Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
26.2.2010, Martin Kuchař, recenze
Trvalo to dlouho, ale získali jsme pro test jednu z prvních OLED televizí, které kdy byly vůbec vyrobeny. Dlouho propagovaná a všude omílaná technologie je sice stále v plenkách, ale už teď ukazuje drápky. Pojďme se na prvního zástupce podrobně podívat.
tesla15 (98) | 29.4.201116:34
Zdůrazňuji, píši pouze o rozdílnosti barev.. KVALITNÍ CRT obrazovka je vedena stále jako testovací. LCD ze své podstaty nemá barevný rozsah v R a G. Umí dobře pouze B. .
U LEDu se modrá vnímá jako přínos ­( domnění lepší bílé, ale NÉ věrné ­). Ostatně LED byl v časopise dTEST ohodnocen ­" zázrak se nekoná ­". Pleťová barva přímo hnus, hloubka obrazu O. Mám vedle ssebe PLAZMA PIONEER PDP­-5000X ­( profesional monitor ­), LCD PHILIPS 42PFL 5522 D­/12, LCD PHILIPS42 PFL9830­/10, LED SAMSUNG US­-40B8000, LED SAMSUNG LED 40C750R2XXH, PLAZMA SAMSUNG PS63A756T1M, PLAZMA PANASONIC 65VT20E, PLAZMA PANASONIC TX 50GT20E CRT PHILIPS 32PW9617 ­( dříve jeden z nej TVP sloužil mi v porovnávání barev ­). Dnes nová, zatím nerozbalená PLAZMA SAMSUNG PS 64D8000FS a též nerozbalené LED UE40D8000FY. Má zkušenost: porovnání nej. kategorie stejného!! výrobce: LED ani LCD na PLAZMU barevně nemá......­( malými se nezabývám, na větších rozdíl markantní. Má praxe podložena odbornou literaturou Doc.Ing. Michal VIK,Ph.D.: Kolorimetrie ­-KME2 ­( CTR str. 19, např. v R pro 100% barevnou sytost chybí 1­-2 dílky, u LCD 4­-5. Podobně v G... ­/porovnávám vše současně vstupem HDMI, ­( krom CRT, HDMI nemá ­). ROZDÍL mezi CRT a PIONEERem neznatelný.
Odpovědět1  0
photomistr (1) | 26.3.201022:01
ono treba i srovnani s nejakym S­-IPS LCD monitorem by nebylo spatne, nevim, jakou technologii pouziva ta testovana LCD TV, ale TN monitor vedle S­-IPS modelu vypada take nesrovnatelne. I kdyz musim priznat, ze OLED display jsem na vlastni oci nevidel. Bylo by dobre srovnavat nejake cenove srovnatelne reseni, a ne monitor za 4.000 s panelem za 40.000, pokud by OLED stracilo do kapsy monitor od EISO za 40.000 pak ma cenu se o tom nejak rozplyvat, jinak nevidim duvod ;o­(

