Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sencor SMP 9000 Pro: pod stromeček to nejlepší?

17.12.2012, Pavel Kovač, recenze
Na trhu se objevil docela zajímavý produkt Sencor SMP 9000 Pro, který si nás doslova získal. Jde o robustní multimediální centrum, co umí prakticky vše, co potřebujete. Jak si však poradil s našimi testy?
V Sencoru se nachází docela standardní systém, který najdete ve většině dnešních multimediálních center. Jeho grafická nadstavba je však velmi povedená a navíc si lze volit rovnou mezi třemi vzhledy. Výchozí je však graficky asi nejpovedenější. Sice neobsahuje animace jako "Moderní styl", ale je daleko přehlednější. Sice se jmenuje "Retro", ale retro na něm nic moc není. Tedy pokud nepovažujete elektrickou kytaru jako ikonku pro retro.




Velikost ikon je velmi dobrá a grafická podoba názorná


V pravém rohu obrazu se nachází i ikonka počasí. Dokonce i malou vesničku Radslavice našel, a tak nemusíte chodit už vůbec ven. Beztak tam bylo při testování -9°C.


Správce souborů


Správa souborů patří ke standardu. Lze volit více složek/souborů a následně je přesouvat, kopírovat či mazat. Sice to není tak pohodlné jako na PC, ale pro několik desítek či pár stovek videí tento systém bohatě postačuje.

Je zde také možnost okamžitého náhledu vybraného videa. Přehrávač zobrazí jeho délku a formát videa i zvuku. Zkrátka vše potřebné, samozřejmě nechybí ani velikost souboru.





Nastavení přístroje


Pokud zavítáte do nastavení přístroje, naleznete zde snad vše, co si lze u multimediálního centra představit. Volba rozlišení, formát zvuku a připojení k síti jsou zcela standardní. Měl jsem však trošku problémy s WiFi připojením, kdy se Sencor odmítal připojit k Mikrotiku. K routeru Linksys však problém nebyl. Přesto asi nepůjde o zcela standardní WiFi a je potřeba si ověřit funkčnost.





Menu zůstává u většiny dnešních přístrojů však velmi podobné, a tak dalšího vysvětlování asi netřeba. Více stejně prozradí obrázky kolem.





Nastavení zvuku opět patří ke standardu.





V nastavení videa můžete volit rozlišení až do 1080p, což je na dnešní dobu zcela očekávatelné.








Systém Android a internet


Součástí Sencoru je i možnost instalovat Android aplikace. Jen mějte na paměti, že Android je zatím určen hlavně pro mobilní zařízení, a tak aplikací přímo pro multimediální centra není až tolik. Každopádně repertoár se postupně rozrůstá. V základu je jen to nejnutnější a Sencor nic vlastně nepředinstaloval.





Pro plnohodnotné využití je dobré využít klávesnice a myši. Bez rychlého zadávání textu či pohybu kurzoru myši je ovládání Androidu hodně krkolomné. Naštěstí lze připojit libovolnou USB klávesnici a myš. Ovládání centra jako takového je však velmi pohodlné i přes dálkový ovladač.

Jak již bylo řečeno, připojení k WiFi je trochu problém. K našemu routeru Mikrotik RB751G se Sencor odmítal připojit. Naopak s routerem od Linksysu problém nebyl. Abychom vyzkoušeli rychlost přístroje naplno, tak jsme jej zapojili přes metalické spoje. V tomto případě dosahovala rychlost 65 Mbps, což je docela slušné. Na filmy naprosto dostatečné.






Při zapnutí internetového prohlížeče s podporou HTML 5 (je na bázi Chromu) se při zadávání textu objeví třířádková klávesnice. U ostatních oknech se však zobrazuje klasická klávesnice, kterou multimediální centra této třídy mají. Ta má na pravé straně historii vkládání textu, což je docela užitečné. Trošku mi vadí absence qwerty klávesnice, protože v "abcd" se hůře orientuje.