Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony KDL-40W5800 pro milovníky satelitu

20.1.2010, Martin Kuchař, recenze
Již jsme si zvykli na nové tunery, které zvládají dekódovat jak klasické digitální vysílání, tak i jeho MPEG-4 HD verze. Sony jde ale o něco dále a přidává podporu i pro DVB-C a hlavně pro DVB-S, díky čemuž můžete sledovat kanály vysílané družicí Astra.
OSD menu je zcela klasické a kdo měl možnost se podívat na nějakou Sony televizi nebo třeba i Playstation 3, bude ihned vědět, co máme na mysli. Struktura je dělena na horizontální a vertikální, kdy v horizontální skupině vyberete požadovanou funkci a ve vertikálním směru pak volíte její jednotlivé atributy. Pěkná grafika, maximální přehlednost a dobře dělená struktura jsou výsadou tohoto systému, který Sony používá u všech zařízení.



V základním seznamu máte kromě klasických voleb Nastavení možnost rychle přistupovat k analogovým, digitálním i satelitním kanálům, které jsou tříděny buď automaticky, nebo uživatelsky. Nechybí rychlé odkazy k hudbě, fotografiím a videím uloženým buď na USB disku nebo třeba i síťovém DLNA zařízením. Celé menu je opravdu maximálně přehledné a decentní grafika vše pěkně podtrhuje.



Pro ovládání síťových služeb pak slouží poslední položka Síť, která skrývá webové widgety. Ty můžete libovolně přidávat a odebírat a hlavně si je můžete zobrazit na obrazovce hezky vedle právě sledovaného kanálu. Nejedná se sice o tak propracované funkce, jako měl třeba televizor Philips Cinema 21:9, který přímo uměl přistupovat k YouTube nebo Flickeru. Dá se ale očekávat, že výrobce bude seznam doplňků rozšiřovat.

Vzhledem k tomu, že klasický diagramový přehled všech funkcí má skoro 5000 pixelů na výšku, je zde umístěn pouze náhled a celý obrázek se vám pak otevře v samostatném okně.




Citlivost tuneru


Již jsme si řekli, že kromě klasického DVB-T a DVB-C tuneru obsahuje tento přístroj i DVB-S tuner pro snadný příjem vysílání z nekódovaných družic. Jednoduše si od satelitu zapojíte koaxiální kabel přímo do televizoru a máte hotovo. V testech jsme bohužel satelitní příjem vyzkoušet nemohli, ale podívali jsme se na vlastnost běžného telestriálního vysílání.

Sony klasicky předvádí velmi dobré výsledky, i když u MPEG-4 nastaly drobné problémy, které jiné televizory neměly. Museli jsme nepatrně více směrovat anténu a nestačilo ji pouze postavit na okno, jako je tomu normálně. Příjem běžného SD rozlišení ale nebyl samozřejmě problém a dal se zachytit i na kus kabelu, který ani nebyl připojen k anténě.


Zvukový projev


Sony obvykle slibuje kvalitní zvukový projev i z integrovaných reproduktorů. V dnes testovaném modelu je navíc osazena dvojice podporující technologii S-Force Front Sound, která má poskytnout dojem prostorového zvuku. Prakticky jsme žádný významný rozdíl nezaznamenali – je sice pravda, že při zapnuté technologii byl zvukový projev živější, ale stále odpovídal tomu, co můžete čekat z integrované dvojice reproduktorů, které jsou navíc osazeny v plastovém rámu.

Nadšenec nebo uživatel, který chce kvalitní zvukový projev, se s podobnými řešeními stejně nikdy nespokojí. I přesto bychom ale řešení v této televizi označili za lehce nadprůměrné.