Bylo by hodne smutne, kdyby 11x drazsi vyrobek nebyl v necem lepsi, ne?
Odpovědět1  0
hmmrmmke | 11.1.201121:48
Mysliz ze eizo je to nej?tak to se mejlis jsou tady daleko drazsi monitory napr. barco,tdy jde o profi zarizeni,jestlize eizo stoji 40,tohle pod sto nepujde
Odpovědět0  0
weber_235 | 19.3.201020:10
Tak jak se před několika lety psalo, že OLED je nástupce LCD a plazem, tak u výrobců došlo k vystřízlivění, když zjistili, jak jsou OLED náročné na hromadnou výrobu velkých ploch, což se potvrzuje směšnou velikostí tohoto panelu. A s modrou se taky nějak výrazně nepokročilo. Budoucnost asi bude v laserových 3D TV, technologie už je hotová, ale nejdříve se musí zaplatit ohromné investice do LCD továren a až budou stroje na výrobu LCD odepsané může se přejít na laserové TV.
Je neuvěřitelné, co vše je patentováno a funguje to !!!, ale velké nadnárodní firmy tyto patenty koupí a dají ­"do šuplíku­", protože by zkrachovaly a nikdo s tím nic nenadělá a pokud to někdo vyrobí nedoplatí se pokut za porušení patentové ochrany. Začalo to keramickými břity do žiletek před cca 15 lety, které nemají šanci lidské fousy vůbec otupit a pokračuje to auty, která jezdí na vodu. Je to Americká politika, protože pár takových patentů by americký průmysl úplně položilo. Je to neuvěřitelné ale je to tak, bohužel. Ale to nepíšu ni nového.
Odpovědět1  1
snajprik. | 20.3.201020:12
Na taku blbost si kde prisiel? To snad nemyslis vazne o OLED technologii! Zo zvyškom sa da suhlasiť.
Ale k OLED, preto sa nevyrava lebo by tato technologia zrušila LCD PLAZMU CRT a všetky zavody čo teraz monitory vyrabaju. Vyrobcovia sa dohodli, že sa nebudu ponahlať s OLED a ked už maju vyrobu LCD postavenu a vyvinutu, tak v nej budu pokračovať.
Mimochodom v roku 2005 životnosť modrych organickych budnek v OLED dosahovala 80 000h, 30 000h životnosť mali v roku 2002, prezentovane boli OLED stropi 6m x 15m OLED monitor na strope ktory mohol služiť ako TV aj ako osvetlenie miesnosti, lebo ma velmi dobru svetelnu učinnosť, alebo OLED noviny a ine OLED blbosti :­) hustota bodov OLED sa da zdesaťnasobiť, oproti LCD lebo tie body možu biť ovela menšie, takže nieje problem na napriklad mobil urobiť rozlišenie FULL HD 1,7­" display a problem vyrobiť OLED monitor je ako vytlačiť papier na atramentovej tlačiarni, lebo presne takymto sposobom sa nanašaju organicke body na OLED monitor.Hrubka takeho to monitora može biť aj 0,3mm a može byť kludne aj pružny monitor, to predviedli na 27­" OLED monitore o hruble 0,3mm. Naklady na vyrobu OLED monitoru su ovela menšie ako LCD, lebo každy bod svieti sam nepotrebuje žiadne podsvietenie a s minimalnou životnosťou 80 000h zo 100% podsvietenim 0,001ms odozvou, nekonečny kontrastom a plnohodnotne farebne podanie, oproti ktoremu su LCD a plazmove monitory len farebny mrzaci, by nemal konkurenciu.
Tento OLED monitor co sa predava je len reprezentačna vzorka na ukazanie schopnosti OLED ale nie seriovi predajni kus. Preto ma aj take parametre 11­" nik nepotrebuje, nepoužitelne rozlišenie, vyzualne podanie a hlavne cena :­) Tieto parametre sa mali postarať aby si to nik nekupil, ale aby bol realny OLED monitor na testy. A až vyrobcovia monitorov sa dohodnu že je čas zmeniť vyrobu na OLED, tak sa to udeje, typujem 3­-5 rokov ešte, aj ked som už počul aj rok 2017 :­( Tato technologia OLED uz bola prezentovana v roku 2000 spolu s CD diskami ktore mali uložnu kapacitu 1,8Tbait a už v tedy hovorili že do seriovej vyrobi sa to dostane v roku 2002, ale nejaky mudry človek povedal ­"prečo?!"
Odpovědět1  1
Pavel Kovač (37) | 17.3.201018:14
Proc neprobehlo klasicke testovani pomoci sond? V dobe kdy jsem psal clanky jsem mel tuto TV zarazenou na seznamu asi rok, bohuzel se ji nikdy nepovedlo sehnat. Ted ji redakce konecne ma, ale recenze je prakticky k nicemu protoze zde neni jediny hmatatelny dukaz co ta technologie umi.
Nemyslim to zle, je to vase vec. Ale jen se ptam proc neprobehlo testovani.
Odpovědět0  0
Boguš (8) | 17.3.201021:56
.. legendární pan Kováč osobně ;­) .... pravda, to bylo první co mne napadlo, kde je sonda ...
.. vzpomínám na dobu kdy jsem detailně zkoumal každý graf a podle něj vybíral monitor .. který zatím slouží dodnes ....
Odpovědět0  0
čtenář | 17.3.20106:52
Jsem rád, že se našel někdo, kdo udělal test této pro nás v čr démonizované tv. Jen je škoda, že nebylo srovnání s plazmou­(nejlépe poslední řady od Panasonicu­) a případně srovnání s EIZO nějakým profi LCD monitorem. Ale i tak, supr. Sám mám mobil OMNII 2 s Amoled a můžu Vám říct, že jakýkoliv mobil s lcd je vedle něj jako dětská hračka.
Odpovědět0  0
danoš | 28.2.201020:08
pokud se nemýlím, tak Sony právě odstoupila od prodeje oled v Japonsku z důvodu nezájmu a nezájem je samozřejmě cena která je absolutně nadhozená,mám navíc obavy že člověku který kupuje tv po deseti letech nebude chybět tv za cenu 45 tisíc,po 5 letech si koupí novou stejně kvalitní za 20 tisíc. To že na to někdo má neurčuje trend vývoje elktroniky musí do toho zasáhnout masová vlna spotřebitelů kteří jeví zájem,viz SACD, MINIDISC,LASERDISC apod .
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] zde odkaz
Odpovědět0  0
mrQ | 26.2.20109:38
co to je za marketingovy kecy?
"Skvělá zelená, modrá, bílá a hlavně černá jsou jasnými argumenty hrajícími ve prospěch budoucích OLED televizorů – žádná ze současných i minulých technologií se prostě na organické světlo ani zdaleka nehrabe.­"
+
"o něco lépe jsou na tom plazmové kousky, ale tuto polemiku si necháme na jindy.­"

