Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung UE46F7000: televize, co vás vidí

7.8.2013, Pavel Kovač, recenze
V nedávné době jsme měli v redakci televizi Sony, jež na nás zapůsobila. Tentokrát se podíváme na bratříčka v podobě Samsungu, který je ovšem výrazně levnější a nabízí atraktivní design. Jaký je pod povrchem?

Menu


Celé menu se nese v takovém dvojím duchu. Na jedné straně tu máme "chytré" menu ve kterém si můžete přepínat vstupy, prohlížet internet apod. A na straně druhé tu je menu pro ladění programů, úpravu obrazu a ostatní nezbytnosti. Obě jsou ovšem diametrálně odlišené, a to i do logiky ovládání. Podíváme se nejprve na první z jmenovaných.





Celé menu je rozděleno do tří sekcí. První je "Moje aplikace", kde si můžete v dlaždicovém stylu přidávat ikonky jednotlivých prográmků na počasí, Facebook atd. Zkrátka velmi obdobné i pro dnešní chytré telefony.





Hodně důležitý je rozsah programů, které lze stáhnout. Jsou zde různá internetová rádia, zpravodajské servery atd. Také zde naleznete různé hry, ty však patří spíše do koutku těch dětských a jednodušších. Dohromady je her cca 95.





V sekci "Vzdělání" hledejte v podstatě také hry, které slouží obvykle pro procvičování malé násobilky, hláskování atd. Zkrátka předškolní a raně školní věk vaší ratolesti.

Bohužel zde nenajdete nějaké sofistikovanější programy. YouTube, Skype atd. jsou samozřejmě k dispozici, ale to se tak u chytré televize zkrátka předpokládá. Celá sekce aplikací by se dala shrnout slovy: "Je jich hodně, ale k čemu?" Hodně tedy záleží na komunitě a na tom jak bude ochotna vyvíjet aplikace, které mají nějakou hodnotu.

Druhá záložka "Moje sítě" slouží jako jakési centrum dění okolo vás. Uvidíte zde zprávy z facebooku, můžete zde provádět rychle videohovory pomocí Skypu a dívat se na aktuální videa z YouTube. Zkrátka to nejvíc konzumní část na celé televizi.

Poslední sekcí je "Můj obsah" kde jsou podle historie, oblíbenosti seskládány videa, fotky a hudba co jste si nedávno pouštěli přes síť, nahrály z televize. Tentokrát jde však o DLNA síť a ne o YouTube atd. To znamená, že pokud se váš syn rád dívá na jeden díl seriálu pořád dokola, tak zde bude na prvním místě.

Celkový dojem z menu je takový trošku rozpačitý. Na jednu stranu je docela promyšlený a docela i pěkně animovaný (otáčení krychle atd.), ale na stranu druhou jsem se nemohl ubránit dojmu "K čemu to všechno, když to lze vyřešit jednodušeji a elegantněji?". Také rychlost celého menu je hodně proměnlivá. Někdy je spuštění programu svižné, jindy je ikonka načítání až nezvykle dlouho na obrazovce. Také je docela zvláštní, že nejprve se objeví ikonka "Načítání" na černém podkladě. Po chvilce zmizí, aby se mohla po cca jedné vteřině znovu objevit na barevném podkladě dané aplikace. Zkrátka jsem měl pocit, že u televize stále na něco jen čekám a čekám. No, možná jen moc spěchám.





Druhé menu pro korekci barev a celkové nastavení obrazu je hodně obdobné s "hloupými" televizemi. Zkrátka jen nápisy bez nějakého velkého grafického odlišení. Nastavení je slušně obsáhlé a intuitivní. Dobře je využito barevných tlačítek na dálkovém ovladači pro rychlé výběry, mazání programů atd. Bohužel se často stane, že při stisku tlačítka zpět jste vykázání z celého menu a musíte opět hledat položku, kterou jste před chvilkou upravovali.





Sem tam se také stane, že je detekován signál 4:3 (dle informací samotné televize), ale obraz je i při nastavení automatiky roztažen na 16:9. Musíte tak ručně do menu. Takovouto chybu jsem v roce 2013 už ani neočekával. Je pravda, že testování probíhalo na pozemním DVB-T signálu. U satelitu se to stávat nemusí.

Ostatně celé menu si můžete prohlédnout na následujícím videu.



Ladění programů


Ladění programů proběhlo naprosto bez problémů. Kanály jsou standardně tříděny dle televizních a rozhlasových. Toto třídění lze následně samozřejmě upravit či vytvořit oblíbené. To je u dnešních televizí zkrátka nutností a bez toho by byla často televize jen horko těžko použitelná.


Webový obsah a "chytré" funkce


Pro prohlížení internetu můžete využít zabudovaného internetového prohlížeče, který je ovšem relativně pomalý a hlavně stále chybový. Sem tam stránka problikne na úvodní. Také ovládání pomocí klasického dálkového ovladače je krkolomné. Celkový horší dojem z internetového prohlížeče je však způsoben absencí jednoho dálkového ovládání. Ovládání gesty se musíte hodně učit a dvakrát intuitivní zrovna není.