Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Rollei Actioncam Skibrille 135: specialista na svahy?

22.4.2015, Jakub Doležal, recenze
Fotografie z dovolené jsou v dnešní době tak trochu přežitkem a prim hraje video doplněné o dynamickou hudbu. Je pro tyto účely lepší koupit univerzální kameru, nebo raději sáhnout po specializovaném řešení? Co třeba kamera zabudovaná v lyžařských brýlích?

A jedeme dolů...


Možnosti nastavení u lyžařských brýlí jsou na svahu prakticky nulové a veškerou práci tak musíte odvést ještě doma společně s notebookem. Brýle propojíte pomocí dodaného USB kabelu a poté přistoupíte na výměnný disk. Zde se nachází textový soubor, v kterém můžete měnit rozlišení, frekvenci či hodnotu EV. Pokud chcete mít videa i časově a datově označená, musíte si vytvořit další textový soubor a do něj aktuální hodnoty vepsat.




Nastavování parametrů nahrávání není pro každého

Na svahu již pouze podržíte tlačítko pro zapnutí a brýle krátce ale poměrně znatelně zavibrují. Opětovným stiskem tlačítka se znovu spustí vibrační motorek a kamera začne nahrávat. Až budete s délkou záznamu spokojeni, opět stiskněte tlačítko a nahrávání se za doprovodu vibrací zastaví. Delším podržením pak kameru vypnete zcela, zde jsou vibrace citelně nejdelší a nejznatelnější.




Design se povedl na jedničku, stejně tak rozhled z brýlí

Aby výrobce nahrávání ještě více zpřehlednil, instaloval do brýlí diodu, kterou umístil v horní pravé části. Podle jejích barev je možné indikovat, zda se zrovna nahrává či kamera pouze čeká na váš pokyn. V domácích podmínkách je dioda poměrně viditelná, ale na svahu za plného slunečního svitu jsem ji prakticky neviděl a většinu času tak nahrával „naslepo“. Pokud se však naučíte pracovat s „vibracemi“, nebudete ji ani potřebovat.


Testovací video





Výdrž


Univerzální kamery svou výdrží často vystačí na krátké záznamy po celý den, u brýlí si troufám tvrdit, že to místy není úplně ono. Doba nahrávání totiž velmi výrazně závisí na venkovní teplotě a zatímco při pokojové teplotě se akumulátor vybije po 70 minutách kontinuálního nahrávání, při 8° C klesne hodnota na polovinu, tedy 35 minut. V rámci testování se mi podařilo vyzkoušet chod i při -8°C, kdy se projevila ještě jedna nepříjemná vlastnost, a to samovolné vypínání nahrávání cca po 4-5 minutách.

V horských podmínkách jsou i brýle schopné pracovat do -10°C a relativně snadno se tak dostanete na limit elektroniky. Tentokrát vás ale již dříve začne zlobit akumulátor, který je zřejmě málo izolovaný od okolí a velmi citlivě tak reaguje na změnu teplot.