Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE65F9000: 4K v plné kráse?

18.12.2013, Pavel Kovač, recenze
Fenomén UHD resp. 4K dorazil i do naší kotliny. Přinášíme Vám tak odbornou recenzi 4K televize, a to v podání Samsung UE65F9000. Pozor na to, že po tomto 65" drobečkovi budete toužit nejen letošní Vánoce.

Pozorovací úhly


Vzhledem k tomu, že je televize vybavena PSA technologií, což je derivát VA technologie, musíme se připravit na drobný barevný posun při pohledu ze strany. Neplatí tedy, že čím dražší televize, tím lepší pozorovací úhly. Vše má totiž v rukou použitá technologie. A právě PSA má lehce problémy s barevným posunem. Vynahrazuje to ovšem vysokým kontrastem a potažmo dynamikou obrazu.


Rozložení kontrastu


Pokud se podíváte na LCD televize, dělí se na dva základní typy. Na typ IPS a VA. IPS mají lepší pozorovací úhly a VA (jako dnes testovaná, i když je PSA) mají naopak lepší kontrast a horší pozorovací úhly. Kontrast jako jedna hodnota ovšem není vše. Vždy je třeba se zaměřit na rozložení kontrastu. A zde televize více než překvapila. Sice spadl kontrast o cca 39 %, ale stále je dostatečně vysoký. Navíc okem tento propad není téměř vidět.


Panasonic TX-L42ET60E kontrast při maximální jasu


Stabilita kontrastu je u dnešních televizí i monitorů dobře vyřešena. Pokud nebudete sahat na položku "jas" v OSD menu, kontrast při změně podsvícení neztratíte.


Panasonic TX-L42ET60E stabilita kontrastu


Průběh jasu


Opravdu velké překvapení. Většina televizí neumí snížit jas na nízké hodnoty a pro sledování za úplné tmy mohou být nepříjemné. To dnešní Samsung rozhodně není. Rozsah jasu je od 23 cd/m2 až po 406 cd/m2. Takto velký rozsah nemají ani některé profesionální grafické monitory. Natož pak běžný monitor či televize.


Panasonic TX-L42ET60E průběh jasu



Podsvícení


Kvalita podsvícení je docela zajímavá. Na první pohled je totiž zcela perfektní a pouze na krajích je lehce tmavší. Nejsou zde vůbec žádné průsvity a díky tomu je sledování nerušené, a to i za úplné tmy. Sonda je pro podsvícení o poznání přísnější. Propad jasu na krajích je až 40 %. U monitorů by to znamenalo velký problém, u televize to není prakticky vidět. Je to dáno také obrovskou plochou, jakou tato 65" televize má. Jas zkrátka klesá postupně, pozvolně a hlavně pro oko téměř neviditelně.


Panasonic TX-L42ET60E podsvícení 3D graf


Panasonic TX-L42ET60E podsvícení 2D graf


Při zobrazení jednolité plochy sice ono ne zcela perfektní podsvícení uvidíte, ale kdo na televizi pouští grafiku?


Panasonic TX-L42ET60E rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


Panasonic TX-L42ET60E rozložení jasu v procentech


Převod grafů do gamy 2,2 tak, aby odpovídal lidskému zraku, jim hodně pomůže. Ovšem stále to není rovná plocha. I přes tento nepříznivý průběh jasu po ploše si dovolím tvrdit, že podsvícení je jedno z nejlepších, co u televizí najdete.


Panasonic TX-L42ET60E podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


Panasonic TX-L42ET60E podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu