Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Netgear EVA9150: další generace, další vylepšení

28.12.2009, Martin Kuchař, recenze
Další generace úspěšného přehrávače Netgear z řady EVA přináší několik zajímavých novinek a podporu snad všech současných multimediálních formátů. Rychlá síť navíc propojí vaše počítače s televizorem i bez drátů. A jak si tento nástupce vede?

Závěr


Koncept těchto přístrojů je poměrně jasný. Má primárně nahradit DVD rekordéry, které se masivně prodávaly v několika uplynulých letech a stále se prodávají, ale chybí jim jakákoliv konektivita s daty uloženými na počítači. Právě tento nedostatek řeší domácí multimediální centra, která obsah disku počítače dokáží přenést až k samotnému televizoru a to po běžné domácí síti. Pokud si navíc přístroj osadíte vlastním pevným diskem, může pohodlně sloužit jako rodinné fotoalbum apod.

Dost ale teoretizování a vraťme se zpět k dnešní recenzi, v které jsme se podívali na zoubek přístroji Netgear EVA9150. Ten, na rozdíl od svého předchůdce, disponuje novou generací bezdrátové karty, která podporuje i standard 802.11n a zvládá přehrávat i videa ve Full HD uložená na USB disku. Kromě designu a samotného procesoru se toho ale ve výsledku až tak moc nezměnilo.

Minulá generace tohoto přehrávače získala v naší recenzi poměrně kladné hodnocení a kolega tehdy přístroji vytýkal absenci firmwaru, který by doplnil češtinu do menu a hlavně diakritiku do titulků. Do testu jsme tedy šli s očekáváním a doufali jsme, že se nedostatky minulé EVA8000 již nebudou opakovat.



Bohužel ale především firmware patří stále k nedotaženým – alespoň z pohledu českého uživatele. Přeci jen se dá očekávat, že nadšenci si tento přístroj nepořídí, neboť chtějí sledovat filmy v původním znění s českými titulky. Chybějící podpora české diakritiky ale přináší značně zmatené znaky, na které si sice asi zvyknete, ale určitě to není to pravé ořechové.

Mezi hlavní nedostatky bychom ale měli zařadit především ventilátor. Ten se při maximální zátěži roztočí tak, že máte pocit, že vám pod televizorem stojí vysavač. Většinou sice skoro stojí, nebo se točí opravdu pomalu a vy o něm prakticky nevíte – ale v opačném případě si jej nelze nevšimnout a zcela jistě budete řešit, jak jej trochu utišit. Výrobce na to myslel a přidal do menu nástroj k regulaci – toto řešení je ale takové řekněme kostrbaté.

Podívejme se na kladné stránky. Rozhodně chválíme decentní vzhled, který se hodí prakticky do jakéhokoliv interiéru. Líbila se nám tlačítka na ovladači, díky kterým můžete nahradit váš ovladač pro TV, DVD apod. To hlavní u tohoto přístroje jsou ale samozřejmě multimediální soubory. Výrobce přidal podporu snad pro všechny současné standardy, a tak se nemusíte bát, že byste některý ze svých snímků nespustili – jediným oříškem jsou videa využívající GMC algoritmy.

Celkově můžeme přístroj pochválit. Podporuje všechny myslitelné formáty videa, což je u podobného zařízení samozřejmě nejdůležitější. Přidáme k tomu internetové funkce YouTube, Flickr nebo RSS a podcasty, čímž opět vzrůstá užitná hodnota. Snadno a rychle vyměnitelný pevný disk umožňuje jeho přenášení či zapojení do počítače a podpora nejrychlejšího WiFi standardu zaručí, že většina videí s nižšími datovými toky půjde přehrát i bez drátů. Škoda jen již několikrát zmíněné absence české diakritiky.


Jednoduchá instalace s průvodcem
Nepodporuje GMC u DivX a Xvid
Čistý design
Neumí českou diakritiku
Podpora všech současných formátů
Velmi hlučný větráček
Rychle vyměnitelný pevný disk
V menu chybí čeština
Podpora 802.11n
Ikona Odkaz na databázi
YouTube, Flickr, RSS a Podcasty
Ikona Odkaz na databázi
Dva rychlé USB 2.0 porty
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 8500 Kč s DPH
 

Za zapůjčení Netgear Digital Entertainer HD EVA9150 děkujeme firmě Netgear