Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE48JU7002: revoluční Tizen OS?

11.9.2015, Jakub Doležal, recenze
Zatímco ovládání mobilu je dnes snadné a intuitivní, u televizorů je to často o nervy. Přepínání kanálů sice funguje na výbornou, ale v oblasti multimédií a internetu je to doslova peklo. Bude pro Samsung řešením Tizen OS?
Když Samsung poprvé ohlásil u svých televizorů přechod na Tizen, očekával jsem tlustou čáru za dosavadním vývojem a zbrusu nové rozhraní, které bude naplno připravené vyhovět požadavkům této doby. Tedy že pro něj internet, aplikace a streamování nebudou cizí slova. Samsung se však do revoluce nepustil a vypustil na trh spíše evoluční krok. Je to dobře?




Tizen OS si lze dopřát i na 75" obrazovce


Pokud se situaci pokusím shrnout velmi obecně, Tizen je graficky místy velmi podobný starému systému, avšak pouze ve smyslu ovládání. Co do textur si dal Samsung záležet a Tizen plně připravil na 4K rozlišení. Nejsou zde ani žádné pohrobky, zkrátka vše je nové a jen místy odkazuje na to staré.

Ovládat takový televizor je výrazně pohodlnější a svůj podíl na tom má i nový dálkový ovladač. Samsung se zřejmě poučil ze svých nezdarů u minulých generací a konečně představil sestavu hodnou moderní doby. Tizen toho umí hodně, ale stále má co dohánět oproti konkurenci. Zejména Android má výrazně širší nabídku služeb. Stejně tak je třeba zprovoznit nahrávání TV.

Po stránce hardwaru přichází mírné zklamání, protože testovaný 4K panel nevykazoval během testu hodnoty, na které jsme u Samsungu zvyklí. Majorita uživatelů tyto rozdíly nepostřehne, ale přeci jen bych v této cenové třídě očekával výrazně lepší homogenitu podsvícení či vyšší kontrast. Stejně tak mě neoslovila kvalita zvuku reproduktoru.

Výrobce však částečně kompenzuje situaci velmi slušnou podporou multimediálních formátů včetně plynulé akcelerace 4K obsahu. Problémem nejsou ani české titulky, byť pro správné zobrazení musíte lehce upravit nastavení. Uživatele rychlého připojení potěší přítomnost 802.11ac adaptéru.

Samsung UE48JU7002T si mohl z dnešního testu odnést vesměs velmi pozitivní hodnocení, ale body musíme srazit za lehce nedotažený software a nepříliš přesvědčivé výsledky v zobrazení. Pokud budete volit mezi cenově podobnou starou a novou generací, pak jednoznačně volte Tizen, který schopnosti televizoru rozšíří o několik kroků kupředu.


Televizor je vhodný:


1) Pro uživatele hledící na moderní technologie
2) Jako multimediální centrum pro méně náročné


Plusy


+ Tizen je připravený na 4K
+ Široká podpora formátů
+ Wi-Fi 802.11ac
+ Podpora českých titulků
+ Lokální aplikace
+ Povedený dálkový ovladač


Minusy


- Malé množství Tizen aplikací
- Špatná homogenita podsvícení
- Nízký kontrast při 160 cd/m2
- Pouze jeden reproduktor
- Nefunkční nahrávání TV
- Jen 100 Mbps Ethernet

 
Za zapůjčení UE48JU7002T a UE55HU8500 děkujeme Samsungu.
 

Cena v době testování: cca 42 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: