Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE65HU8500: zahnutá budoucnost?

27.3.2015, Jakub Doležal, recenze
Výrobci televizorů neustále zkouší prorazit s novými trendy. Aktuálním lákadlem nejsou OLED televizory, ale staré známé LCD, avšak tentokrát s prohnutou obrazovkou. Chystá se revoluce v obývacích pokojích, nebo zde máme jen další slepou vývojovou větev?

Menu a webové funkce


Ačkoliv se televizor honosí ikonou 4K, po jeho zapnutí to prakticky nepoznáte. Většina nabídek je totiž podivně neostrá až rozmazaná, barvy povětšinou vybledlé a software zřejmě stále vychází z předchozí generace Full HD televizorů. To u takto moderního televizoru není úplně nejlepší vizitka.





Podobně špatné je to i v případě aplikací, které sice vyplní obrazovku, ale opět je obraz viditelně rozpixelovaný. Mezi adepty na nejhorší aplikaci patří zcela jistě půjčovna Topfun, u které si raději ani netroufám odhadnout výchozí nativní rozlišení. Situaci částečně zachraňuje YouTube svým menu, ale i zde to není úplně ono, ostatně více již v dalším odstavci.





Pokud se budete chtít prokousat ke 4K obsahu skrze tyto aplikace, pak vás mnoho lepšího nečeká. Aplikace pro YouTube sice 4K videa vyhledá a spustí, nicméně výsledný obraz má k jemnému 4K daleko a zřejmě tedy dochází k přehrávání videa v nižším rozlišení. Částečnou záplatou mohou být UHD videa v půjčovně TopFun, které vám Samsung předplatil, ale jedná se spíše o krátké pár minutové klipy z měst či přírody.



Samsung musí v tomto ještě výrazně zapracovat, a to nejdříve na vlastním hardwaru, resp. operačním systému a vybraných aplikacích. Jen minimum předinstalovaného softwaru umí zobrazit nativní 4K rozlišení a budoucímu majiteli tak nezbyde nic jiného než hledat další zdroje. Samsungu nelze upřít snahu o shánění 4K obsahu, ale při těchto cenových hladinách televizorů bych očekával, že značná část 4K videí bude naservírována na zlatém podnose.


Ladění programů a kvalita zobrazení


Při prvním přepnutí televizoru do prostředí televizních kanálů jste automaticky vyzváni ke spuštění vyhledání dostupných TV a radio kanálů. Dvojice tunerů uvnitř tohoto modelu podporuje všechny současné standardy, a proto není problém ladit jak klasické DVB-T, tak modernější DVB-T2. V případě vlastnictví satelitu můžete ladit i kanály z družic.





Proces vyhledání kanálů DVB-T je na poměry televizorů rychlý a během chvíle tak můžete sledovat tuzemské kanály. V rámci žižkovského vysílače v Praze jich bylo nalezeno celkem 39 včetně několika radiových stanic a především testovacího vysílání v UHD. Jaké jsou dojmy ze sledování digitálního vysílání?





Pokud plánujete pořídit 4K televizor především pro sledování domácích televizních stanic, nastane zřejmě znatelné zklamání, neboť nedostatečné rozlišení (576i), v kterém většina stanic vysílá, je prostě znát. Obraz viditelně kostičkuje a televizor nedokáže mizerný zdroj signálu vylepšit, a to i přesto, že technologie upscalingu do 4K to podporuje.

Klasické kanály jako ČT, Nova nebo Prima jsou sledovatelné, ale příliš příjemný pohled to není. Naopak u testovacího 4K vysílání je situace zcela opačná, obraz najednou dostane zcela nové rozměry. Je takřka perfektně vykreslený a nedochází k žádnému rozpadání či lokálnímu rozmazání. Bohužel testovací UHD vysílání běží cca v 15sekundové smyčce, takže je pouze ukázkou toho, jak bude někdy v budoucnosti vypadat televizní vysílání.


Nahrávání programů


Díky trojici USB vstupů není sebemenší problém zapojit externí úložiště a nahrát si váš oblíbený pořad. Navíc jeden z portů podporuje USB 3.0, takže i v budoucnu nebudou problémy s vysokým datovým tokem. Jediným zádrhelem je fakt, že vám televizor externí úložiště pro ukládání záznamu musí naformátovat.

Samotný proces formátování je poměrně rychlý a ihned po jeho dokončení proběhne test rychlosti daného úložiště. Televizor je v tomto ohledu poněkud skoupý na informace ohledně naměřených hodnot a pouze oznámí dokončení testování a možnost nahrávání.

V rámci televizoru funguje následné přehrávání bez problémů, avšak v počítači si nahraná data nepřehrajete kvůli formátování VFAT. USB disk se mi nepodařilo připojit jak na počítač s Windows 7, tak na OS X Mavericks. Na vině budou zřejmě autorská práva, která by mohla být porušena, pokud by šel obsah přehrát i mimo televizor Samsung.