Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KDL-40W5800 pro milovníky satelitu

20.1.2010, Martin Kuchař, recenze
Již jsme si zvykli na nové tunery, které zvládají dekódovat jak klasické digitální vysílání, tak i jeho MPEG-4 HD verze. Sony jde ale o něco dále a přidává podporu i pro DVB-C a hlavně pro DVB-S, díky čemuž můžete sledovat kanály vysílané družicí Astra.
Opět skvělé pozorovací úhly. Už nás pomalu přestává bavit stále sledovat, jak se televizory posledních měsíců dostaly na úroveň, kde již fotoaparátem prakticky nejste schopni zaznamenat rozdíly. Podívejte se například na 52‘‘ televizor Sharp, který jsme recenzovali, či super-tenký kousek od Sony a zjistíte, že jsou výsledky prakticky identické.

Kvalita obrazu je v maximálním vybočení jen lehce znehodnocena mírným poklesem jasu. Vzhledem k tomu, v jakých úhlech fotíme my a v jakých podmínkách budete u televizoru sedět (čelem), jsou tyto drobné nedostatky zcela zanedbatelné.




Stabilita kontrastu


Při měření jsme zjistili, že snížením jasu poklesne i kontrast a to na hodnotu 88% maxima. Vzhledem k tomu, že je v OSD menu možnost snižovat podsvícení a jas tak neměnit, je vhodnější první snížit podsvícení, čímž neovlivňujete kontrast jako takový a až v případech, kdy by vám to nestačilo, sáhnout po jasu. I přesto se ale dá očekávat, že hodnoty celkového svitu vám při maximálním snížení podsvícení nebudou postačovat a tak se ke snižování jasu prakticky ani nedostanete.

Lepších parametrů by dosáhl prakticky snad jen LED plošný televizor.




Průběh jasu


Maximální jas této televize se ustálil na 418 cd/m2, což je vcelku slušná hodnota. Jeho průběh sice není zcela lineární (připomíná trochu sinusoidu), ale ve výsledku to není žádnou překážkou, neboť si kýženou hodnotu stejně nastavíte podle subjektivního pocitu z obrazu.




Stabilita jasu


Televizor nabíhá velmi slušně. Po zapnutí máte ihned k dispozici plných 298 cd/m2 a za 200 sekund se již můžete těšit z maximálního jasu. Náběh je tak velmi slušný a prakticky si velkých změn skoro ani nevšimnete. Drobné kolísání kolem maximální hodnoty je způsobeno mnoha vlivy, mezi které patří i chyby měření apod. Celkově nemáme z tohoto pohledu prakticky co vytknout.




Podsvícení


Po minulé recenzi zde opět máme televizor, který podává velmi slušné výsledky i z pohledu podsvícení. Celkově jsme mohli udělit celých 72 bodů, což znamená, že je plocha na svých 72% podsvícena v rozmezí 85-100 %. Tento výsledek je velmi uspokojivý a jediné, co nás trochu mrzí, je slabá intenzita svitu podél horního okraje televizoru, kvůli kterému nebylo dosaženo ještě více bodů.

Podívejte se sami na následující 3D a 2D graf, na kterých je jasně patrné, že jedna z hran je podsvícena podstatně méně, než hrana opačná. Výsledek je ale i přesto prakticky ideální.