Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KDL-40ZX1: tenčeji už to nejde

12.10.2009, Martin Kuchař, recenze
Když jsme v poslední recenzi televizoru Samsung chválili její tloušťku, ještě jsme nevěděli, že se nám do redakce dostane tento kousek. Je jasné, že Samsung se svými 29 mm stojí až někde vzadu ve srovnání s 9,9 mm, které nám dnes ukazuje nový model Sony.
Barevný gamut námi testovaného televizoru jsme měřili při připojeném k počítači pomocí HDMI kabelu. Z toho důvodu je možné, že se výsledný barevný prostor může u běžného televizního vysílání lehce odlišovat – jedná se ale o tak malé rozdíly, že si jich okem nemáte šanci všimnout.

Sony KDL-40ZX1 poskytuje prakticky zcela identický barevný gamut, jako Samsung UE46B8000. Rozdíly jsou v podstatě neměřitelné. Celkově se ale jedná o poměrně kvalitní podání, které přesahuje možnosti (rozumějte barevný rozsah) běžného TV vysílání.




Interpolace


Podívejme se nyní na kvalitu zobrazení SD rozlišení foceného z běžného digitálního vysílání. Tradičně se podíváme na logo stanice ČT24 a na logo TV Nova. Televizor si bohužel s takto nízkým rozlišením neporadí tak dobře jako jeho konkurence. Je vidět, že hrany písma jsou rozmazané a obraz není zdaleka tak čistý, jak by mohl být.



Logo stanice TV Nova poskytuje také slušnou možnost srovnání. Zde je zase situace o něco lepší. Televizor si s většími předměty poradí rozhodně lépe, než s drobnými popisky pod logem ČT 24.