to si trosku odopruje ne?!?
snad zadna ze soucasnych technologii, KTERE JSME MELI K DISPOZICI, kdyz uz!!
a to, ze mate mizerny CRT a nemate plasmu a ani nejaky dobry LCD s directLED podsvicenim neznamena, ze ty budete pyskovat neco o nehrabani se VSECH soucasnych technologii! :(
Odpovědět0  0
Martin Kuchař (43) | 26.2.201010:16
zaprvé bych poprosil o trošku slušného vyjadřování, které odpovídá dospělým inteligentním lidem... počítám, že jste sám OLED nikdy naživo neviděl a tak můžete pouze těžko srovnat to, co jsme viděli...

zmíněné věty jste trošku vytrhnul z kontextu ­- takto vyznívají opravdu divně, ale zkuste se nad článkem ještě jednou zamyslet a případně jej přečtěte celý

v době recenze jsme opravdu direct LED lcd panel neměli, ale v testu byl již několikrát a jelikož víme, co umí, tak můžeme i tak s naprosto klidnou hlavou prohlásit, že je prostě OLED o generaci napřed ­- za timto tvrzenim si stojim a muzete si tady klidně stavět stojky nebo dělat svícny...
Odpovědět0  0
mrQ | 26.2.201011:42
óó ­- velice se omlouvám za svoji nevycválanou reakci na Váš absolutní výrok, o jehož pravdivosti se dá lehko polemizovat, obzvlášť v případě, že pro něj máte pouze! částečné a nedostatečně průkazné důkazy.

XEL­-1 má 10bit barvy
použil jste srovnatelný LCD monitor, také alespoň s 10bit barvami?
opravdu byl obraz srovnávaných zařízení nastaven pro co nejlepším obrazový projev, nebo ­"se to jenom pustilo a hotovo­" ?
proč chybí jakékoli srovnání s plasmovou technologií, kromě neustále omílaného klišé ­"plasma se vypaluje­" ?

proč, když není byť jen jedna z těchto ­( nebo dalších ­) podmínek splněna, prohlašujete, že se žádná ze současných technologií se na OLED ani zdaleka nehrabe?

a mimochodem ­- pokud budete v podobn0m srovnávání pokračovat, a stále nebude mít k dispozici vhodné CRT, klidně Vám zapůjčím svůj prastarý Iiyama HM903DT, je to sice jen 19­", ale umí 1600x1200 při 100+Hz, jen budete muset sehnat někoho, kdo ho zkalibruje, potřeboval to, už když jsem ho před lety ukládal ke spánku, budiž mu krabice lehká .. a nebojte, vysvícený je minimálně. Jsem přesvědčen, že by byl pro OLED důstojným soupeřem, co se podání barev týče ­( po řádné kalibraci, pochopitelně ­)

jinak ­- na OLED obrazovky se pochopitelně těším, viděl jsem pouze před cca 2 lety v nějakém mp3 přehrávači, i kdyz to byla jedna z prvních nicmoc vlaštovek, potenciál se dal tušit.
parametry i princip se mi líbí, o tom žádná .. ale kdo ví, kde bude LCD i PDP za 3 ­- 5 let, kdy se možná ještě­-stále­-relativně­-drahé 50­" OLED možná dostanou do prodeje .. hodně možná ...
Odpovědět0  0
Martin Kuchař (43) | 26.2.201012:04
ano máte pravdu v tom, že se o mých výrocích dá snadno polemizovat, ale to je bohužel úskalí této recenze a podobného testování obecně ­- čtenář prostě musí v jisté míře důvěřovat redaktorovi, který se samozřejmě snaží napsat recenz co možná nejobjektivněji ­- nikdo nemá přirozeně zájem na tom, aby zrovna v případě televizoru, který se už vlastně ani neprodává jakkoliv klamal čtenáře

pochopte, že jsem všechny řádky psal na základě svých mnohaletých zkušeností s prací s monitory, televizemi apod. a že se z mé strany nejednalo o pouhý výstřelek do tmy ­- CRT monitor mám sice starý, ale barvy jsem si sondou X­-Rite zkalibroval a stejně tak jsem učinil i na LCD panelu ­- bohužel prostě adekvátním soupeřem CRT nebude a to i přes všechny jeho kladné vlastnsti ­(co se barev týče­)...

