Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KDL-40ZX1: tenčeji už to nejde

12.10.2009, Martin Kuchař, recenze
Když jsme v poslední recenzi televizoru Samsung chválili její tloušťku, ještě jsme nevěděli, že se nám do redakce dostane tento kousek. Je jasné, že Samsung se svými 29 mm stojí až někde vzadu ve srovnání s 9,9 mm, které nám dnes ukazuje nový model Sony.
Závěrečné hodnocení je tradičně ve stylu shrnutí našich pocitů a hlavně výsledků měření. Jednoduše řečeno zde ale bude situace opravdu snadná – jak ze subjektivního hlediska, tak i z pohledu řeči čísel zde nemáme moc věcí, které bychom mohli (chtěli) vytknout. Když jsme se zde minule rozplývali nad neskutečně malou tloušťkou, tentokrát jsme již trochu chladnější.

Je vidět, že moderní LED podsvícení umožňuje snížit tloušťku až na naprosté minimum – nebudeme ale už raději říkat, že se pod 9,9 mm dá dostat jen velice těžko. Po pověšení na zeď bude televizor vypadat zcela jistě fantasticky – stačí zapálit v krbu, vybrat oblíbený film, nalít sklenku vína…

Dostáváme se ale k další velmi významné položce. Bezdrátový přenos dat z přijímače je jistě futuristická technologie a přináší do obývacích pokojů další rozměr v podobě absence veškeré kabeláže, které se od visícího televizoru nemusí pracně zasekávat do zdi nebo skrývat vázou s květinou.




Ocenění TREFA získává SONY KDL-40ZX1
za výborné výsledky v testech a použití BRAVIA 1080 Wireless. Logo ocenění je ke stažení zde.


Chválíme samozřejmě i velmi kvalitní obrazové parametry – perfektní pozorovací úhly, odezva a hlavně homogenita podsvícení řadí tento kousek nad pěknou řadu "konkurentů". Troufáme si říci, že LED podsvícení je hudbou budoucnosti na minimálně několik následujících let a postupně vytlačí běžné LCD modely se starším typem katodového podsvícení – LED překonává parametry katod snad ve všech ohledech.

Drobné nedostatky shledáváme v podstavci, který sice vypadá relativně hezky, ale v porovnání se štíhlým televizorem působí až příliš mohutně. Navíc reproduktory, které jsou v něm integrovány, nemohou sloužit v případě, kdy máte TV pověšenou na zeď. Drobně matoucí jsou i patálie spojené s regulací jasu a podsvícení, kdy jsme měli pocit, že výrobce v OSD menu tyto dvě položky pouze špatně pojmenoval.



Podle grafu udělených bodů se ale opět vrátíme rychle do reality. Perfektní výsledky ve všech ohledech, které rychle zastíní všechny drobné nedostatky. Rázem zde máme perfektního kandidáta na zlatou příčku našich testů. Uznejte sami, že 73,1 % z celkových 100 % je více než skvělý výsledek.


Tloušťka pouhých 9,9 mm
Velmi vysoká cena
Vynikající podsvícení
Problémy s regulací jasu
Perfektní pozorovací úhly
Mohutný podstavec s reproduktory
Výborný tuner
Ikona Odkaz na databázi
BRAVIA 1080 Wireless
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 80 000 Kč s DPH


Za zapůjčení televizoru SONY KDL-40ZX1 děkujeme Sony.

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
zabývající se výrobou i prodejem svých měřicích přístrojů.