Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Panasonic TX-L42ET60E: zlatá střední cesta?

30.8.2013, Pavel Kovač, recenze
V poslední době jsme se zaměřili spíše na dražší modely televizí. Dnes se ovšem podíváme na jednu levnější a přesto velmi zajímavou. 42", technologie IPS a samozřejmě chytré funkce, 600 Hz a Wi-Fi. Co víc si přát?

Pozorovací úhly


Kvalita pozorovacích úhlů patří k tomu nejlepšímu, co u televizí najdete. Jde také o IPS technologii, a tak dokud nenastoupí OLED či jiná technologie, tak se lepších pozorovacích úhlů nedočkáme. Efekt IPS glow je téměř nepozorovatelný. Je to následkem lesklé povrchové úpravy. Ostatně se můžete přesvědčit na videu.



Rozložení kontrastu


Pokud se řekne kontrast, tak si většina uživatelů vybaví jedno číslo. Například 3000:1. Bohužel to není vždy tak pravda. Každý LCD panel ať je to televize či monitor má kontrast po ploše různý. To, jak různý, je jen otázka toho, jak si s tím poradil výrobce. V tomto případě docela slušně. V průměru je kontrast 977:1, ale nejnižší kontrast je 700:1, což není až tak velký propad. Pokud navíc snížíte jas na 120 cd/m2, tak se kontrast trošku lépe ustálí, resp. přiblíží průměrné hodnotě.


Panasonic TX-L42ET60E kontrast při maximální jasu


Panasonic TX-L42ET60E rozložení kontrastu při jasu 120cd/m2


Také stabilita kontrastu, tedy kontrast při různém nastavení jasu podsvícení, se chová dobře. Nemusíte se tedy bát, že by televizi cokoliv degradovalo při nastavení. Jen nesmíte měnit jas a kontrast. Ten je v základu nastaven tak, aby byl nejlepší, a jakákoli změna má za následek oříznutí barev. Měnit je tedy dobré jen položku "Podsvícení".


Panasonic TX-L42ET60E stabilita kontrastu


Průběh jasu


Pokud jsem se u televize Samsung UE46F7000 doslova rozplýval nad rozsahem jasu, tak u dnešního Panasonicu bude pouze spokojený. Rozsah je totiž také dobrý, ovšem ve stínu onoho Samsungu jen dobrý. Nikoli tedy perfektní. Přesto si myslím, že většině uživatelů bude naprosto dostačovat.


Panasonic TX-L42ET60E průběh jasu




Podsvícení


V předchozí kapitole jsem psal, že televize netrpí průsvity. Bohužel to je vykoupeno výrazně horším podsvícením na okrajích. Na krajích totiž jas klesá velmi strmě až na cca 60% jasu maximálního. Při zobrazení bílé plochy to je už hodně rušivé. Ve filmech si toho tolik nevšimnete, protože se tím pouze zvýrazní efekt vinětace. Ale proč by měla televize takový efekt zvýrazňovat? Rozhodně to není žádoucí.


Panasonic TX-L42ET60E podsvícení 3D graf


Panasonic TX-L42ET60E podsvícení 2D graf


Při pohledu na tabulku a jasové, resp. procentuální, vyjádření bude všem jasné že by si televize zasloužila trošku lepší rozvedení světla do okrajů. Vlastně celá televize by si zasloužila lepší rozvod světla. To je asi daň za cenu, za jakou se TV prodává.


Panasonic TX-L42ET60E rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


Panasonic TX-L42ET60E rozložení jasu v procentech








Ani převedení jasu do gamy 2,2 moc grafům nepomůže. Zkrátka a jednoduše nic není dokonalé.


Panasonic TX-L42ET60E podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


Panasonic TX-L42ET60E podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu