Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Panasonic TX-L42ET60E: zlatá střední cesta?

30.8.2013, Pavel Kovač, recenze
V poslední době jsme se zaměřili spíše na dražší modely televizí. Dnes se ovšem podíváme na jednu levnější a přesto velmi zajímavou. 42", technologie IPS a samozřejmě chytré funkce, 600 Hz a Wi-Fi. Co víc si přát?

Odezva


Ihned po vybalení a přiložení sondy napojené na osciloskop jsem si byl jistý, že dnešní televize bude velmi dobrá. Tedy alespoň co se odezvy týče. Je až neuvěřitelné, jak některé televize doslova zatlučou do země většinu dnešních monitorů. Možná je to dáno větším pixelem, který se lépe ovládá (potřebuje vyšší napětí). No, každopádně je to pro monitory docela zahanbující. Průměrná odezva rise je pouhých 5,7 ms a fall 6,4 ms.


Panasonic TX-L42ET60E odezva tabulka


Graf pěkně prozradí, že odezvy jsou vyrovnané ve většině změn. Televizi tedy nevadí ani tmavé scény, které bývají často problém.


Panasonic TX-L42ET60E odezva graf
Panasonic TX-L42ET60E odezva 0-175-0

Odezva 0-175-0 (20 ms / dílek)

Panasonic TX-L42ET60E odezva 50-200-50

Odezva 50-200-50 (20 ms / dílek)

Inputlag


Pokud si zapnete televizi v běžném režimu, tak je inputlag doslova obludných 190 ms. Jakmile ovšem zavítáte do OSD menu a zapnete Herní režim. Ihned se inputlag přesune do reálnějších, resp. únosnějších mezí. Konkrétně jde o 42 ms. To je již pro hry zcela dostačující. Samozřejmě profesionální hráči by namítli, že "na takovém monitoru by hru nehráli." Ale o to jde. Toto je televize a ne monitor, a proto je inputlag 42 ms dostatečný.


Panasonic TX-L42ET60E inputlag

Inputlag 20ms/dílek


Sledování videa






Pokud se v LCD televizích trošku vyznáte, jistě víte, že se dnes využívají dvě technologie. První je IPS a druhá VA (MVA/PSA apod.). Každá má pro filmy své výhody a své nevýhody. V tomto případě jde o IPS televizi. Kvůli tomu má televize lehce horší/nižší kontrast, ale zase má daleko lepší pozorovací úhly. Povrchová úprava je lesklá s velmi jemným matným povlakem (anglicky by to nazvaly "light semigloss coat"). Nejde tedy o zcela lesklý panel. Což se ostatně u většiny dnešních televizí ani nenosí a většina z nich je právě lehounce polomatná. Na této je ovšem efekt o pár procent výraznější. Díky této povrchové úpravě je obraz ve filmech velmi příjemný. Barevné podání je opravdu dobré a pokud si nastavíte požadovanou teplotu barev na kterou jste zvyklí, tak vás obraz doslova dostane. Navíc pokud si uvědomíte, že jde o televizi s cenovkou kolem 18 tisíc, tak je to opravdu pěkný výsledek.

Když se zaměříme na odezvu, tak tu lze popsat jedním slovem. Perfektní. Dokonalá a skvělá. No, jsou to tři slova, ale to nevadí. Odezva ve filmech je opravdu natolik dobrá, že ji lidským okem téměř není vidět. Největší problémy, co televize mají v tmavých tónech, se zde zkrátka nevyskytují.

Ovšem televize má i negativní vlastnosti. První je bezesporu nižší kontrast. Oproti PSA (VA) technologiím je zkrátka třetinový. A s tím nelze nic udělat. Pokud se tedy koukáte rádi na horory, tak se musíte připravit na jistou ztrátu detailů (jen pro oko, televize je stále zobrazuje) v tmavších tónech. Není to ovšem vlivem odezvy, ale vlivem toho, že kontrast není tak velký. Celková dynamika obrazu je ovšem dobrá.


Panasonic TX-L42ET60E jas černé barvy





Panasonic TX-L42ET60E průsvity graf



Trošku předběhneme a podíváme se na podsvícení. Konkrétně na průsvity. Těmi televize netrpí ani v nejmenším, a pokud si zatáhnete nebo budete koukat v naprosté tmě na černou obrazovku, uvidíte jen lehce zašedlou plochu. Na okrajích nic neprosvítá.


Hraní her






Pokud si v OSD menu nastavíte herní režim a snížíte tak inputlag, tak se hry hrají perfektně. Také díky odezvě a Rec. 709 gamutu. Bohužel už u her jsem si všiml jedné drobné vady. Televize provádí některé korekce obrazu, které mají za následek drobné deformace některých písmenek. Pokud je písmenko dostatečně velké, tak se to neprojeví, ale někdy jde o opravdu nepříjemný jev. Bohužel i když povypínáte všechno možné v OSD tak tento jev nezmizí. Trošku mě to připomnělo situaci, kdy některé kopírky měnily číslici 6 na 8 vlivem JBIK komprese (dle Wikipedie bezztrátové :-) ). V tomto případě nedojde ke změně písmenka či číslice, ale k jeho horšímu čtení, resp. rozpoznání.

Ale to jsme trošku odbočili. Zpět ke hrám. Pokud se spokojíte s úhlopříčkou "pouze" 42", tak vás televize odmění prakticky vším, co od ní očekáváte. Je až neuvěřitelné, že takto levná televize dokáže to, co od ní očekáváte. Tedy ve hrách. Plynulý a nerozmazaný pohyb, sRGB/Rec. 709 gamut a adekvátní teplotu barev. Co víc si přát? Asi nic. Jen nezapomeňte na zapnutí herního režimu, jinak se hry prakticky nedají hrát.