Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Pinnacle Studio 14

3.3.2010, Radek Jahoda, recenze
Střihový software s názvem Studio vynesl jeho tvůrce Pinnacle do výšin. Byl jedním z prvních editorů pro domácí uživatele, takže se dostal do širokého povědomí. Dnes má ale spoustu konkurentů, takže se výrobce musí hodně otáčet. Obstojí jeho nová verze 14?
Po přečtení předchozích řádek si můžete myslet, že Studio 14 je naprosto jednoduchý editor, který každý zvládne hned napoprvé. Ale není tomu tak a proto je dodáván i tutoriál, který usnadní zvládnout začátky s programem. Zároveň je součástí i nápověda, která většinou postačuje a také podrobný návod, který je i v češtině (na CD je v PDF v mnoha jazycích). Nebo je možné využít i mnoha knížek, které lze zakoupit v knihkupectví, klidně i ke starší verzi, protože změn je jen málo. Je to ale zbytečné, protože dodávané návody jsou dostačující.

Bohužel ani zde se ale uživatel nevyhne některým problémům. Konkrétně mne potkal problém s tím, že projekt nešel uložit. Toto mne postihlo i při minulé verzi, ale poté se vše jako zázrakem vyřešilo, aniž jsem věděl proč. Každé uložení končilo hláškou Soubor se nepodařilo uložit a celá práce se smazala. Zbyla pouze čistá časová osa. Proč se tak dělo, je mi záhadou, snažil jsem se na to přijít docela dlouho a nechtěl jsem hned podlehnout a vzdát se. Nakonec ale přece jen přišla na řadu reinstalace celého systému, což s sebou nese i instalaci všech updatů a hlavně programů, které člověk každodenně potřebuje. Aby si na to člověk bral týden dovolenou...



První problém jsem nakonec překonal a i prvotní nevraživost nakonec vyprchala. Ne se vším ale je spokojenost. Například odezva programu při různých akcích je docela pomalá, jak se načítají různé knihovny a části programu. Také skenování obsahu souborů je značně pomalé, při návratu z Importu do Studia se rozjede disk a jen velmi pomalu se vracíte k práci. S tím souvisí i jedna skrytá vlastnost Studia, která se mi zdá oproti předchozí verzi změněná. Jsou jím vyrenderované auxiliary soubory, které se vytvářejí na pozadí, aby bylo přehrávání plynulé. To sice platí a přehrávání je především u HD videa plynulé, pokud je zrovna k dispozici předrenderovaný kus (což většinou není pravda, když si chcete pustit právě změněný kus v časové ose), ale zase to hodně zpomaluje normální práci, protože se renderování na pozadí pere o disk a procesor s prostředím a ostatními komponentami. A samozřejmě s ostatními programy. Celkově ale tuto vlastnost hodnotím kladně.

Další nepříjemností je velké množství těchto auxiliary souborů, které mohou zabírat řádově gigabyty, což není při plném disku zrovna dobré. Pokud dáte všechny auxiliary soubory smazat (na což je funkce přímo ve Studiu), tak se disk rozjede nanovo a vše se renderuje znovu. Vhodné je tedy mazat auxiliary soubory jen pro jiné projekty (na což výrobce také myslel). Nakonec jsem ho ale stejně vypnul. Zde platí - chce to hodně místa na disku, hodně paměti a rychlý procesor. Jinými slovy - nový počítač.

Na druhou stranu je nutné říci, že stabilita programu se rok od roku zlepšuje. Sice jeden pád jsem také zaznamenal, ale málokdy se stane, že by byl nějaký program v tomto směru výjimečný a zcela bez problémů.

Hlavní otázkou tak zůstává, zda se vyplatí upgrade. Oproti předchozí verzi 12 toho zase tolik nepřibylo, takže bych ho spíše doporučil pro uživatele ještě starších verzí. Upgrade lze provést až z deváté verze, přičemž cena je stejná. A například plná cena nejvyšší verze je 2 690 Kč a "pouhý" upgrade stojí 1 990 Kč.

Zde bych očekával agresivnější slevu pro stávající uživatele. Pokud někdo zaplatil za verzi 12 kolem 2 tisíc, tak dávat je znovu si asi rozmyslí. Uživatelům verzí 9 nebo 10 bych upgrade rozhodně doporučil, protože zde přibyla podpora mnoha výstupních formátů. Myslete ale i na upgrade počítače, bez toho se nejspíš neobejdete.


Jednoduchost ovládání
Nároky na systém a disk
Široká podpora formátů včetně HD
Občas pomalé reakce
Animace titulků
Ikona Odkaz na databázi
Kompletně v češtině, dobrá podpora
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 900 - 2700 Kč s DPH podle verze


Za zapůjčení děkujeme firmě EXAC s.r.o