Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Porte DTT-6720: HD příjem po zemi

20.4.2009, Radek Jahoda, recenze
V dnešní době je dobře, že se začínají objevovat přijímače, které neumí jen to nutné, ale i to, co se bude používat za pár let nebo se používá již dnes v menším rozsahu. Týká se to hlavně HD příjmu, který nabízí i námi testovaný set-top-box Porte DTT-6720.
Naladěno máme a můžeme se věnovat ovládání. Při přepínání se objevuje název stanice a vysílaný pořad. Při přechodu na jiný multiplex se ale stává, že nestihne pořad přijmout a pak se zobrazí hláška No EPG. Stejné informace se objeví i po stlačení tlačítka Info. Pokud chceme bližší informace, tak musíme do EPG. Součástí informací jsou i ikonky oznamující parametry vysílání - typ videa, zvuku, poměr stran, kvalita, vysílané streamy atd.



Přepínat stanice můžeme i stiskem prostředního tlačítka OK, pak se objeví vlevo na obrazovce seznam, z kterého si vybereme šipkami. Po stisknutí tlačítka FAV se naopak vpravo objeví seznam kategorií, v kterých je alespoň jedna stanice a pak je výběr omezen jen na kanály z této kategorie.



Pokud jste si všimli, že nikde v nastavení není zmínka o výstupu HDMI a komponentního signálu, tak máte dobrý postřeh. Tento výstup se totiž nastavuje tlačítkem V.F na dálkovém ovladači (zřejmě zkratka video formát). Objeví se malé okýnko, kde můžeme přepnout mezi rozlišením 576p, 720p nebo 1080i. Zobrazení HD (na multiplexu 4) je opravdu nádherné (i když testováno jen na HD ready televizoru), skoro by se chtělo zvolat, už aby tak vysílali všichni. Problém samozřejmě bude se zdrojem, protože většina pořadů je stále jen v normálním (tedy nízkém) rozlišení.

Spodní tři tlačítka na dálkovém ovladači zobrazí malé okénko, kde můžeme vybrat titulek, teletext a mód zvuku. Zvuku lze vnutit i přehrání jen jednoho kanálu, což je vhodné pro duální zvuk, protože je tak u nás vysílán.



Stlačením tlačítka EPG se objeví Programový průvodce. Ten je rozdělen do tří částí okna, vlevo je seznam stanic, vpravo pak seznam pořadů. Mezi nimi se přepínáme šipkami vlevo a vpravo, listujeme šipkami nahoru a dolů nebo lze i po stránkách dvojitými šipkami. Po dnech lze pak skákat pomocí červeného a zeleného tlačítka. Ve třetí spodní části je pak popis vybraného pořadu, resp. jeho začátek.

Čeština je plně podporována pro multiplex 1 a 2, kde se používá kódování ISO6937, ale na třetím multiplexu je diakritika zobrazována nesprávně. Tam se používá kódování ISO8859-2.

Po zapnutí EPG se nejprve neobjeví komplet seznam, ale zobrazí jen první dva pořady (ty se vysílají neustále), pokud chceme další, musíme počkat. Neobjeví se ale hned, jakmile jsou k dispozici, musíme nejprve přepnout na jinou stanici a zpět. Teprve pak se objeví celý seznam. Nesmíme ale přepnout na jiný mutliplex, protože se paměť vynuluje a můžeme čekat znovu.



Plný popis pořadu dostaneme stisknutím OK a přes celou obrazovku se objeví okno, kam se vejde deset řádků textu. Pokud ani to nestačí, můžeme listovat po řádce dolu a nahoru, takže nic neunikne - vše je přehledné a intuitivní.



Vybraný pořad můžeme přidat do časovače. Ve zvolený čas se pak přijímač zapne a pustí signál do rekordéru. Ten ale musíme samozřejmě nastavit zvlášť. K dispozici je ale jen osm pamětí, takže nám to vystačí tak pro občasné nahrávání. Pokud chce někdo opravdu nahrávat, je lepší používat nějaký rekordér s pevným diskem nebo počítač.



U časovače lze nastavit i opakované nahrávání (vlastně jen zapnutí), jak denně, tak i týdně.