu zobrazení a otáčení vlastně nic nenabízí. Obrázek v rozlišení 2560 × 1920 px o velikosti 1,5 MB se zobrazí během tří sekund.


MPEG-2


Rozlišení px
Datový tok kbps
Video Kodek
Audio Kodek
Lze přehrát
1920 x 1080
30 000
MPEG-2
MPEG-1
Ne
1920 x 1080
10 000
MPEG-2
MPEG-1
Ne
1440 x 1080
9200
MPEG-2
MPEG-1
Ne
1280 x 720
6000
MPEG-2
MPEG-1
Ne
1280 x 720
3600
MPEG-2
MPEG-1
Ano




Režim přehrávání videa poskytuje základní funkce: přehrát, pozastavit, zrušit, zrychleně/zpomaleně (2/4/8/16/32×). Titulky bohužel nejsou podporovány.




Přehrávání hudby je o poznání lepší, ale nedostatky jsou stále. Lze pouze přehrávat pozastavit a zrušit, vlevo se nachází okno se zvukovým spektrem a lišta průběhu. Dlouho jsem ale nemohl přijít na to, jak se reguluje hlasitost, klasické šipky samozřejmě nefungují, až jsem narazil na tlačítko Audio.




Všechny nahrávky se ukládají do složky ALIDVR na připojený externí disk.




Pokud jsou nahrávky ve formátu PS (*.mpg), lze je přehrávat i na PC, například v MPC/WMP.