Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
18.12.2013, Pavel Kovač, recenze
Fenomén UHD resp. 4K dorazil i do naší kotliny. Přinášíme Vám tak odbornou recenzi 4K televize, a to v podání Samsung UE65F9000. Pozor na to, že po tomto 65" drobečkovi budete toužit nejen letošní Vánoce.
gufacx (1) | 2.2.201421:09
Ako píšete v závere svet nie je pripravený na 4K ale ani tento TV nie lebo bez podpory HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2 ­(tj. s podporou signálu 4K ­- 3840 x 2160­/60Hz­) nemá cenu investovať do tohoto TV. Za cenu cca 150.000 Kč tu máme tento TV­(Panasonic TX­-L65WT600­)so spomínanou podporu HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2.Ale úprimne aj keby som v dnešnej dobe riešil TV tak fenomén 4K by to určite nebol. Satelit a naše slávne kanále majú problém aj s FullHD, staršie veci na BD sú tiež obrazovo o ničom a tých pár snímkov to nevytrhne aby som investoval takéto peniaze. Takže môj názor je že je ešte skoro sa vzrušovať nad takýmito TV.
Odpovědět2  0
ODSakEda (108) | 4.2.20140:26
Ták! Podobně 1. FulHD LCD TV měly rozhraní jen VGA a vůbec né DVI ani HDMI 1.3a a tedy fyzické rozlišení obrazovky elektronoka reálně plně nevyužila a přepočítávalo se, ořezávalo, deformovalo obraz mírně a snížené rozlišení videa nebo fotek ale i grafika Windows!!!, s pixely obrazovky interferovaly :­-­( ... ­(1. ­"FullHD­" LCD TV byl tuším 37­" Benq­) Ale marketinkově to hlásalo na rámu: FuuuuuullHáDé :­-­))
Odpovědět0  0
milka2 (8) | 30.1.201422:40
Pred 4 lety jsem si kupoval plazmu HD ready s tim, ze za 5­-6 let prejdu uz rovnou na Oled full HD. ­(s dvb­-t 2, nahravanim, androidem atd­).
.
Po 4 letech mohu s klidnym svedomim prohlasit, ze mi plazma HD ready bohate staci a nemam potrebu utracet za novinky ­- nahravani nepotrebuji, protoze skoro vsechno je na netu, a rip v 720 ma kolem 5GB, podobne jako drive DVD rip....
.
Mno asi starnu :)
Odpovědět4  0
ODSakEda (108) | 1.2.201414:09
HD Ready???... No bud jste slepej­(?­) nebo nenáročnej ­(nectižádostivej­) divák :­-­( Ale je to vaše volba a neznamená to, že jsou takoví všecí, já tedy ne! ;­-­)

Já sedím 0,5m před 32­" S­-IPS LCD monitorem a i FullHD je mi málo jako fotografovi na fotky dnes již o 24Mpx nepochybně , ale i video již nějakou dobu točím progresívně v 50p a ve FullHD!

A nesnesu, krom hrubé černé mříže mezi pixely, neklidný ­- blikající neklidný obraz Plazma TV pracující podobně spíše jako CRT PC monitor, kdy i statickou fotku neustále vykresluje... :­-­(

LCD ne, kristaly čekají do nejbližší změny a neníli žádná v obraze, jsou v jakoby v klidu respektive neblikaj jen 50Hz nebo i 100Hz, ale v MHz! ­- čímž řídí jas pixelu a u statické fotky je tedy samotné obnovování obrazu­-obrazovky prakticky 0Hz!!! :­-­)

Teorie o lepším barevném gamutu a podání černé ­- kontrastu plamovek jsem toho slyšel..., ale nikde neviděl, tedy vlastně viděl a to právě opak!:
http:­/­/alphaa65.sweb.cz­/PlazmavsLCD.jpg

Co se ale barev týče, tak ale není LCD jako LCD!: http:­/­/odsakeda.sweb.cz­/SONYvsLG.JPG Nezoběcnovat a srovnávat a poplivat jen konkrétní modela a značky! Není to tedy ani jen Plazma vs LCD!!! Zááleží jaké LCD jaká Plazma!

