Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
reklama

Střih videa alá Pinnacle Studio 12

24.9.2008, Radek Jahoda, recenze
Když některý software dosáhne čísla verze 12, většinou to značí, že má za sebou dlouhou historii. To je u nelineárního střihového videoeditoru Studio od firmy Pinnacle naprosto pravda. Jaká je verze z číslem 12? Podíváme se přímo na nejvyšší verzi Ultimate.
Po přepnutí na editaci se ve spodní části objeví časová osa. Ta může mít tři podoby přepínající se tlačítky vpravo nahoře:
  • Klipy - zobrazí se pouze ikony vložených video klipů, mezi kterými je naznačen případný přechod
  • Časová osa - klasická časová osa, která obsahuje stopu pro video+audio, další stopu pro překryvné video (pouze u Plus a Ultimate verzí), stopu pro titulky, stopu zvukových efektů a komentářů a hudební stopu
  • Textový výpis - výpis všech médií včetně efektů, filtrů, titulků, přechodů, ...

Vedle najdeme ještě další tlačítka. Koš slouží pro odstranění klipu, tlačítko hned vedle rozdělí klip na pozici souboru na dva a další tlačítko povolí přehrávání zvuku při rychlém pohybu v časové osy (takové to skřehotání). Poslední tlačítko je pro přidání značek, pokud přidáme první značku, tak se vedle ještě objeví dvě tlačítka pro posun mezi značkami a také vysouvací seznam všech značek, který můžeme použít snadno pro přechod na vybranou značku. Tyto značky se použijí (nebo spíše mohou použít) také pro vytvoření kapitol na DVD disku.

Zde si všimneme také miniaturního ukazatele hlasitosti zvuku. Je opravdu miniaturní, skoro bych doporučil lupu, abyste tam něco viděli. Popravdě nechápu, proč Pinnacle neumístil tento ukazatel velký vedle video náhledu, místa je tam dost. Pokud zvuk překročí jistou úroveň, tak se špičky zobrazují červeně, což lze použít pro detekci přebuzeného zvuku. Ale opět - ukazatel je nutné přímo sledovat, jinak si toho ani nevšimnete.

Vlevo nahoře jsou další dvě "skrytá" tlačítka, která otevřou v horní části, kde je normálně Album, panel pro změnu parametrů videa resp. zvuku. Nejjednodušší způsob střihu je v módu Klipy, pokud je nutné přidané scény ostřihnout, je ale nutné otevřít panel nastavení (buď "skrytým" tlačítkem nebo dvojitým klepnutím na klip), stejně tak lze přidat titulky.

Nejprve se podívejme na časovou stopu. Na obrázku vidíme kromě ní i další dvě oblasti v horní části. Vlevo je oblast nastavovací, jejíž obsah se mění podle ikonek po levé straně. Tak dosáhneme na seznam klipů - Album, seznam přechodů, koláží (Montage), přednastavených titulků, seznam fotografií, zvukových souborů a generátoru hudby na pozadí. Vpravo je pak model televizní obrazovky, která slouží pro veškeré náhledy, ať už videa z časové osy nebo náhledu efektů, přechodů, koláží a všeho ostatního.


Časová osa (ve spodní části) a nastavení překrývajícího se okna (Picture-in-Picture)
(pro zvětšení obrázku klepněte)

Druhý styl zobrazení "Klipy" je ve formě ikon, co klip to ikona, mezi nimi je pak naznačen případný přechod, který můžeme přetažením myší změnit. Pokud chceme změnit výřez klipu, dvakrát na něj klepneme a otevře se okno s výběrem začátku a konce. Výhodu tohoto pohledu využijeme tehdy, kdy potřebujeme jen klipy rychle seřadit za sebe, přiřadit jim přechod a rychle vypálit bez dalších úprav. Není vidět délka klipů ani zvuk, jako malá ikonka se pak u klipu zobrazuje případný efekt nebo Picture-in-Picture. Práce ale není v tomto případě příliš komfortní, lepší je pro tyto věci přepnout do Časové osy.


Režim zobrazení Klipy, v horní části zobrazení výběru video efektů pro klip
(pro zvětšení obrázku klepněte)

Třetí styl zobrazení je ve formě textového výpisu, u kterého jsou vidět i případné připojené efekty a také přechody. I zde lze editovat, ale po pravdě si moc nedovedu představit, že by v tomto režimu někdo pracoval. Lze to téměř přirovnat ke skriptování v AviSynth, pouze se nemusíte učit příkazy. Nejčastěji používaný tak stejně bude klasický režim Časové osy, zbylé dva režimy jsou zde spíše z historických důvodů.


Režim zobrazení Textový výpis, v horní části zobrazení nastavení video efektů
(pro zvětšení obrázku klepněte)

Proti předchozím verzím (alespoň co si pamatuju tuším z devítky nebo desítky) se také zlepšila editace v časové ose. Je již možné nechat v časové ose díry (při tažení se stisknutou klávesou Ctrl), takže lze například posunout začátek o pár sekund a předsunout titulek do druhé stopy. Vložený klip lze na pozici jezdce rozdělit, což je také praktické. Měnit zoom časové osy je také snadnější, není nutné používat jen tlačítka ve spodní části, ale lze chytit časovou osu myší a posunem do stran zvětšujeme nebo zmenšujeme přiblížení.

Časová osa může mít dvě barvy, které určují, zda bylo video předrenderováno - buď má oranžovo-žlutou, což značí, že bylo, nebo zelenou, což značí, že potřebuje vyrenderování. To se provádí automaticky na pozadí, což poznáte tím, že se postupně zelené části mění na oranžovo-žluté a také prací disku. Tuto funkci lze ale vypnout, pak je časová osa stále oranžovo-žlutá.

Při přetažení přechodu mezi dva klipy se o délku přechodu zkrátí druhý klip, délku přechodu pak lze měnit myším potáhnutím za začátek přechodu. Před tím ale musíme přechod vybrat klepnutím. Ostatně při každé editaci něčeho v časové ose musíme nejprve dotyčný objekt vybrat a pak teprve lze měnit jeho délku. U změny délky klipu je to to samé, ale trochu nelogicky se tahá za začátek přechodu a ne úplný konec klipu.

Pokud je na klipu nějaký efekt, zobrazí se na něm malá ikonka. Každý klip zobrazuje jeden obrázek pro lepší orientaci, tento obrázek lze snadno změnit posunutím kurzoru a vybráním z menu pravého tlačítka myši "Nastavit náhled". Škoda, že nelze zobrazit obrázků více.

Každá stopa má své pevné určení, takže nelze umísťovat klipy libovolně, například nelze vložit video klip do stopy k titulkům, lze ale vložit titulek do hlavní stopy i stopy překryvné. Vpravo jsou u každé stopy dvě ikonky - jedna pro deaktivování stopy, což rád používám pro vygenerování dvou zvukových stop na DVD, z nichž jedna je bez hudby na pozadí, a jedna ikonka pro uzamknutí stopy, takže v nich již nelze provádět žádné editace.

Náhledové okno zobrazuje video z časové osy na pozici kurzoru, dále se lze posouvat i klasickými tlačítky vpřed a vzad nebo přesunout na začátek. Po stisknutí tlačítka DVD se přepneme do DVD módu, takže můžeme simulovat reálné chování menu na DVD disku, kapitoly atd.
reklama