Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

PCIe TV tunery: 3x hybrid od Asusu

7.5.2010, Radek Jahoda, recenze
Asus nepatří mezi tradiční výrobce multimedií, ale spíše k výrobcům, kteří dělají do počítače všechno, nesmí mu tedy chybět ani karty pro multimédia. Zvukové karty se mu povedly, jak to ale dopadlo s hybridními TV kartami pro PCI Express?
ASUS pro své zákazníky připravil tři karty, které každá míří do jiného segmentu a navzájem se tak doplňují. Všechny jsou hybridní pro příjem analogového i DVB-T vysílání, My Cinema-EHD2-100 je ale vybavena dvěma tunery. Naopak My Cinema-PE6300 Hybrid a My Cinema-ES2-750/PT/FM/AV/RC jsou jednotunerové. Poslední dvě jmenované jsou také nízké a lze tak snadno použít i v nízkých skříních multimediálních center. Používané tak budou ale pravděpodobně s jiným než dodávaným softwarem. Poslední karta pak postrádá hardwarový MPEG-2 enkodér, takže bude vhodnější pro čistě DVB-T použití a analogový příjem je spíše doplňkem.

Podpora operačních systémů je běžná. Existují ovladače pro Windows XP, Vista a 7, stejně tak TotalMedia funguje ve všech těchto systémech. Pod Linuxem ale karty bohužel nepoužijete. Dvoutunerová My Cinema-EHD2-100 má jistou naději, protože čip SAA7164 má již podporu na linuxtv.org, chybí ale podpora přímo této karty (s generic nastavením karta nechodí).



Ne že by nebyl TotalMedia 3.5 od ArcSoft dobrý, dokonce si ho dovedu představit jako plnohodnotné multimediální centrum. Pravda trochu jednoduché, ale funkční a spolehlivé. Během používání s ním byl problém jen při nastavování a ladění stanic, kdy asi dvakrát zamrznul. Poté ale už vše fungovalo bez problémů. I tak ale asi většina lidí spíše sáhne po Windows Media Center, pokud si bude chtít užívat výhod HTPC. Je přeci jen lépe integrované do Windows. Pro běžné používání ale TotalMedia plně postačí.

Vyzdvihnout musíme ještě jednu věc - hardwarový enkodér do MPEG-2 formátu u dvou karet, což pomůže při nahrávání a odlehčení zátěže procesoru. Na omylu je ten, kdo si myslí, že dnešní výkon procesorů je plně postačující. Pokud si budete chtít přehrávat například video ve vysokém rozlišení a zároveň nahrávat televizní vysílání, tak by to mohl být problém. Hardwarový dekodér toto bez problémů vyřeší. A analog rozhodně není stále mrtvý, používá se v kabelových sítích a ještě pár let určitě bude.

Které kartě dát přednost? To bude záležet na použití, protože každá karta je jiná. Při použití s dodávaným software to není téměř poznat, liší se pouze v drobnostech a schopnostech. Hlavní rozdíl bude u PiP, který je dostupný u karty EHD2-100. Shrnout použití ale můžeme takto:

My Cinema-EHD2-100 - HTPC s požadavkem na 2 tunery
My Cinema-PE6300 Hybrid - HTPC
My Cinema-ES2-750 - sledování TV při práci


Jednoduchý software
Chybí čeština
Podpora HD vysílání
Nelze ovládat PiP pomocí DO (EHD2)
HW MPEG-2 enkodér (mimo ES2-750)
Malá podpora zvukových/video formátů
Ikona Odkaz na databázi
Malá možnost nastavení
Cena v době testování: My Cinema-EHD2-100: 2000 Kč s DPH
My Cinema-PE6300 Hybrid: 1800 Kč s DPH
My Cinema-ES2-750: 1200 Kč s DPH


Za zapůjčení PCIe TV tunerů děkujeme firmě ASUS