Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony Vegas Movie Studio 9 Platinum: do světa profi střihu

2.12.2008, Radek Jahoda, recenze
Profesionální nelineární střihový editor Vegas je na trhu už řádku let a sbírá zasloužené uznání. V Sony se rozhodli nabídnout jej i domácím uživatelům, a tak vznikla verze Vegas Movie Studio ochuzená o pár funkcí. Ale na první pohled rozdíl téměř nepoznáte.
Samotný střih klipů ale pro vytvoření dokonalého filmu nestačí, takže k dispozici jsou další nástroje. Začneme s generátory klipů (Media Generators). Těch je jen pár, nejvíce používaný bude Text pro titulky popřípadě Credit Roll, který generuje závěrečné rolovací titulky, jak je známe z filmů. Dále zde najdeme vytvoření šachovnice, různých motivů šumu a textur nebo barev.


Nástroje generování klipů

Generátor titulků Text je docela jednoduchý, nastavuje se ve čtyřech přehledných záložkách, síla je pak hlavně v možnostech kompozice s jinými nástroji v časové ose. Titulek zadáváme na první záložce, kde je jen textové okno a možnost nastavit font a velikost písma.



Druhá záložka nastaví pozici titulku na obrazovce, ...



... třetí barvu textu a pozadí včetně možné průhlednosti, ...



... a čtvrtá případné jednoduché efekty, například okraj fontu a stín nebo i deformaci textu.



Pokud požadujeme pokročilejší nastavení umístění textu, využijeme funkce ořezu Event Pan/Crop, která funguje stejně na všechny klipy v časové ose. Můžeme titulek případně videoklip zvětšovat, zmenšovat a rotovat a nastavit libovolnou polohu na obrazovce. To vše lze rozpohybovat pomocí klíčových snímků. Ty vložíme do malé časové osy ve spodní části okna tohoto nástroje a nastavíme jen způsob interpolace mezi těmito klíčovými snímky. Tímto nástrojem se také provádí funkce Obraz v obraze (Picture in Picture) tak, že video ve vrchní stopě takto zmenšíme na požadovanou velikost a polohu a tím překryjeme částečně stopu pod ní. Opět lze vše stejně rozpohybovat.


Nástroj Event Pan/Crop

Výsledek celé kompozice našeho titulku pak vypadá nějak takto, přičemž titulek se pohybuje plynule po nastavených klíčových snímcích.


Kompozice titulku a obrazu

Práce s generátory v časové ose je stejná jako s jakýmkoliv videem nebo vloženým obrázkem. Lze provádět jejich ořez v Crop/Pan nástroji, jak jsme si ukázali, nebo na ně aplikovat filtry, efekty a přechody. V tomto směru je pak již program nerozlišuje.