Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCTV nanoStick T2 290e: první DVB-T2 tuner v Česku!

23.6.2011, Jiří Piškula, recenze
S testováním standardu druhé generace pro pozemní vysílání DVB-T2 se v ČR začalo vloni. Na pokrytí větší části území si ještě pár let počkáme. Na našem trhu zatím nejsou k mání televizory s DVB-T2 tunerem. USB tuner do PC už koupit lze. Vyzkoušeli jsme ho.
Po spuštění aplikace TVCenter se dočkáte obrazu se zvukem velmi rychle. Na počítači s dvoujádrovým procesorem Intel na kmitočtu 2,67 GHz, se 2 GB RAM vše šlapalo, jak hodinky - obraz i se zvukem naběhnul do 6 sekund po spuštění.





Po najetí myši do okna s obrazem, se automaticky zobrazí informační lišta s funkčními tlačítky. Zobrazeno je v ní číslo předvolby a název kanálu. Ikonka písmene „i“ slouží k zobrazení stručné informace o programu, její opakovaný stisk (nebo opakovaný stisk tlačítka info na ovladači) vyvolá podrobnější informace o sledovaném pořadu). Tlačítko se zeleným symbolem slouží k pozastavení sledování vysílání s využitím funkce timeshift, která je automaticky aktivní, nemusí se nikde zvlášť spouštět (podrobněji viz dále).



Najedete-li myší do plochy obrazu, objeví se v dolní části informační lišta.


Nabídková a informační lišta, seznam kanálů


Kliknete-li na číslo předvolby nebo název kanálu, zobrazí se seznam všech naladěných kanálů. Ten nabízí dvě základní možnosti třídění seznamu – dle čísla předvolby nebo abecedně dle názvu kanálu. Obojí je možné provést vzestupně i sestupně. Zajímavá je i možnost vyhledávání, tu asi v českých podmínkách nevyužije každý. Nicméně v příhraničí je možné kromě 3 českých multiplexů zachytit i signály vysílačů okolních zemí, a potom se může počet kanálů rozrůst na několik desítek.



Seznam kanálů je možné vzestupně i sestupně setřídit dle abecedy nebo čísla předvolby a lze v něm i vyhledávat.



Takto vypadá stručná informace o sledovaném programu (doplněná aktuálním časem a ukazatelem uplynuté/zbývající stopáže pořadu).



Okno s kompletním podrobným výpisem o pořadu.


Za co je rozhodně možné aplikaci TVCenter pochválit, je udržování konstantní velikosti textových fontů bez ohledu na velikost okna, v němž se video přehrává. Některé konkurenční aplikace při maximalizovaném obrazu texty (včetně různých nabídek) zbytečně roztahují a nutí uživatele třeba listovat rolovacími nabídkami, které by mohly být „neobřím“ písmem zobrazeny celé najednou.



Ukázka maximalizovaného okna s obrazem přes celý monitor - důkaz, že text i nabídková lišta si zachovaly původní rozměry, díky čemuž obraz narušují jen minimálně.


Příjem DVB-T2


Jelikož v Praze stále ještě běží testovací vysílání ve standardu DVB-T2 ze žižkovského vysílače, měli jsme možnost vyzkoušet i příjem této platformy, o kterou ostatně většině potenciálních kupců půjde především. Na stanovišti s volným výhledem na vysílač jsme bez problému na přiloženou anténu zachytili signál na 25. Kanále, kde se v testu vysílají programy ČT HD, Nova HD, Prima HD a Barrandov HD. Přijímač s nimi neměl žádný problém.



Předpokládané pokrytí Prahy a okolí signálem DVB-T2 v testu Českých Radiokomunikací.


Záznam a funkce Timeshift


Záznam vysílání je možné provádět buď ručně s využitím tlačítka rekord na ovládacím panelu či dálkovém ovladači, nebo ho plánovat s využitím časových údajů obsažených v elektronickém programovém průvodci. Pro plánované záznamy lze globálně nastavit, co se má s aplikací stát po skončení záznamu (běžet dál, ukončit se, vypnout počítač). Soubory jsou nahrávány jako transportní tok s příponou *.TS.



V nastavení nahrávání si můžete vybrat složky, do nichž se mají ukládat jednotlivé druhy záznamů (video, zvuk, screenshoty).


V nabídce nastavení nahrávání je možné nastavit detaily funkce timeshift. I v případě, že není zatržena volba „spustit automaticky“, je funkce aktivní, jakmile pozastavíte sledování vysílání. Automatické spuštění však zaručí aktivaci funkce „na pozadí“ ihned, jakmile přepnete na příslušný kanál. Když pak pozastavíte sledování třeba po 30 minutách od okamžiku přepnutí kanálu, můžete se kdykoliv vrátit o 30 minut zpět. Vysílání je automaticky ukládáno a v nastavení lze zvolit maximální délku „zálohovaného“ úseku, kromě toho se ještě nastavuje délka úseků vpřed/vzad, po kterých se záznam posouvá při stisku šipek.


EPG, teletext, titulky


Zobrazování českých znaků v EPG, teletextu i TXT titulcích je u tohoto přijímače bez problémů. Elektronický programový průvodce je v systémové nabídce dostupný jako samostatná aplikace, která funguje nezávisle. Můžete si tedy klidně pouze prohlížet EPG, aniž byste sledovali TV vysílání.






Zde je ukázka toho, jak to vypadá v případě použití aplikace Windows Media Center, namísto výrobcem dodávaného SW.