Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Opensat IR Line Alfa: nejen pro příznivce Skylinku

31.8.2011, Jiří Piškula, recenze
Tentokrát se podíváme na novinku od slovenských sousedů, která má certifikovanou čtečku Irdeto, včetně certifikátu od Skylinku a kromě toho i speciální nástroje, které uživatelům umožní snadno naladit právě programy z nabídky Skylinku v ČR nebo SR.
Po úplně prvním spuštění vás přijímač provede krátkým nastavením základních parametrů. Totéž se odehraje, pokud přijímač uvedete do továrního nastavení. Nejdřív jste vyzvání k volbě jazyka. V nabídce je mnoho různých možností nevyjímaje češtinu a slovenštinu. Pochvalu si zaslouží fakt, že popisky tlačítek na obrazovce i celé menu se dynamicky mění podle toho, na které položce je aktivní kurzor. Mnoho přijímačů provádí toto základní nastavení jen s anglickými, případně německými popisky, kterým nemusí všichni dobře rozumět.



Průvodce počátečním nastavením vzorně a ochotně mění popisky tlačítek na obrazovce do zvoleného jazyka. S přijímačem si tedy budete hned rozumět.


Pro potvrzování volby nastavení lze použít tlačítko OK, ale zrovna tak i tlačítko modré barvy na ovladači. Pro krok o jednu nabídku zpět stačí stisknout červené tlačítko (nápověda s popisem funkce tlačítek je přítomna na obrazovce, což usnadňuje ovládání přístroje).



Posledním krokem v průvodci nastavení je rychlé hledání TV kanálů z nabídky Skylinku.


Dalším krokem v průvodci je volba času a nastavení časového pásma. Je možné zvolit automatické seřízení hodin, včetně letního času nebo zadat údaje manuálně. Hned poté je uživateli již nabídnuta možnost rychlého vyhledání/naladění kanálů z nabídky satelitní televize Skylink. Standardně je k dispozici předvolba pro duální příjem z pozic Astra 19,2 °E a Astra 23,5 °E, lze vybírat mezi DiSEqC konfigurací A–B nebo B–A. Před zahájením vyhledávání kanálů je ještě potřeba zadat, zda preferujete české či slovenské kanály. Rychlost ladění kanálů Skylink s tímto extra nástrojem v menu je obdivuhodně rychlá – v našem případě bylo vše hotovo za 40 sekund.

Pokud chcete přijímat jiné programy, než ty z nabídky Skylinku (např. CS Link), můžete tento poslední krok průvodce přeskočit a přikročit k vlastnímu manuálnímu či automatickému vyhledávání kanálů, které najdete v OSD menu.



Kromě speciálního vyhledávání skylinkovských programů je k dispozici i klasické manuální či automatické vyhledávání.


Při manuálním ladění si v levé části menu vyberete satelit(y), které chcete prohledávat, a v pravé části máte možnost nastavit detailní technické parametry příjmu, včetně využití protokolu DiSEqC pro přepínání mezi více zdroji signálu. V seznamu je několik desítek satelitů (nechybí žádný z u nás oblíbených) a můžete přidat i vlastní. Lze vybírat i konkrétní transpondéry a editovat jejich parametry nebo je smazat, vytvářet nové však nelze.



Ukazatel signálu v pravé části obrazovky je vodítkem, zda jsou při výběru konkrétního satelitu správně nastaveny parametry příjmu (na obrázku je nesprávně nastaven DiSEqC port, proto je signál nedostupný).


Už během zadávání parametrů vidíte orientačně sílu a kvalitu signálu na velkých grafických ukazatelích, což usnadňuje správné nastavení přijímače. Přesto to nelze doporučit úplným začátečníkům/laikům, zvláště tehdy, pokud využíváte DiSEqC protokol.

Nabídka automatického ladění je obdobná jako v předchozím případě, jen odpadají některé detailní možnosti nastavení v pravé části obrazovky. Pro nastavení natáčení antény (USALS, DiSEqC 1.2) je v menu samostatná položka. Automatické vyhledání všech kanálů na satelitech Astra 19,2 °E a Astra 23,5 °E zvládnul přijímač za necelých 6 minut s výsledkem 1271 TV a 321 rozhlasových programů, což je velmi dobrá rychlost. Při hledání pouze na Astře 23,5 °E se celková doba smrskne na něco málo přes 2 minuty.



Přijímač umí vyhledávat kanály velmi rychle, což šetří čas potřebný k jeho úplnému zprovoznění.


V průběhu hledání se v levé horní části okna vypisují nalezené TV kanály, v pravé části rádiové stanice. Dole pak vidíte název a pozici aktuálně prohledávaného satelitu, kmitočet/bitovou rychlost/polarizaci právě skenovaného transpondéru a průběžné informace o síle/kvalitě signálu a průběhu vyhledávání.

Po dokončení vyhledávání přijímač vyžaduje potvrzení, že má nově nalezené programy uložit. Vytvořený seznam kanálů lze upravit k obrazu svému nebo vytvářet další favoritní seznamy. O tom více v další kapitole.