na OLED se samozřejmě těšíme všichni ­- bude to výrazný skok kupředu i když co se týče LCD tak si troufám říci, že se například z pohledu odezvy, pozorovacích úhlu apod. dostali výrobci na technologickou hranici ­(viz poslední recenze televizorů, kde jsou rozdíly dány prakticky jen stylem podsvícení Edge LED, Direct LED atd.­). Co se stane s PDP je otázka další ­- osobně mám doma už asi dva roky Panasonic Viera 42`` a jsem maximálně spokojen, ale některé Direct LED Full HD televize mě v poslední době začínají dosti lákat
Odpovědět0  0
mrQ | 26.2.201012:53
pokud máte s monitory takové zkušenosti, tak jistě více, že mezi některými CRT obrazovkami býval propastný rozdíl ... stejně tak v jejich elektronice ­- ano, nemám nové profiCRT Eizo, ale i tak zařazuji svůj starý CRT monitor do lepšího nadprůměru, těsně pod vrchol .­), jak obrazovkou, tak elektronikou.
ale to je jedno.

spíš mě zaráží, že když máte doma PDP, že jste ji nějakým způsobem v testu neuvedl taky ­- chápu, není Vaší povinností používat Vaše soukromé vybavení pro tyto účely, specialně když se na ně doma někdo dívá .­), a když jakákoli manipulace s plasmou je ­- dejme tomu děsná ­( taky mám 42­" PDP FullHD Panafonic, stěhoval jsem jí už dvakrát ­). kalibrace možná taky nebude bez problému­(imo­).

možná někdy jindy ..
Odpovědět0  0
Lucka44 | 26.2.20108:54
že neproběhlo srovnání i s plazmou. Ta má mnohem větší kontrast a lepší barvy, než LCD. Osobně jí mám a vedle ní lcd u tchána vypadá jako šedá, nekontrastní a vyblitá.
Odpovědět0  1
markus78 (2) | 26.2.20109:38
Přesně tak, nesrovnat to s plazmou o které se napíše, že má problém s vypalováním obrazu a hned potom bagatelizovat problém se stárnutím modrých subpixelů, že se to časem vychytá :­-­) Technologie zajímavá, nicméně zatím cenově a kvůli stárnutí nepoužitelná.
Odpovědět0  1
Martin Kuchař (43) | 26.2.201010:17
technologie je orpavdu v současnosti nepoužitelná ­- to máte pravdu ­- bohužel... možná i proto Sony od výroby upustilo a není zcela jasné, zda se k ní v brzké době vrátí... tak jako tak jsou ale vlastnosti OLED opravdu zajímavé
Odpovědět0  0
mrQ | 26.2.201012:00
neupustilo náhodou Sony pouze od výroby XEL­-1, a to z důvodu nízké prodejnosti?
protože ani v Japonsku, ani nikde jinde nikdo nechtěl 11­" TV za 50.000? nebo kolik kde stála? v Evropě stála samozřejmě mnohem víc ..
Odpovědět0  0
Martin Kuchař (43) | 26.2.201012:06
možná máte pravdu ­- nemám oficiální prohlášení, ale vzhledem k tomu, že ani na CES žádná společnost OLED nějak masivně nepropagovala a všichni se soustředili na 3D Sterero se dá očekávat, že si budeme muset ještě počkat... na druhou stranu je ale pravděpodobné, že výrobci vývoj zcela nepozastaví neboť musí vyrobit a prodat jistý počet výrobků, které jim drahý a dlouhodobý vývoj alespoň z části zpětně proplatí
Odpovědět0  0
jura5 (1) | 26.2.20106:41
Pěkná recenze, ale trochu pozdě. Někde jsem zahlédl že Sony pro malý zájem výrobu ukončilo.
Odpovědět0  0
Martin Kuchař (43) | 26.2.20107:49
tento článek nebyl primárně myslen jako recenze televizoru, ale jako pohled na technologii OLED, kterou jsme doposud neměli možnost čtenářům takto představit... z toho pohledu je pak irelevantní, že je televizor staršího data
Odpovědět0  0
NRX | 26.2.20108:17
Za tie peniaze, uhlopriečku a rozlíšenie je to výsmech.
Mal som pocit, že sa hovorilo o OLED ako lacnej technológií, alebo sa mýlim?
Odpovědět0  0
Petr75 (3) | 26.2.201011:41
Tato televize byla již testovaná před 2 roky ­(25.2.2008­) na jiném českém internetovém magazínu. Označení, parametry i design jsou stejné. Cena v té době byla v přepočtu asi 45000Kč.
Spotřeba 40W je dneska pro 11­" TV docela dost.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.