Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony HDR-CX700VE: kvalita pro náročné

23.3.2011, Jan Vítek, recenze
Dnes si představíme zcela novou videokameru HDR-CX700VE od společnosti Sony, která nabízí především kvalitu a mnoho funkcí, mezi něž patří i možnost využití EVF hledáčku, 96 GB interní paměti, atd. Pojďme na ni.
Věřte nebo ne, Sony Handycam HDR-CX700VE na sobě nemá ani kousek lesklého plastu. Trvalo to dlouho, až jsem téměř zapomněl, jak vypadá elektronika, kterou nemusíme neustále otírat, aby nevypadala jako vidle v kravíně. Povrch kamery má matný a zdrsnělý povrch, takže jakkoliv se budete snažit na něm zanechat jasně viditelné otisky, nepůjde to. Sony si tedy zaslouží gratulaci za návrat ke zdravému uvažování.


- klikněte pro zvětšení -

Bylo by také divné, kdyby u hi-end modelu Handycam bylo zpracování těla jiné než prvotřídní. CX700VE není výjimkou, a tak se připravme na precizně zpracované a lícující plasty, kvalitní ovládací prvky, pohodlně ovladatelné krytky konektorů a snad i ergonomii.



Levá část videokamery má na sobě především víko displeje, které se díky svému zakončení pohodlně otevírá a má na sobě ty nejpodstatnější informace o jejích vlastnostech. Vidět také můžete vepředu malé drážkované kolečko, jež má uprostřed také tlačítko a slouží pro ovládání kamery v manuálním režimu, ať jde o ostření, nastavení clony, nebo něco jiného.



Přední část kamery ukáže především objektiv obehnaný tlustým kovovým obložením. Vnější sklo je chráněno automatickou krytkou, ovšem i tak musíme být opatrní, protože její lamely jsou jemné a není problém je prstem poodsunout. Kromě informací o optickém zoomu, ohniskové vzdálenosti a označení objektivu tu máme nahoře také stroboskopický blesk pro fotografování. Svítilnu pro natáčení videa je nutné si dokoupit zvlášť. A pak můžeme z jiného úhlu vidět také zmíněné ovladací kolečko a v druhém spodním rohu je IR čidlo pro dálkový ovladač a kontrolku signalizující natáčení.



Kamera z pravé strany má na sobě plastickou texturu připomínající kůži, ale jde stále o tvrdý plast. V něm jsou zasazena dvě dvířka kryjící konektory, tedy jedno vepředu a jedno vzadu a poblíž nich jsou úchyty poutka pro upevnění kamery v dlani. Ta mají jednu vychytávku, a sice zdířku, do níž je zastrčen USB konektor na krátkém kabelu. USB rozhraní tedy bude neustále k dispozici a my nebudeme muset s sebou tahat další kabel. A konečně to také vysvětluje, proč nám Sony nedodalo klasický model s velkým a malým konektorem, ale pouze prodlužovací.



Zadní část nás zaujme jednak baterií, či její pozicí a pak je tu také vysunovací elektronický hledáček, což je sám o sobě znak těch dražších videokamer. Korekci pro zaostření najdeme hned na pravé straně hledáčku v podobě malého kolečka. Ta se snad nebude třeba v brašně samovolně přenastavovat, protože je velmi citlivá, celkem lehce se otáčí a není tak schovaná jako u jiných modelů. Ale i díky tomu si ji můžete v okamžiku nastavit pro svou potřebu.



Na vrchní části kamery jsou pochopitelně klasické ovládací prvky, k nimž přibyla ještě drážka pro připojení dalších doplňků, která je kryta odsouvacími dvířky a vepředu vidíme reproduktory skryté za mřížky tak trochu připomínající přední masku u bavoráka. Spodní část má pak obvyklý závit pro umístění na stativ a zarážku uvolňující baterii.


- klikněte pro zvětšení -

Když si otevřete displej, jenž mimochodem lze klasicky odklopit do úhlu 90° a pak natáčet v rozsahu 270°, objevíte pouze tři tlačítka a dvířka s rozhraními. Zde je zajímavé, že tu máme ještě jeden USB konektor (mini USB), vedle něj mini HDMI a pak čtečku karet SD a MS. Už se zde tedy nesetkáme s vypínačem GPS, tlačítkem režimu iAuto či přímého vypálení materiálů na připojenou vypalovačku. Je tu pouze vypínač, aktivace nočního režimu a tlačítko pro přepnutí do režimu přehrávání záznamů.


Ergonomie


Sony HDR-CX700VE je již menší a lehčí než předchozí generace, ale stále to žádná malá kamerka do kapsy. Při natáčení tak máte pocit, že skutečně něco držíte v ruce, což přispívá k pořízení kvalitních a stabilních záběrů, to je známý fakt. Kamera samotná však musí mít ještě vhodné provedení, tedy kvalitní uchycení pro dlaň ruky a dobře rozmístěné ovládací prvky.

Ani tento nový model se nepokouší pouštět do neznámých vod, a tak má standardně provedené poutko, jež vám umí kameru pevně vtlačit do dlaně, abyste mohli svými prsty volně a pohodlně ovládat spouště a zoom. Toto poutko by ale přesto mohlo být o něco mohutnější a měkčí, aby tak netlačilo na ruku. Druhá ruka pak může pohled objektivu dále usměrňovat, naklápět displej podle potřeby, nebo se zaměří na jiné ovládací prvky, jako je třeba přední kulatý ovladač pro manuální režim.

V ergonomii bych tedy rozhodně neviděl problém, neboť Sony opět stavělo na osvědčeném základě.