Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Porte DTT-6720: HD příjem po zemi

20.4.2009, Radek Jahoda, recenze
V dnešní době je dobře, že se začínají objevovat přijímače, které neumí jen to nutné, ale i to, co se bude používat za pár let nebo se používá již dnes v menším rozsahu. Týká se to hlavně HD příjmu, který nabízí i námi testovaný set-top-box Porte DTT-6720.
Vlastníte-li zobrazovací panel s HD rozlišením a jste (nebo budete) v oblasti s možností příjmu čtvrtého multiplexu, kde se vysílá zkušebně v HD rozlišení, tak můžete vylepšit kvalitu pořízením právě tohoto set-top-boxu. Nabízí dekompresi formátu MPEG-4 AVC (H.264), která se právě pro tento účel používá. Nelze čekat, že se toto kódování bude používat i pro standardní rozlišení.

Použití kodeku H.264 pro HD rozlišení navíc zkomplikoval fakt, že byl v loňském roce přijat za standard formát vysílání DVB-T2, které používá vyšší modulace (QAM-256 oproti QAM-64) a tím i vyšší rychlost (přibližně o polovinu, záleží na parametrech), což by umožnilo do jednoho kanálu vložit více stanic. Otázka tedy je, zda bude vysílání v tomto formátu zavedeno na úkor současného DVB-T s HD nebo ne. To je ale stále hudba budoucnosti a osobně rozhodně nečekám, že k tomuto přechodu u nás dojde v nejbližších pěti letech. Takže i v takovém případě by se nákup vyplatil. Jestli za to ty dvě stanice, které navíc mají většinu obsahu jen převzorkovanou ze standardního rozlišení (což dělá přijímač samozřejmě také), stojí, je na rozhodnutí každého.



Vraťme se ale k našemu přijímači Porte DTT-6720. Ten nabízí vše, co takový přijímač nabízet má. Je vybaven jak komponentním, tak i HDMI výstupem, takže zde nebude zobrazovací panel nijak omezovat. I ostatní funkce fungují bez problémů, i když pár drobných chybiček (přesněji dvě) se u něj také najde. Nejvíce asi bude vadit čekání na příjem programového průvodce EPG, nějaká vyrovnávací paměť a ukládání předem by bylo vhodné. Kdyby se alespoň seznam objevil hned, jakmile je k dispozici. Druhou chybkou je pak špatná čeština u třetího multiplexu (kde je kódování v ISO8859-2). Možné ale je, že se v budoucnu ještě kódování změní, proč se používají dvě různá kódování je mi záhadou, zřejmě u nás musíme mít vše dvakrát jinak.

Jinak je ovládání bezproblémové a hlavně jednoduché a intuitivní, takže ani nebudete potřebovat návod. Navíc je celé menu v češtině, což se už stává standardem.


Dekódování H.264
Nutno čekat na EPG
HDMI výstup
Špatná čeština u multiplexu 3
Jednoduché ovládání
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 3 300 Kč
 

Za zapůjčení přijímače Porte DTT-6720 děkujeme firmě 100MEGA Distribution