Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCTV nanoStick T2 290e: první DVB-T2 tuner v Česku!

23.6.2011, Jiří Piškula, recenze
S testováním standardu druhé generace pro pozemní vysílání DVB-T2 se v ČR začalo vloni. Na pokrytí větší části území si ještě pár let počkáme. Na našem trhu zatím nejsou k mání televizory s DVB-T2 tunerem. USB tuner do PC už koupit lze. Vyzkoušeli jsme ho.
Po úspěšné instalaci aplikace TV Center do vašeho počítače a vyhledání kanálů, můžete již bez problému sledovat TV vysílání. Rozhodně však není na škodu prozkoumat všechny nabídky nastavení aplikace a doladit některé detaily, protože jich tu je opravdu dost. Možnosti aplikace jsou vskutku rozsáhlé, ukážeme si proto jen některé nejdůležitější funkce.



Pokud byste přece jen potřebovali manuální ladění kanálů přesně dle zadaných kmitočtů, pak se k němu dostanete kliknutím na symbol tužky v nabídce Televizní kanály.



Pokročilý editor kanálů pak nabízí veškerý komfort manuálního ladění, včetně možnosti nastavení nejvhodnějšího vyhledávacího režimu. Zajímavé je, že v průběhu ladění vybraného kanálu nedochází k výraznějšímu vypadávání právě sledovaného kanálu (na pozadí v jiném okně).



Součástí Pokročilého editoru kanálů je také velmi podrobný výpis všech technických parametrů naladěných kanálů.



V detailním nastavení videa lze povolit HW akceleraci, nastavit upscaling do formátu 1080p či jen odstranit prokládání snímků.



Nastavení zvuku skýtá obvyklé možnosti, u formátu zvuku bylo možné volit mezi MPEG2, AC3 a EAC3.



Informace o aplikaci a jejich aktuálně používaných funkcích, zde lze provést také upgrade na nejnovější verzi.



Aplikace TVCenter samozřejmě spolupracuje i s jinými modely tunerů,. Praktické je, že má každý výrazně odlišné provedení dálkového ovládání, aby i laik poznal, který ovladač je ten jeho.



Zajímavostí je, že jednotlivé funkce aplikace TVCenter jsou v systému nainstalovány jako samostatné aplikace. Díky tomu je např. možné prohlížet elektronického programového průvodce, aniž byste měli spuštěné sledování TV.



Pokud jste zvyklí pro sledování TV využívat aplikaci Windows Media Center, můžete ji rovněž použít.



Program si sice DVB-T2 tuner vykládá jako DVB-C, ale naštěstí vše funguje, jak má.