Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE65HU8500: zahnutá budoucnost?

27.3.2015, Jakub Doležal, recenze
Výrobci televizorů neustále zkouší prorazit s novými trendy. Aktuálním lákadlem nejsou OLED televizory, ale staré známé LCD, avšak tentokrát s prohnutou obrazovkou. Chystá se revoluce v obývacích pokojích, nebo zde máme jen další slepou vývojovou větev?

Testy panelu


Otestování panelu uvnitř televizoru není úplně snadné, neboť televizor obsahuje hned 4 profily, které se od sebe poměrně liší. Uživatel má na výběr mezi Dynamický, Standardní, Přirozené a Film. Rozdíly tvoří především přednastavený jas, možnost pokročilé úpravy obrazu a zapnutá funkce pro automatickou úpravu jasu.





Z tabulky je jasné, že volba každého z režimu s sebou přináší jistá omezení i výhody. Senzor snímající okolní osvětlení lze naštěstí zapnout dodatečně u všech režimů, takže ten můžeme vynechat. Kde se však bude lámat pověstný chleba, je pokročilé nastavení a rozsah jasu. Jak si totiž ukážeme později u průběhu jasu, je jeho hodnota nejen rozdílná mezi režimy ve výchozím nastavení, ale má i jiná minima a maxima.


Název profilu
Naměřený jas
Naměřená spotřeba
Pokročilé nastavení
Eco senzor
Dynamický
384 cd/m2
229 W
Nedostupné
Vypnutý
Standardní
215 cd/m2
160 W
Dostupné
Zapnutý
Přirozené
148 cd/m2
140 W
Nedostupné
Vypnutý
Film
256 cd/m2
205 W
Dostupné
Vypnutý


Jelikož chceme u panelu vyzkoušet jeho veškeré možnosti, přepínáme na režim Standardní a na něm budou provedeny následující redakční testy. U vybraných měření pak pro srovnání dojde k aktivaci továrního režimu Přirozené.


Pozorovací úhly


Zda jsou pozorovací úhly omezeny prohnutím obrazovky, ale vrátíme-li se čistě k vlastnostem panelu, lze vyslovovat jen samé superlativy. Zobrazení barev je totiž naprosto shodné, ať už ležíte na zemi pod televizorem, nebo naopak visíte hlavou dolů ze stropu.

Výrobci televizorů se totiž tradičním TN panelům vyhýbají obloukem už několik let a dobře vědí proč. V tomto ohledu tedy Samsung nemohl příliš překvapit, neboť majorita starších modelů již dosáhla pomyslné dokonalosti v rovnoměrném zobrazení barevných odstínů.

Jediná drobnější výtka patří k antireflexní úpravě, která při nižší hodnotě podsvícení a v tomto ohledu i „nešťastně“ zvolené prohnuté konstrukci panelu způsobuje poměrně nepříjemné odlesky. Platí to však pouze přes den za silnějšího slunečního svitu.


Rozložení kontrastu


Panel s úhlopříčkou 1,65 m naplno ukáže, jak výrobce dokáže či nedokáže udržet homogenní parametry napříč celou obrazovkou. Jedním z nich je např. rozložení kontrastu, tedy poměru bílé a černé, kterou je televizor schopný v daném místě zobrazit. Měřeno bylo v mřížce 8 x 5 pomocí kolorimetrické sondy a stejné nastavení bylo použito i pro ostatní měření.





Nyní zpět ke stabilitě, která dle tabulky ukazuje dvě zásadní skutečnosti. Jednak televizor dosahuje výrazně nižšího kontrastu, než tomu bylo u rovného 4K panelu v Samsung UE65F9000 a je tedy vidět, že zahnutí obrazovky si vybírá svou daň v podobě pádu z hodnot okolo 3500:1 na 1100:1.

Rozložení kontrastu je na většině panelu přibližně stejné a rozdíly jsou měřitelné spíše přesným přístrojem, než lidským okem. V rozích jsou již propady vyšší, avšak stále poměrně blízko ostatním hodnotám. Samsung UE65HU8500 tedy nabízí prakticky shodný kontrast po celé obrazovce, ale výrazně nižší na rozdíl od ostatních modelů ze stejné stáje.


Průběh jasu a spotřeba


Regulace jasu a zejména rozsah hodnot je velkým tématem prakticky už každého monitoru a televizory nevyjímaje. Není totiž nic horšího, než když vám v noci rozzářený panel doslova vypaluje oční sítnici. Naštěstí Samsung umí vyrobit kvalitní podsvícení s dostatečně širokou škálou intenzity.





Některé parametry televizoru jsou ovlivněny nastaveným profilem a právě zde u jasu a následné spotřeby si ukážeme, jak markantní rozdíly mohou nastat. Jako příklad použijeme režim Přirozené a Standardní.





Z grafů plyne jednoznačné zjištění a to, že úprava hodnoty jasu v OSD nemá efekt jak na „svítivost“ panelu, tak na finální spotřebu, a platí to pro oba režimy. Co v naměřených výsledcích není vidět, je optimální hodnota jasu, která se pohybuje okolo 50-70 %. Samotný výrobce v obou případech osciluje okolo 60 % v továrním nastavení a důvodem je slévání odstínů při vyšších hodnotách jasu.





Naopak další parametr s názvem „Podsvícení“ již výrazně lépe zasahuje jak do hodnoty jasu, tak do naměřené spotřeby. Jeho rozsah je v rozmezí 0-20, přičemž u každého režimu televizoru začíná na jiné hodnotě. Stejně tak rozdílný je změřený rozsah jasu a zatímco režim "Standardní" nabízí velmi širokou škálu, v případě výchozího režimu "Přirozené" jste o značnou část ochuzeni.





Zejména za slunečného dne tak díky tomu na obrazovce uvidíte více odlesků než obrazu a přepnutí na režim "Standardní" je tak prakticky nutností. Kde naopak musím Samsung pochválit, je jak rozsah jasu, tak spotřeba. Podobně velké plazmové televizory by se jistě k hranici 100 W jen těžko přiblížily.