Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KDL-40ZX1: tenčeji už to nejde

12.10.2009, Martin Kuchař, recenze
Když jsme v poslední recenzi televizoru Samsung chválili její tloušťku, ještě jsme nevěděli, že se nám do redakce dostane tento kousek. Je jasné, že Samsung se svými 29 mm stojí až někde vzadu ve srovnání s 9,9 mm, které nám dnes ukazuje nový model Sony.
Když jsme u minulé recenze hovořili o slušných pozorovacích úhlech, tak jsme se také zmínili o tom, že dnešní panely se svými rozdíly liší jen opravdu málo. Televizor vybavený S-PVA panelem má velmi podobné pozorovací úhly, jako jsme viděli v minulosti – snad jen velké vybočení podává o něco lepší výsledky (pokles jasu není tak vysoký).




Stabilita kontrastu


Při klasickém testu jsme byli velmi překvapeni naměřenými výsledky. Tato televize umožňuje plynulou regulaci jasu i podsvícení, kdy při regulaci samotného jasu prakticky nezaznamenáte žádnou změnu. Dojde ale k poklesu kontrastu – pokles sice není lineární, ale se zvyšujícím se jasem prostě kontrast klesá a to dokonce o více než 35%.

V případě, kdy chcete snížit svit, doporučujeme pohrát si s nastavením podsvícení, které tuto funkci zastoupí prakticky zcela stejně, ale k poklesu kontrastu nedojde.




Průběh jasu


Jak klesá jas, jsme prakticky nemohli prověřit. Dochází zde k minimálním poklesům, které snad ani nejsou měřitelné a tak jsme prověřili pokles úrovně svitu při snižování podsvícení. Od hodnoty 127 cd/m2 stoupá skoro lineárně až na hodnotu 414 cd/m2.




Stabilita jasu


Ihned po zapnutí jsme naměřili 231 cd/m2, která stoupla už po 90-ti sekundách na hodnotu 386 cd/m2. Po dalších 100 sekundách je již jas prakticky maximální a stoupne jen o velmi malou hodnotu, kterou nejspíše ani nepostřehnete.




Podsvícení


LED televizory obvykle disponují opravdu fantastickou homogenitou podsvícení a ne jinak tomu bude i v dnešním případě. Televizor získal v našich měřeních opravdu skvělých 81 % - to je hodnota zcela nevídaná a značně převyšuje i Samsung UE46B8000, u kterého jsme právě tuto kategorii tolik vychvalovali. Z tohoto pohledu jsme opravdu nadšeni.