Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCTV nanoStick T2 290e: první DVB-T2 tuner v Česku!

23.6.2011, Jiří Piškula, recenze
S testováním standardu druhé generace pro pozemní vysílání DVB-T2 se v ČR začalo vloni. Na pokrytí větší části území si ještě pár let počkáme. Na našem trhu zatím nejsou k mání televizory s DVB-T2 tunerem. USB tuner do PC už koupit lze. Vyzkoušeli jsme ho.
Na CD dodávaném společně s přijímačem je hned několik aplikací, které jsou uživateli automaticky nabídnuty k instalaci po vložení disku do mechaniky.





Nejdůležitější jsou první položky (tlačítka):
  • TVCenter – nainstaluje aplikaci PCTV Systems TVCenter a všechny požadované ovladače hardwaru.
  • DistanTV – nainstaluje software PCTV Systems DistanTV, který umožňuje přístup k TV tuneru z jiného počítače v domácí síti (software se instaluje do klientského zařízení, zdrojový počítač pak musí mít nainstalovánu aplikaci TVCenter).



Před samotnou instalací aplikace TVCenter instalační program automaticky doinstaluje do vašeho systému další aplikace nezbytné pro její bezproblémový chod.


Instalaci jsme vyzkoušeli na počítačích se systémy Windows XP SP3 a Windows 7. Délka instalace aplikací a konfigurace systému je závislá na tom, zda jsou již nainstalovány některé potřebné komponenty. V případě, že tomu tak není, instalační program si je sám doinstaluje. Automatická instalace programu TVCenter ve Windows 7 trvala přibližně 10 minut, u Win XP to bylo 15 minut. Na jejím počátku je třeba zadat sériové číslo, které je napsáno na obalu od CD.



Během instalace je potřeba zadat sériové číslo produktu, které je uvedeno na papírové pošetce instalačního CD.


Po restartu systému a nastartování aplikace je automaticky spuštěn průvodce počátečním nastavením. Ten vás ve čtyřech krocích provede konfigurací základních parametrů tuneru, důležitých pro úspěšnou spolupráci s nainstalovaným softwarem.



Hned v úvodu máte možnost průvodce ukončit a nastavit parametry svépomocí.



Lze vybrat, zda pro příjem používáte přibalenou pokojovou anténu, nebo anténu na střeše.



Zisk anténního zesilovače se osvědčilo v nastavení ponechat Automatický.



Pozor na položku DVB-T2 (anténa). Neznamená, že ji můžete odškrtnout v případě, když hodláte přijímat pouze DVB-T, nikoliv DVB-T2. Položka musí být zatrhnutá, aby přijímač byl schopen vyhledat a naladit veškeré kanály.



Automatické prohledávání všech kanálů trvalo přibližně 15 minut.


Průvodce nastavením bohužel neumožňuje jiné než automatické vyhledávání kanálů. Nelze tedy např. zadat konkrétní kmitočty nebo čísla kanálů, na které se má během hledání signálu zaměřit. Není ani možné jakkoliv omezit rozsah prohledávaných kmitočtů. Pokud by někoho obtěžovalo počkat si těch cca 15 minut, než prohledávání skončí, může průvodce ukončit a požadované TV programy naladit ručně. Tato možnost se naskytne v tzv. Pokročilém editoru kanálů, který je součástí nabídky nastavení aplikace TVCenter.



V průběhu automatického prohledávání kmitočtů si můžete zobrazit průběžné výsledky hledání TV a rozhlasových stanic.


Závěrem kapitoly snad ještě jedna užitečná informace – v systémech Windows Vista a Windows 7 se ovladače přijímače PCTV nanoStick T2 290e dokážou nainstalovat automaticky pomocí online instalační služby Microsoftu. Jelikož lze pro sledování TV vysílání použít bez problémů i aplikaci Windows Media Center, teoreticky se zcela obejdete bez přiloženého instalačního CD. To je nutné zejména pro instalaci v systémech Windows XP. Zda má pro vás smysl instalovat aplikaci TV Center, můžete posoudit z následujících kapitol, kde jsou přiblíženy její vlastnosti a funkce.