Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE46F7000: televize, co vás vidí

7.8.2013, Pavel Kovač, recenze
V nedávné době jsme měli v redakci televizi Sony, jež na nás zapůsobila. Tentokrát se podíváme na bratříčka v podobě Samsungu, který je ovšem výrazně levnější a nabízí atraktivní design. Jaký je pod povrchem?

Struktura displeje


Jak už bylo několikrát v recenzi řečeno, tak použitá technologie je VA. Původně jsem měl za to, že jde o technologii A-MVA, pouze s lehce odlišnou skladbou subpixelu. Dle DigitalVersus jde o PSA, což je ovšem stále odvozená VA technologie a vlastně to pro zákazníka nic neznamená. Ale abychom nazývali věci správným jménem, tak jde o PSA LCD televizi. Tečka.


Sony KDL-46W905A A-MVA pixel structure

PSA struktura obrazovky Samsung UE46F7000


Na fotografii si můžete všimnout dvou samostatně oddělených částí. Spodní obdélníkovou část reguluje televize jako první. To znamená, pokud je potřeba změnit barvu na tmavší, tak začne pohasínat spodní část a vrchní zůstává svítit. Díky této dvojí regulaci mají VA obrazovky potenciál pro jemnější regulaci barev. Ovšem je to pouze teoretické. IPS obrazovky se také dělají 10bitové.


Testy barev


Pokud přiložíte sondu, co jistě máte doma v šuplíku, a zjistíte si gamut televize, tak zjistíte že Samsung se drží pěkně standardu sRGB, resp. Rec. 709. Díky tomu jsou barvy ve filmech věrné. Pryč jsou doby, kdy televize měly Adobe RGB a kvůli tomu filmy vypadaly opravdu podivně.


Sony KDL-46W905A gamut CIE 1931


Sony KDL-46W905A gamut CIE 1976


Přesto se najdou v gamutu drobné odchylky. Nejvíce je to znát v modré barvě, která v diagramu CIE 1976 již znatelně ulítla.
Pro věrné zobrazení barev je potřeba v menu televize nastavit několik položek. První je režim Film, teplotu barev na Teplé 2 a kolorimetrický prostor na Auto. Vypnutí různých "vylepšovacích" režimů je sice čistě na vás (na barvy nemají prakticky vliv), ale zážitku obvykle moc nepřidávají.


Sony KDL-46W905A dE

Výchozí nastavení TV (vypnuté funkce
dynamického kontrastu a doostření obrazu)


Jakmile nastavíte tyto hodnoty, jste odměněni barvami, co náleží často jen grafickým monitorům. Je nádherné sledovat, jak televize pro komerční použití doslova vytře zrak často i docela drahým monitorům. Je vidět, že pro výrobce je spotřební segment stále důležitější. Průměrná odchylka je ΔE2000=1,88. Přes čáru je zde pouze červená barva, která by si zasloužila trošku doladit.




Barvy seřízené v OSD menu televize


Jestliže necháme seřídit barvy pomocí profilu, tak samozřejmě dostaneme lepší výsledek. Ovšem to je u televize více než nepravděpodobné, že by někdo takto takový produkt provozoval. Zkrátka televizi obvykle jen zapojíte do energie, LAN/WiFi, připojíte anténu/parabolu a tím to končí.




Jak je vidět na LUT, tak nejvíce změn se odehrálo v modré a červené barvě.



Odchylka po kalibraci přes ICC


Pokud se podíváme na barvy jako celek, tak jsou více než dobré. Stačí si lehce pohrát v menu a získáte téměř grafickou/náhledovou televizi.

Po kalibraci přes profil dosáhneme naprosto skvělých výsledků. Jen ona modrá je stále trošku přes čáru. Pro zájemce přikládám ICC profil. Ten však využijete pouze v kombinaci s propojením s počítačem.