Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KDL-40W5800 pro milovníky satelitu

20.1.2010, Martin Kuchař, recenze
Již jsme si zvykli na nové tunery, které zvládají dekódovat jak klasické digitální vysílání, tak i jeho MPEG-4 HD verze. Sony jde ale o něco dále a přidává podporu i pro DVB-C a hlavně pro DVB-S, díky čemuž můžete sledovat kanály vysílané družicí Astra.
Dnes testovaná televize zcela jistě vyniká jedinou speciální vlastností, kterou bezesporu je podpora DVB-S - satelitního příjmu nekódovaných stanic. Díky satelitní parabole tak můžete získat desítky všech možných kanálů a nemusíte kupovat žádný digitální satelitní komplet, jako je tomu normálně. Díky akci Sony a Skylink můžete navíc v rámci propagace zdarma přijímat jejich placenou nabídku včetně balíčku HD kanálů. Jak je to ale se zapojením dekódovací karty není zcela jasné – Skylink slibuje, že vám zašle kompletní set, který budete potřebovat (kromě paraboly).

Když ale pomineme tuto speciální vlastnost, máme zde prakticky běžný televizor, který se svou úhlopříčkou 40‘‘ a cenou pohybující se kolem 27 000 Kč zasahuje spíše do vyššího segmentu – i když za televizor Sony je tato částka přijatelná. V testech jste sami mohli vidět velmi vyrovnané výsledky jak z pohledu odezvy, tak i homogenity podsvícení, stability jasu apod. Za zmínku stojí prakticky jen frekvence podsvícení, která se pohybuje na hranici nádherných 160 Hz.



Kdybychom tedy měli televizor za něco pochválit, bude to právě zmíněná frekvence, stabilní výsledky, čistý obraz ve Full HD a slušné množství vstupně/výstupních portů. Tím ale náš výčet bohužel musíme ukončit. Žádné specialitky, jako je třeba Ambilight apod., se zde (už z pohledu ceny) nekonají a jedná se tak spíše o běžnou televizi pro méně náročné uživatele.

Bohužel jsme ale odhalili i několik nedostatků, mezi které zařadíme především horší interpolaci nižších rozlišení. Kvůli té je sledování televizního vysílání degradováno a vy si neužijete plné potenciální kvality. Výsledek samozřejmě není zcela nepoužitelný, ale jednoduše je vidět, že v této oblasti Sony nevyniká a dá se na trhu najít několik vhodnějších alternativ.

Hlavně ale musíme zmínit absenci podpory moderních multimediálních formátů. Přístroj má sice USB port a podporuje DLNA, ale tyto funkce slouží spíše pro sledování fotek či poslouchání hudby, protože na DivX, WMV a MKV můžete jednoduše zapomenout. Je to opravdu velká škoda a překvapuje nás, že „prémiový“ výrobce, jakým Sony bezesporu je, může v této oblasti tak zásadně zaostávat.



Opravdu velmi vyvážené výsledky kazí z pohledu čísel snad jen odezva, která je ale takto nastavena z pohledu počítání, a tak je třeba tato čísla vyloženě srovnávat s jinými recenzemi. Průměrných 65,9 bodů je ale velmi slušný výsledek a televizor si tak zaslouží naší pochvalu. Tu bychom zde i vyřkli, nebýt výše zmíněných nedostatků při přehrávání multimediálních souborů.


Vyrovnané výsledky
Špatní interpolace
Přijatelná cena za Sony
Neumí MKV, WMV, DivX, H.264....
Výborné dílenské zpracování
Neumí přehrát externí titulky
USB a DLNA
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 27 000 Kč s DPH

 
Za zapůjčení televizoru Sony KDL-40W5800 děkujeme společnosti Sony

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
zabývající se výrobou i prodejem svých měřicích přístrojů.