Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Rollei Actioncam 7S Wi-Fi: hodně muziky za málo peněz?

17.4.2015, Jakub Doležal, recenze
Kdo dnes tráví dovolenou bez minikamery, jako by nebyl. Ať už jdete na výlet, koupete se u moře, nebo sjíždíte svahy, míjí vás desítky lidí s krabičkami po celém těle. Musíte ale kupovat to nejdražší, nebo lze sehnat podobnou kvalitu za polovinu ceny?
Kapitoly článku:

V terénu, na svahu nebo pod vodou...


Papírové parametry jsou jistě důležitým faktorem, ale ještě možná důležitější je ovládání v praxi a přiznám se, že mě množství tlačítek na těle kamery děsilo už od prvního vybalení. Manuál s popisem jednotlivých funkcí a indikací (barva, intenzita) jsem tak nosil prakticky neustále s sebou. Oceňuji snahu výrobce dodat co nejvybavenější produkt, ale méně je občas více.

Úplně nejdříve se věnujme zapnutí kamery a rychlosti načtení. Prvotní spuštění je nutné vykonat přes jezdec na přední straně a kamera naskočí do několika sekund. Pokud bude následně umístěna do vodotěsného pouzdra, její vypnutí tímto způsobem nebude možné, protože na obalu chybí tlačítko. Je tedy nutné prolistovat manuálem, kde je uvedeno, že po stisknutí tlačítek ukončení nahrávání a focení na 5 sekund se kamera vypne a opětovně i zapne. Jezdec v přední části je tedy spíše pojistka proti náhodnému zapnutí např. v batohu.





Nastavení kamery je možné přímo díky displeji a řadě tlačítek. V tomto ohledu nemám výtky, jen je zapotřebí si systém ovládání osvojit. Reakce jsou v rámci možností pohotové a jednotlivé klávesy mají jistý stisk, to stejné platí o vodotěsném obalu, který splňuje IP68 a dovoluje ponoření do 60m hloubky. Jedinou zásadní nevýhodou vodotěsnosti je absence majority tlačítek a můžete tak prakticky jen nahrávat či vypnout kameru.





V tu chvíli přichází ke slovu Wi-Fi a váš mobilní telefon či tablet. Zde si nejprve stáhněte aplikaci z obchodu a poté se musíte přihlásit na Wi-Fi kamery (SSID: Rollei 6S/7S Wi-Fi) a zadat heslo. To se kupodivu nenachází v hlavním manuálu, ale na dalším z mnoha „letáků“ v balení. Aplikace samotná vám dovolí nastavit prakticky vše, co najdete v nastavení samotné kamery.





Jedinou výjimkou je absence 4K videa, a to nejspíše proto, že se do telefonu přenáší živý obraz a veškeré záznamy si lze i přehrát, přičemž tak vysoký tok by Wi-Fi spojení (72 Mbps) jednoduše nezvládlo. Jak již bylo řečeno v úvodu, 4K lze nahrávat pouze při 12 FPS, takže ve výsledku budete spíše používat 1080p. Zatímco prostředí kamery je v rámci možností počeštěné, aplikace pro telefon je celá v angličtině.





Zmínil jsem se i o možnosti přehrávat video v telefonu pořízené kamerou, zde si však dovolím upozornit, že je nutné mít nainstalovaný přehrávač videa (aplikace Rollei to sama neumí) a hlavně streamování videa je prakticky nereálné. Naštěstí je možnost si soubor přímo v prostředí aplikace stáhnout do telefonu a počítejte s tím, že přesun je velmi pomalý. Full HD video s délkou 35 sekund se kopírovalo přes 2 minuty (cca 1 MB/s).


Testovací video (FullHD)





Testovací video (4K)





Výdrž


Chod na akumulátor je u Actioncam 7S Wi-Fi deklarován na maximálně 110 minut, což jsou téměř 2 hodiny. V praxi dokázala kamera nahrávat krátké záznamy prakticky celý den na sjezdovce (cca 6-8 hodin). Pokud ji v režimu FullHD pustíte kontinuálně, po cca 70 minutách se 16GB karta zaplní a kamera má ještě nějaká ta procenta v zásobě. V tomto ohledu si tedy není na co stěžovat a výdrž nijak zásadně neklesá ani při testování v nižších teplotách.

Když už jsme u nich, pojďme nahlédnout do manuálu výrobce, kde je určena minimální provozní teplota na -10°C, což by občas mohlo být doslova na hraně. Např. při lyžování na ledovci je taková teplota v zimě celkem běžná a pro dobře oblečeného lyžaře snesitelná. Kamera však v tu dobu již bude blízko svým možnostem a rozhodně by tedy mohla snést nižší teploty.