Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KDL-46W905A: prakticky dokonalá!

16.7.2013, Pavel Kovač, recenze
Pokud dnes sháníte novou televizi, je téměř jisté, že sáhnete po LCD s LED podsvícením. Samozřejmě bude chytrá a velká. SONY navíc přidává prakticky dokonalé barvy a opravdu slušný kontrast. Co víc si přát?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 800)


V této kategorii si televize poradila naprosto perfektně. Ve výchozím nastavení se vstupy nezvětšují a jsou zobrazeny 1:1. Pokud tedy připojíte počítač a spustíte hru v rozlišení 1280×1024, zobrazí se zkrátka menší. Máte však možnost si obraz nechat zvětšit na plnou velikost se zachováním poměru stran, nebo nechat obraz roztáhnout na celou obrazovku. Co víc si přát? Asi nic. Navíc kvalita interpolace je více než dobrá. Pokud by vám přece jen obraz připadal rozmazaný, tak můžete přidat trošku na ostrosti v OSD menu. Je to však zcela individuální.

Jistou výjimkou je formát 720p, který je automaticky zvětšen na plnou plochu bez možnosti jej zobrazit v 1:1, což ovšem většině uživatelů vadit jistě nebude. Naopak to uvítají.


Sony KDL-46W905A interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


Sony KDL-46W905A interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


Sony KDL-46W905A interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Regulace jasu


Skvělé! Asi tak by se dala popsat regulace jasu u dnešní televize SONY. Jas se totiž reguluje bez otravného blikání, které by mohlo způsobovat bolest hlavy. Tento druh regulace přišel do světa monitorů teprve nedávno a jsem rád, že navštívil i televize. U nich je totiž blikání často otravnější než u monitoru. Navíc jde o aktivní 3D televizi a pokud bychom zkombinovali blikání LED a brýlí, tak by se 3D mohlo proměnit v noční můru. Ovšem to se nestalo. Ukazovat průběh jasu podsvícení z osciloskopu by nemělo smysl. Rovnou čáru umí nakreslit každý i bez osciloskopu, že?


Spotřeba


Spotřeba LED podsvícených LCD televizí je docela slušná. Pokud ovšem vytáhnete podsvícení na maximum, tak se připravte na odběr přes 110 W (specifikace jsou trošku nadhodnocené při 144 W). Pokud však nastavíte rozumný jas, tak je spotřeba již velmi příjemných 62 W (120 cd/m2). Vzhledem k velikosti televize je však spotřeba zcela adekvátní. To nám prozrazuje náš výpočet světelného výkonu. Ten dosahuje 1,366 lm/W což je srovnatelné s běžným LCD monitorem. Zkrátka vše v pořádku.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 62 W.


Sony KDL-46W905A spotřeba