Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Philips 55PFT6510: Android TV ve velkém?

24.3.2016, Jakub Doležal, recenze
Zatímco u mobilů dominuje Android na plné čáře, u televizorů se teprve snaží prosadit. Jak si s jeho nasazením poradil Philips u 55“ modelu? Získáte moderní centrum zábavy, nebo to stále není úplně to pravé?
Moderní televizory mají standardně okolo 4 nebo 5 profilů obrazu, avšak Philips se rozhodl nabídnout výrazně více a vy tak můžete vybírat z celkem 8 různých představených profilů. Jaký profil je nejvhodnější, si povíme až na konci kapitoly, nicméně už z prvního orientačního měření na bílém pozadí je nejblíže ideálu režim Noc či s lehkými výtkami režim Film.

Název profilu
Jas (Cd/m2)
Spotřeba (W)
Teplota bílého bodu (K)
Osobní
344
132
11115
Jasný
339
132
13064
Přirozený
340
132
11187
Standard
296
110
11787
Film
222
107
7205
Fotografie
333
132
10092
Den
231
115
6718
Noc
157
82
7168

Naměřená spotřeba u jednotlivých profilů je částečně zkreslena testovacím bílým pozadím, které rozsvítí LED podsvícení naplno. Nicméně při běžném provozu (např. u fotbalového přenosu) oscilovala spotřeba mezi 75 – 100 W.


Pozorovací úhly


Výrobce se ve specifikacích nechlubí použitým panelem, avšak detailní kontrola pozorovacích úhlů neodhalila žádné zásadní nedostatky.


Homogenita podsvícení při továrním nastavení


Rovnoměrnost intenzity podsvícení byla v minulosti velkým problémem prakticky všech televizorů s LED podsvícením při okrajích a ani dnes testovaný model s řešením nepřichází. Naměřené hodnoty v krajích obrazu a na středu se liší místy až o 50 % a toho si mohou pozornější jedinci při světlejších scénách všimnout.










Výsledky odchylky barev v továrních režimech


U stolních monitorů se již výrobci postupně učí své výrobky kalibrovat před vypuštěním z továrny, tak se podívejme, jak si povede na druhé straně spektra televizor Philips. Důraz na přesné podání barev samozřejmě není při sledování videa tak zásadní jako u grafiků, avšak potěší, pokud si s tím výrobce daného modelu dá práci.




Zástupce nejméně povedeného profilu (Standardní)




Profil nejblíže optimálním hodnotám (Den)

Redakční kolorimetrickou sondou byly otestovány všechny profily, které televizor Philips nabízí. Majorita z celkem 9 přednastavených hodnot nevykazuje výsledky blízké ideálním podmínkám. Výchozí hodnoty jasů jsou poměrně vysoké a odchylka barev může způsobovat zkreslení obrazu.

Mezi méně vhodné profily podle naměřených hodnot patří profil Osobní, Přirozený a Standardní. Naopak při dodržení továrních hodnot je lepší využít profil Den či Film. Nicméně značnou roli bude při výběru hrát i zrak každého uživatele a výše uvedené výsledky tedy berte spíše jako doporučení.


Zvukový projev


Dvojice reproduktorů s celkovým výkonem 20 W toho příliš mnoho nezmůže ve smyslu kvality projevu, ale díky větší šířce ve spodní části televizoru alespoň nepůsobí zvuk tak plechovým dojmem, jako je tomu u tenkých modelů. Hlasitost je dostačující pro přehlušení hlasitých sousedů, ale pokud máte rádi solidní zvukový projev, je koupě externího ozvučení nutností.