A až někdy uvidíte na své TV tento jemný PC monoscop: http:­/­/eduard22.sweb.cz­/Monoscop1920x1080.jpg takto ideálně zobarzen , viz ­- detail jednopixelové šachovnice a pruhů v pravé části: http:­/­/eduard22.sweb.cz­/Monoscop1920x1080%20detail.jpg , pak můžete říct, že jste reálně viděl alespon FullHD obraz :­-­)

(detail dávám proto, že většina lidí na neFulllHD monitorech tedy zejména na noteboocích..., ani nemohou vidět víc než šedivý čtverec a namísto 1x1 px šachovnice a namísto jednořádkových pruhů jen interference... A ččasto toto právě nezobrazí korektně ani FullHD Plazma...­)

A takto ideálně obraz nevidí většina!!!... lidí doma ani na FullHD TV, neb maj často blbě nastaven AR nebo i rozlišení nebo i proklad­/progress ­(i­/p­) z externího HDTV přijímače či HD playeru nebo i z PC a pak i vy často srovnáváte vaše jen HD s jen ­"FullHD­" ­- tedy napsaným jen teoreticky leda jen na rámu jinak FullHD TV... :­-­(

Většinou to ­(nastavení rozlišení grafiky přesně na nativní obrazovky i Hz a zpravidla progresív­) maj správně jen mladí na PC monitorech, ale zase často jen levné TN a tedy zase ty barvy, no... :­-­(

Tedy pro mě i 8k má smysl pro 24Mpx fotky, jen kdyby to byl kvalitní OLED, neb jen rozlišení není vše a zrovna Samsusng pužává PVA panely a ksichty tedy plaťovka ;­-­) , je taková narudlá :­-­( ...
Např. SHARP ji zase umí jen do oranžova a ne do hnedorůžova opálena jak IPS, at nastavím v podrovném nstaveni co nastavím :­-­( Tedy že, to ­(barvy­) se dá pak doladit případně, jsou jen kecy podavačů :­-­(­(

Přeji dobrý a nejraději XXXLUUUHD! nebo ook obraz a nejlépe o ooHz! ;­-­)
Odpovědět0  4
Zanzibarman (7) | 11.1.201423:07
dneska jsem viděl v Electrowordu 4K telky na živo a je to fakt pastva pro oči :­) Jen asi to bude chvíli trvat, než bude český vysílání v tomto rozlišení :(
Odpovědět1  0
kurtd (7) | 18.12.201321:00
"Nejprve se očekávalo, že gamut 4K televizí bude prakticky shodný s Adobe RGB a tím by konečně posunul barevné spektrum filmového průmyslu do jiných dimenzí. Postupem času se však ukázalo, že 4K nezahrnuje Adobe RGB, ale drží se při zemi s sRGB. A dnešní televize to potvrzuje na celé čáře. Prakticky přesně pokrývá gamut sRGB. Je škoda, že formát 4K nepřinese žádnou změnu. Nejvíce si mnou ruce výrobci, kteří nemusí řešit fakt, že u HD či SD signálu musí zapnout sRGB a u 4K přepnout do Adobe RGB. Elektronika tak nemusí tolik řešit barvy a navíc podsvětlovací diody mohou být podstatně levnější.­"

Psal jste to už u https:­/­/www.tvfreak.cz­/ceka­-uhd­-stejny­-osud­-jako­-hd­-ready­/5184

Pro 4K nebo ultraHD byl sice zvolen nový gamut rec.2020. Ovšem ten je natolik široký, že ho nezvládne zobrazit žádná současná konvenční technologie jako plazma, lcd, oled. Kromě toho nikdo netvoří obsah v rec.2020
Kdyby ano musela by se vydávat 2 různá Blu­-ray a také 2 odlišné TV vysílání atd...

Takže snad v budoucnu u vylepšeného OLEDu.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.