Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung HMX-U10: HD "klíčenka"

13.1.2010, Jan Vítek, recenze
Malé je hezké, skladné, ale skrývá v sobě i mnoho potenciálních problémů, alespoň pokud jde o námi zamýšlenou oblast videokamer. Samsung U10 byste si mohli splést s fotoaparátem, ale jde čistě o videokameru, i když v poněkud netradičním hávu. Co tedy nabízí?
Start kamery je poměrně svižný. Za cca 3 sekundy po stisku hlavního tlačítka je připravena a vy můžete fotit či započnout videozáznam. Nyní jsou na řadě testy videa, kde nám kamera nabízí poměrně bohatý výběr rozlišení:
  • 1080/30p
  • 720/60p
  • 720/30p
  • 480/60p

A zajímavé jsou rovněž dva režimy Time Lapse a Slow Motion. Jde v podstatě o dvě rozdílné funkce, kde první pořizuje časosběrné záznamy, tedy videa složená z jednotlivých obrázků zachycovaných po nastavitelných prodlevách a po určitou dobu až několika dnů. Druhá funkce pak naopak nabídne zpomalené záznamy, což je možné vzhledem k tomu, že kamera podporuje natáčení až v 60 snímcích za sekundu, ale to jen v určitých rozlišeních.

My se tedy zaměříme na testy exteriéru, interiéru, zmíněné funkce Time Lapse a Slow Motion a nakonec zoom a ostření. Ostatní nabízené možnosti HMX-U10 nijak nevynikají a nejsou ani zajímavé, a tak není třeba je zkoušet. Videa kamera pořizuje do kontejneru MP4 ve standardu H.264. Videa jsem se rozhodl ponechat bez jakýchkoliv změn tak, jak je kamera natočila a věřím, že za několik MB navíc to stojí.


Exteriér


Nejdříve si ukážeme dvě videa ze zimního venkovního prostředí, které bohužel příliš barvami nehýří a zvláště ne v těchto dnech. Mezi poletujícími vločkami bylo natočeno první video a druhé pro změnu mezi rampouchy. Obě videa byla zachycena v rozlišení 1080/30p.

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

První je jasně poznamenáno sypajícím se sněhem, jenž kameře velmi ztížil automatické ostření a podle toho vypadá i výsledek. Druhé video již vypadá daleko lépe, protože při jeho natáčení sníh výjimečně nepadal, a tak se dočkáme ostrého obrazu, což dokazuje především drátěný plot na jeho konci. Pokud tedy kameře poskytneme adekvátní podmínky při natáčení, odmění se nám slušným výsledkem. Škoda jen, že její fyzické provedení ruku v ruce s absencí byť jen elektronické stabilizace obrazu má tak velký vliv na její ovládání a stabilitu záběru.


Interiér


Další snímky ukáží naše dva obvyklé aktéry a nejdříve to bude demostrace jejich vzájemné náklonnosti a pak nám jedna ukáže, že aportovat zvládnou docela dobře i kočky, když tedy mají na to náladu. První video je bráno v rozlišení 720/60p a druhé v obvyklých 1080/30p.

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

První video ukazuje, že kamera má jisté problémy s ostřením na blízké předměty a že ostré je až pole od cca 80 centimetrů vzdálenosti. V rozlišení 720/60p také byl patrný pokles jasu v obraze, což je vzhledem k dvojnásobné obnovovací frekvenci celkem pochopitelné. Ukazuje se také viditelný obrazový šum patrný zvláště na tmavších plochách, ale jinak je z videí patrné, že příval dat ze snímacího čipu procesor kamery zvládá dobře, takže nezaznamenáme žádné vlnění či sekání videa.


Time Lapse a Slow Motion


Pro ukázku režimu Time Lapse byla kamera namířena z okna, aby zabrala stmívající se město. Se západem slunce by to jistě bylo lepší, ale toho se nám v tomto období nedostane, a tak musí stačit zimní město s pokuřujícím komínem.

- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

Pro časosběrný režim Time Lapse kamera přepne do rozlišení 720p a 60 snímků za sekundu. Pokud tedy vybereme jako interval pro video jednu sekundu, pak jedna sekunda videa odpovídá jedné reálně minutě. Výsledek by byl jistě lepší za jiných podmínek, ale zde jde spíše o výsledný dojem z videa, na němž je průběh stmívání dobře patrný včetně toho, jak si s kouřem z komína pohrává měnící se vítr.

Pokud si vybereme režim zpomaleného záznamu (Slow Motion), pak kamera své rozlišení přepne také, ale rovnou do 320 x 240 při 60 snímcích za sekundu. Výsledné video má tedy k HD kvalitě velmi daleko, ale záznamy i tak dokáží být zajímavé. Sluší se také upozornit, že šířka zabíraného pole není moc velká a zoom samozřejmě nefunguje.


Zoom a ostření


Nakonec to jsou obvyklé testy ostření a zoomu. Zoom zde vzhledem k fixní ohniskové vzdálenosti kamery je možný pouze digitální, takže ani nemůžeme čekat dobré obrazové výsledky.

ostření
- stiskněte pro stažení -
- stiskněte pro stažení -

První video potvrzuje předchozí tvrzení o ostření na blízké předměty. Jinak je ale výsledek velmi dobrý, protože kamera je schopná bleskově přeostřit a také zaclonit, takže můžeme být spokojeni.

Pro zoom bylo nastaveno rozlišení 720/30p, protože při maximálním 1080/30p tato funkce nefunguje. Kamera dokáže přiblížit scénu dle odhadu osminásobně, což činí ve skocích a ne plynule. Kvůli tomu se funkce zoomování nehodí pro použití v průběhu natáčení a ono stejně ani není o co stát vzhledem ke snižující se kvalitě obrazu.